ÇELİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI GÜL’DEN TOPLU İŞ SÖZLEŞME AÇIKLAMASI.

CENGİZ GÜL “SADAKA SENDİKACISI OLMAM, BENDEN HİÇ KİMSE KARLILIK İKRAMİYESİ BEKLEMESİN”

HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENEL SEKRETERİ VE ÇELİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI CENGİZ GÜL, KARTABÜK’TE KARDEMİR İŞÇİLERİ İLE BİR ARAYA GELEREK KARDEMİR YÖNETİMİ İLE YARIN TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ İÇİN ÖN GÖRÜŞME YAPACAĞI MÜJDESİNİ VEREREK “ASLA SADAKA SENDİKACISI OLMAM. BENDEN HİÇ KİMSE KARLILIK İKRAMİYESİ BEKLEMESİN.” DEDİ

HALA MI KARDEMİR BACALARI TÜTECEK EDEBİYETI YAPILIYOR. İŞÇİNİN BACASI SÖNDÜ BAŞKAN..!

 

Başlıksız-1
Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, Karabük’te Kardemir işçileri ile bir araya gelerek Kardemir Yönetimi ile yarın Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) için ön görüşme yapacağı müjdesini vererek, “Asla sadaka sendikacısı olmam. Benden hiç kimse karlılık ikramiyesi almamı beklemesin.” dedi.

Büyük Kulüp’te düzenlenen ve yüzlerce Kardemir işçisine hitaben konuşma yapan Genel Başkan Cengiz Gül, Kardemir’de 2 yıldır süren yetkisizliğin sıkıntılarından bahsederek, Yargıtay’ın yetkiyi kendilerine vermesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından TİS görüşmesi için yetkinin onandığını söyledi.

Bugüne kadar inandığı her şeyi erken ya da geç konuştuğunu ama hep haklı çıktığını belirten Başkan Gül konuşmasını şöyle yaptı;

“Biz hep yüreğimizden geldiği gibi konuştuk. Ama bunlar hep farklı algılandı. Benim yüreğimden geçenleri söylenmem beni hep haklı çıkardı. Sendikalara ve Sivil kuruluşlara ve sivil anlayışa düşen temsil ettiği kesimle böyle yüz yüze gelebilmek ve onları anlatabilmek cesaretinde olmaktır. Burada Kardemir işçisinin karşısına çıkıp söyleyecekleri bir şeyler olması lazım. Türkiye’de sivil toplum örgütleri site ve internet örgütleri olursa sadece o internet sitelerinden mesaj yollayabilirler. Eğer yürekleri varsa, doğruysalar ve haklılarsa Kardemir işçisinin karşına benim gibi huzura çıkacaklar. Bugün eğer Kardemir ayaktaysa Çelik - İş Sendikasının yaptığı fedakârlıkla ayaktadır. Kardemir işçisi büyük fedakârlıklarla geldi. Bu işçi Kardemir’i yaptığı bu fedakârlıklarla bir yerlere kadar taşıdı. Nasıl ki, İs-Demir’de fedakârlıkların karşılığı alındıysa, Kardemir’de de gelinen noktada, Kardemir işçisine gösterdiği fedakârlığı Kardemir vermek zorundadır. Bunu çok net söylüyorum. Artık Kardemir çalışanı yaptığı fedakârlığın karşılığını almak istiyor. Kardemir çalışanı Karabük’ün kaderini değiştirmek istiyor. Eğer Kardemir’de çalışan işçi ücretleri bu seviyede kalırsa, Kardemir Karabük’e artı değer üretemez. Asgari ücretle çalışılan bir işyerinde o insan ekmeğini, peynirini, zeytinini, ev kirasını, elektrik ve su parasını ödeyebilir. Onun için, Karabük’ün artı bir değer alabilmesi için çalışanların Kardemir’ de iyi ücret almasına bağlıdır. Bu sadece Kardemir işçisinin sorunu değil, bu aynı zamanda Karabük’ün sorunudur. Biz şuan Toplu Sözleşme süreci yaşayacağız. Bu süreçte özellikle şuna dikkat etmek istiyoruz, endüstriyel ilişkilerde birinci amacımız çalıştığımız tesisleri karlı hale getirebilmek. Kardemir işçisi bunu başarmış. Kardemir karlı bir hale gelebilmiş ki, bugün Başkan gelecekmiş Kardemir’den kar payı gibi ikramiyesi isteyecek diye söylemler duyuyorum. Ben asla ve asla Toplu Sözleşmede olmayan, yüreğimizle bileğimizin hakkıyla almadığımız hiçbir ücreti kabul etmem. Asla sadaka sendikacısı olmam. Benden hiç kimse karlılık ikramiyesi beklemesin. Benden hiç kimse toplu sözleşmede olmayan bir maddeyi, ücreti el avuç açmamı beklemesin yapmam. Benim yüreğim, bilgim cesaretim. Hak ettiğimiz ücreti o toplu sözleşme kitapçığına yazar, ananızın ak sütü gibi nasıl yetki dedim, onu alırım açık söylüyorum. Onun için ikramiyeymiş bu tür şeylere takılmayın. Küçük şeylerle kendinizi teselli etmeyin. Ben ilkeli sendikacıyım, doğruları söyleceğimizi her defasında söyledim. Toplu sözleşme görüşmelerimiz ananızın ak sütü gibi helal olsun. Yargıtay’dan yetki kararı onaylandıktan sonra bugün Çalışma Bakanlığı da bunu onayladı ve yarın elimize geliyor. Ben faksla bunu Genel Merkez’den alıp, Kardemir yönetimi ile resmi olmasa da ön görüşme yapacağım.”

 

 

KARABÜK’NET HABER’İN YORUMU
Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, Kardemir’de yetkiyi aldığı günden bu yana uzun yıllardır H. Feridun Tankut’un yapamadıklarını yapıyor.

Başta 10 yılı geçen bir aradan sonra Kardemir işçisini haddehane meydanı ile buluşturdu, ardından iki kere işçi ile bir araya geldi. Tüm bu sebeplerden dolayı Ali Cengiz Gül’ün Kardemir işçisinin beklentisine cevap vereceği tahminleri yükseliyor.

Sayın Ali Cengiz Gül’ün bu akşam yüzlerce işçi ile buluşmasında hala geride kalan sendikal yetki mücadelesinin kavgasını yapması, onun gibi bir işçi liderinin ufkunun genişliğini tartışmaya açacaktır. İşçinin önceki sendikal tercihine takılıp kalması, Kardemir çalışanları arasında ayrımcılığı daha da derinleştirecektir.

Kardemir işçisine karlılık ikramiyesini sadaka olarak gören Gül, acaba bu toplu iş sözleşmesinde iddialı olduğunu mu göstermek istiyor? Yoksa altında başka bir hesap mı var.

Türk Metal Sendikası’ndan gelen işçiye, toplu iş sözleşmesinde geriye dönük zam farkını almaya çalışacağını ifade eden Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül farklı bir sonuca imza atarsa, Türk Sendikacılık tarihinde ismi bir kara leke olarak anılacağını unutmasın. Sonuçta bu işçi de sendika aidatı ödeyecektir.

Kardemir yönetimi de ücretlendirme de ve TİS’den doğan geriye dönük ücret farkında, çalışanlar arasında A veya B sendikacısı diye ayırım yaparsa, Kardemir içinde iş barışına ve işyeri huzuruna dinamit döşemiş olurlar.

Sendika Başkanı Gül, bu toplu iş sözleşmesinde sendikasına yeni veya eski üye olan tüm işçileri bir olarak görmelidir. Gül’ün çözüme kavuşturması gereken diğer önemli bir konu ise 2010 yılında işe başlayan bin’in üzerinde yeni işçilerdir. Bu çalışanlar adına 5 yıl boyunca asgari ücretle çalışacaklarına dair bir sözleşme imzaladıkları ifade edilmekte. Gerçi böyle bir sözleşme her ne kadar iş yasalarına aykırı olsa, Çelik İş Genel Başkanı Gül yeni işçilerinde başta bu handikap olmak üzere, diğer sorunlarına eğilmelidir.

Bir hadis-i şerif vardır; “Sizin için hayır gibi görünenler aslında şer, şer gibi görünenlerse hayırdır” diye…

Ali Cengiz Gül’ün Kardemir’de yetkiyi alması, onun ve alt kurulları için şimdilik hayır gibi görünebilr, ama yapacağı yanlışlar ile bu hayır, kendisine şer olarak dönebilir.

İskenderun işçisinin içinde bulunduğu durumu ve sendikalarına taşıdıkları hissi bilmekteyiz. Aynı hatalar Karabük’te de yapılırsa, kendileri için hayırlı olan bu günler uzun vadeli olamaz.