KARABÜK BASO BAŞKANI AV. RIDVAN ERDOĞAN “AVUKATLAR VE BAROLAR SUSTURULMAK İSTENİYOR”


 

20130405AW000574_01Avukatlar Haftası sebebiyle Karabük Barosu tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Atatürk Anıtında çelenk sunum töreni düzenlendi.

Yenişehir Atatürk Anıtında çelenk sunumu ve saygı duruşundan sonra basın açıklaması yapan Karabük Baro Başkanı Av. Rıdvan Erdoğan, Türkiye’de yargının sorunlarının içinden çıkılmaz bir hal aldığını, kuvvetler ayrılığını ve yargı bağımsızlığını kabullenemeyen bir anlayışın günden güne egemen hale geldiğini söyledi.

Son dönemde avukatlara ve barolara yönelik saldırıların arttığını ifade eden Erdoğan, “Karabük Barosu olarak tüm meslektaşlarımızın Avukatlar Haftası’nı yürekten kutlarken, vefat eden meslektaşlarımızı da saygıyla, rahmetle anıyoruz. 2013 yılının Avukatlar Haftası’nı kutladığımız şu günde meslek camiamızın ve yargının sorunlarının içinden çıkılmaz bir hal aldığını, kuvvetler ayrılığını ve yargı bağımsızlığını kabullenemeyen bir anlayışın günden güne egemen hale geldiğini büyük bir kaygıyla müşahede ediyoruz. Türkiye’de bir taraftan yargı yürütmeye bağımlı hale getirilmek istenirken, diğer yandan bağımsız savunmayı temsil eden avukatlara ve barolara yönelik saldırılar son dönemde iyiden iyiye artmış durumdadır. Avukatlar ve baro yöneticileri hakkında mesnetsiz iddialarla açılan çok sayıda soruşturma ile 80 bin kişiye yaklaşan avukat camiasına gözdağı verilmek istenmektedir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 19.12.2012 tarihinde yayınlanan bir bildiri ile avukatların duruşma salonundan çıkarken eğilerek ve geri geri çıkmalarının tavsiye edilmesi ülkemizde savunma mesleğine bakışı ortaya koyan en önemli gösterge olmuştur. Mesleğimizin saygınlığına, onuruna ve vakarına yönelik ağır bir saldırı niteliği taşıyan bu bildiri, avukatlar ile hakim ve savcılar arasında zaten iyi olmayan ilişkilerin daha da bozulmasına, ayrılığın daha da derinleşmesine neden olmuştur” dedi.

Bugün gelinen süreçte avukatlara ve barolara yapılan saldırılar ülkemizde yargı alanındaki en önemli sorunu oluşturmaktadır diyen Erdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yargının kurucu unsuru avukatlık mesleğinin bu özelliğinin yargı bürokrasisi ve yürütme erki tarafından kabul edilmeyişi pek çok sorunun temelini teşkil etmektedir. Şunu asla unutmamalıyız ki, yargılama faaliyetinin vazgeçilmez üç unsuru, iddia makamı, savunma makamı ve hüküm makamı olmakla birlikte, gelişmiş demokrasilerde ve hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin özünü ve esasını savunma faaliyeti oluşturur. Yargıya meşrutiyet kazandıran husus avukatların yaptığı savunma faaliyetidir. Avukatın ve savunmanın olmadığı bir yargı faaliyetinin meşrutiyetinden söz edilemez. Avukatları ve baroları susturmaya yönelik faaliyetlerin yanında son dönemde avukatlık mesleğinin faaliyet alanını daraltan girişimlerde hız kazanmıştır. Yeni kurulan Hukuk Fakülteleri ile her yıl binlerce gencimizin meslek camiamıza dahil olması karşısında avukatlığın faaliyet alanını genişletecek yasal düzenlemeler yapılması gerekirken, tam aksine 2012 yılı içinde yasalaşan arabuluculuk Kanunu ile faaliyet alanımızı daraltan pek çok hüküm getirilmiştir. Karabük Barosu olarak, Avukatlar ve Barolar üzerinde kara bulutların dolaştığı bu yeni dönemde de her türlü olumsuzluğa karşı azimli ve kararlı biçimde mücadelemizi sürdüreceğiz. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın haklarını korumanın yanında, insan hak ve hürriyetlerini, hukukun üstünlüğü prensibini ve hukuk devletini tavizsiz biçimde savunmaya devam edeceğiz. 'Bağımsız Savunma', 'Bağımsız Yargı' ve 'Bağımsız Türkiye' idealimizden ödün vermeksizin ülkemize ve milletimize yönelen emperyalist kuşatmalara ve saldırılara karşı onurlu ve kararlı biçimde mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Editör: Haber Merkezi