BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN ESKİŞEHİR'DE HIZLI TREN HİZMETE ALIMINDA TÜRKİYE'NİN RAY ÜRETİMİ İLE İLGİLİ KARDEMİR'E ÖVGÜLER YAĞDIRDI.


 

erdogan-kardemiri-ovdu


 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2004-2012 yılları arasında yılda ortalama 137 kilometre, toplamda bin 94 kilometre demiryolu yaptıklarını, bu rakamın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki demiryolu hamlesinde yapılan yollara eşdeğer olduğunu belirterek, “3 bin 434 kilometrelik demiryolunun inşası devam ediyor. Yüksek hızlı trenle 4 yıl içinde 10 milyon insanımız seyahat etti” dedi.

Ankara’dan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte yüksek hızlı trenle (YHT) Eskişehir’e gelen Başbakan Erdoğan, Eskişehir-Konya YHT'nin hizmete alım törenine katıldı. Garda toplanan vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'in demiryolu tesisleri üretimi ile marka olduğunu anlattı.

20130323AW000417_05Ray üretimi ile ilgili de Kardemir A.Ş'ye övgü yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “10 yıl önce ülke değil yüksek hızlı tren, 100-150 yıl önce yapılan mevcut demiryollarını yenileyemiyordu. Türkiye, ray üreticisi olan ülkelerin kapısında adeta sıraya giriyor, adeta ithal edebildiği kadar rayla mevcut hatları yenilemeye çalışıyordu. Karabük’te, Kardemir 10 metre uzunluğunda ray üretiyordu. Bunlar perçinlenerek yapılıyordu ama şimdi yaklaşık 60 metre uzunluğunda ray üretiyoruz ve bunlar kaynak sistemi ile yapılıyor. Ve yolda giderken de daha önce olduğu gibi gürültüsü kayboluyor, huzur içinde yolculuğunuzu yapıyorsunuz. Artık taka tuka giden bir tren yok. Yol medeniyettir, demiryolları medeniyettir. İşte bunlar aldığımız mesafeyi gösteriyor. Lafla medeni olmak olmaz, icraatla olur. Şimdi artık biz dünyaya ray ihraç eder konuma geldik. Yüksek hızlı tren yapımında ve işletmeciliğinde dünyanın 8’inci, Avrupa’nın 6’ncı ülkesi olduk. 2004-2012 yılları arasında yılda ortalama 137 kilometre, toplamda bin 94 kilometre demiryolu yaptık. Bu rakam Cumhuriyet'imizin ilk yıllarındaki demiryolu hamlesinde yapılan yollara eşdeğerdir. 3 bin 434 kilometrelik demiryolunun inşası devam ediyor. Yüksek hızlı trenle 4 yıl içinde 10 milyon insanımız bu trenlerle seyahat etti" ifadelerini kaydetti.