20140311AW031718_01Türkiye’nin Çad Cumhuriyeti Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Çad İslâm İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Hüseyin Hasan Ebubeki ve Çad İslâm İşleri Yüksek Konseyi üyeleri Karabük Üniversitesini ziyaret etti.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal tarafından karşılanan heyet ilk olarak kendi adlarına hazırlanan ağaçları dikti. Heyet daha sonra Rektörlük makamına geçerek, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’dan üniversite hakkında detaylı bilgiler aldı.

Karabük’te Çad halkı adına bulunduğunu söyleyen Çad İslâm İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Hüseyin Hasan Ebubeki, “ Bizler Afrika’nın tam ortasında bulunan bir ülkeden geldik. Çad halkı olarak 40 yıl boyunca büyük bir imtihandan geçtik. Sürekli savaşlar gördük. Bu savaşlar bizlerin üzerinde kötü etkiler bıraktı. Din kardeşlerimizin ellerini bizlere uzatmasını istiyoruz. Osmanlı Devleti Çad’a ulaştığı dönemlerde Çad halkı refah içerisindeydi. Fakat Osmanlı Devleti’nin yıkılması ile Türklerin eli üzerimizden çekildi. Fakat Büyükelçimiz Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın bizlere ulaşması ile Türklerin eli yeniden bizlere değmeğe başladı. Büyükelçimiz sadece Çad’da değil bütün Afrika’da Türklerin rolünü ortaya çıkardı. Onun gelmesi ile Çad ve Türkiye arasındaki ilişkiler sadece diplomatik olarak değil, ticari ve kardeşlik olarak da gelişti. Buna bir örnek verecek olursak; Büyükelçimizin üstün gayretleri ile Türk Hava Yolları Çad Cumhuriyeti’ne geldi. Çad’a komşu olan diğer ülkeler Türkiye’ye gelmek istedikleri takdirde Çad havaalanına geliyorlar. Türklerin Orta Afrika’ya yardımı Büyükelçimizin vasıtası ile oldu ve bundan sonrada Türkiye’nin Afrika ile ilişkilerinin daha da ilerleyerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Türkiye’nin Çad Cumhuriyeti Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas ise, “ Bugün dünyada İslamiyet’e karşı olanlar, İslâm Âleminin Müslüman gençlerin ellerine silah vererek onları savaştırdıklarını sanıyorlar. Bugün burada bizlerle İslâm İşleri Yüksek Konseyi de bulunmaktadır. İki gündür kendilerini çok yorduk. Diyanet İşleri Başkanlığına ve İlahiyat Fakültesi’ne Ankara’da görülmesi gereken yerleri gezdirdik. Karabük’e gelerek Türkiye’nin en büyük Demir Çelik Sanayisi olan KARDEMİR A.Ş’yi, Müftülüğümüzü, Valiliğimizi, özellikle de bize en lazım olan ilim yuvamızı gördük. Demek ki din adamları bu işlerle uğraşıyor. Gerçek din konseyi ve din adamları ilim ve irfanla uğraşırlar. Haliyle gençlere silah verenler değil, gençleri ilimle heveslendiren bu heyeti destekliyoruz ve inşallah ilim yolunda hep birlikte ilerleyeceğiz” dedi.

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyaretin ardından Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Çad İslâm İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Hüseyin Hasan Ebubeki ve beraberindeki 30 kişilik heyetle ile birlikte Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda İlahiyat Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldiler.

Editör: Haber Merkezi