CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ İZZET ÇETİN;


 “BURADA SADECE BEZ MASKEYLE İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK, İŞÇİLERİ BİLE BİLE ÖLÜME TERK ETMEKTİR”


“ARAŞTIRMA ÖNERGESİ İLE KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE GETİRECEĞİM”


“İZİN VEREN VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI DOĞRU İŞ YAPMAMIŞLAR”


 

chp-marzinc-eylem


Karabük'te Marzınc fabrikasının kapatılmasının ardından CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin fabrika önünde açıklama yaparak, fabrikanın hemen kapatılması nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na teşekkür etti.

Marzınc Marmara Geri Kazanım firmasında çalışan 16 işçinin kanında ağır metal rastlanmasının ardından fabrikanın faaliyetleri durdurulmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili İzzet Çetin, CHP Karabük İl Başkanı Bayram Karadağ ve CHP’li yöneticiler kapatılan fabrikanın önünde basın açıklaması yaparken, Milletvekili Çetin, olayı öğrenir öğrenmez Meclis’te konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na ilettiğini ve hemen bakanlık tarafından fabrikanın kapatıldığını kaydetti.

Çetin, "30 Haziran tarihinde Marzınc'de çalışan işçi arkadaşların kendi imkanlarıyla hastaneye başvurduklarını ve tedavi altına alındıklarını öğrendikten sonra hastaneye gittik. İşçi arkadaşlarla görüştük. Bu tür iş yerlerinde çalışanların belli periyotlarla sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekir. Karabük coğrafi olarak şehirleşme açısından çok uygun olmayan bir yerleşim yerimiz. KARDEMİR’in kurulduğu günden bugüne kadar geçen süre içerisinde de yeteri kadar ağır metal gibi maddeleri soluyan kentimiz. Karabük’ün daha fazla kirliliğe ihtiyacı yoktu. Bursa Kemalpaşa ilçesi bu fabrikanın oraya kurulmasına izin vermedi. Bunun üzerine Karabük’te işsizlik yoğun, o nedenle ‘buyurun’ dediler Karabüklüler özellikle belediye başkanının, valinin, Karabük’teki AK Partili yöneticiler ve milletvekillerinin kente bir fabrika kazandırma mantığıyla hiçbir tedbir almadan, çalışanlara gerekli sağlığı ve güvenliği bir tarafı onlara koruyucuları vermeden, üretime geçer geçmez işçileri fabrikaya koyup, Avrupa’da vakumlarla yapılan işlemlerin, sopayla, demir çubukla yaptırılması, sürekli kirli hava solumaları, koruyucu olarak bez maske daha sonra filtreli maske verilmesi, netice olarak arkadaşlarımız hastalandı. Bir arkadaşımızın kanındaki kurşun oranı 42.2 olarak tespit edilmiş. Diğer metallerde hemen hemen hepsi var. Demek ki, burası gerekli önlemler alınmadan yaptırılmış fabrika" dedi.

"Meclis'te 'torba kanunu' görüşülürken Çalışma Bakanı'na aynen şunları söyledim; ‘Sayın Bakan siz Marzınc diye bir fabrika biliyor musunuz?’ ‘Hatırlıyorum öyle bir şey’ dedi. Ben de ‘Hatırlatayım size’ dedim. ‘Siz bu fabrikanın kurulmasına Bursa milletvekili iken Bursa’da kurulmasına izin vermediniz. Şimdi bu fabrika Karabük’te kuruldu, 16 işçi kandaki kurşun nedeniyle meslek hastalıkları hastanesinde yatıyor’ dedikten sonra akşam saat 22.30 sıralarında arkasındaki bürokratlara döndü ‘derhal müfettişleri gönderiyorsunuz’ dedi ve müfettişler buraya geldi. Ben AK Parti Karabük milletvekili arkadaşların bugüne kadar sessiz kalmalarını, suskun kalmalarını, insana, emeğe önem verilmeyişini anlayabilmiş değilim. Burada yaşayan Karabüklülerin temsilcileri olarak o arkadaşların en azından bu fabrikada insana çalışabileceği ortamı sağlayabilmeleri için işverene yasal yükümlülüklerini getirip getirmediğini sormaları gerekirdi" diyen Çetin, şöyle devam etti:

"Sormayışlarını da yadırgamıyorum. Çünkü, AK Parti zihniyeti geçtiğimiz yıl 30 Haziran’da İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktı. 01.01.2013’e ertelenmişti yeni yürürlüğe girdi. Şimdi bu torba kanunun içinde tehlikeli ve zehirli işlerde alması gereken önlemleri almayan işverenlere 2 yıl bir ek süre veriyor. Bugün Türkiye’de iş kazalarını, meslek kazalarını, yaşamını yitiren işçilerin vebali 10 yıldan bugüne kadar sorumlusu AK Parti zihniyetidir. Tüccar siyaset mantığı geldi her şeyi ranta paraya bağladı. Burada sadece bez maskeyle işçi çalıştırmak işçileri bile bile ölüme terk etmektir. Ben Çalışma Bakanlığı’nın duyarlılığına, buraya müfettiş göndermesine, burada gerekli kararlar verilebilmesi için fabrikanın durdurulmuş olmasına teşekkür ediyorum."

Konuyu araştırma önergesiyle Meclis gündemine de getireceğini belirten Çetin, şunları söyledi:

20130711AW000701_03"Çalışma Bakanı müfettişlerini gönderdi, Çevre Bakanı ve Sağlık Bakanı'yla birlikte hükümet olaya el koyup, bu fabrikanın durumunu incelemeli. Çevreye ne kadar zarar veriyor? Doğaya ne kadar zarar veriyor? İnsana ne kadar zarar veriyor? Faaliyetini sürdürüp sürdürmemesi konusunda araştırma önergesi verip Meclis Başkanlığı'na sunacağım. Meclis bu hafta içerisinde tatile girecek, benim önergem Ekim ayında doğrudan gündeme aldırılabilir. Bir araştırma komisyonu da kurulup Meclis’in de dikkatini bu fabrikaya çekmeye çalışacağım. Karabük milletvekillerine düşen görev, buradaki her soruna eğilmektir. Ama bu sorunu Çalışma Bakanı'na benim paylaşmamdan sonra Sayın Kahveci’nin demeçlerine rastladım. Ben isterdim ki, işçi arkadaşlar Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi’ne kendi imkanlarıyla gideceğine bir siyasetçi olarak işverene ‘çalışma koşulları çok kötü, işçiler zor koşullarda çalışıyor’ diyerek işçi arkadaşlar feryadını yükseltmeden, bir siyasetçi olarak feryadını yükseltseydi anlardım. Şimdi rol çalma anlamında davranışları çok da fazla onaylamıyorum. Bu fabrikanın burada kurulmasına başta izin veren vali ve belediye başkanı doğru iş yapmamışlar."

Editör: Haber Merkezi