KARDEMİR A.Ş’DE “ATEŞTEN GÖMLEK” OLARAK NİTELENDİRİLEN GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA KİM GELECEK..?


GÖREVE GELECEK OLAN YENİ GENEL MÜDÜR, KARDEMİR’DE ÖNCELİKLİ MAL ALIMI GİBİ HAKSIZ REKABETE YOL AÇAN UYGULAMALAR KARŞISINDA NE YAPACAK..?  


atesten-gomlek

Fadıl Demirel’in ayrılması ile boşalan ‘KARDEMİR A.Ş Genel Müdürlük görevine kim gelecek’ sorusu cevap beklerken, yeni gelecek olan Genel Müdür “Ateşten Gömlek” olarak nitelendirilen bu görevde eskisi gibi haksız rekabete yol açan öncelikli mal alımı uygulamasına devam edecek mi?

2005 Yılında KARDEMİR A.Ş Yönetim Kararı ile başlayan öncelikli mal alımı uygulaması, Karabük Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan tarafından SPK’ya taşınmış ve uygulamada daraltma yöntemlerine gidilmişti.

KARDEMİR’in çektiği kredi karşılığında ipotek edilen hisse oranı kadar fabrikanın ürettiği mallardan öncelikli alım uygulaması 2005-2010 yılları arasında devam etmiş, kredi borcu azalmasına ve ipotek altındaki hisse oranların düşmesine rağmen, %50 öncelikli mal alımı uygulamasında bir düşüş yapılmamıştı.

Karabük Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan’nın bu uygulamayı (Sermaye Piyasası Kurulu) SPK’ya taşımasının ardından, SPK KARDEMİR Yönetimini öncelikli mal alımı uygulaması ile ilgili çağırmış, 5 yıldır yapılan bu uygulamayı SPK’nın bu talebi karşısında %50 olan öncelikli mal alımı %35’e düşürülmüştü. Bu yüzdelik dilimleri dahi dikkate almayan KARDEMİR Yönetimini oluşturan Yolbulan, Yücel ve Güleç aileleri %80’lere varan öncelikli mal alımlarına devam etmişlerdi.

Murat Orhan SPK’ya bu sefer KARDEMİR'de uygulanan öncelikli mal alım hakkını SPK'nın yönetmeliğindeki birinci madde olan küçük yatırımcıyı koruma gereği öncelikli mal alımı uygulamasının tamamen kaldırılmasını talep etmiş, SPK'da tekrar KARDEMİR Yönetimini davet ederek bu uygulamayı derhal durdurulmasını istemiş ve durdurulmadığı takdirde yaptırım uygulayacaklarını beyan etmesi üzerine 2011 yılında sonlandırmıştı.

Haksız rekabete yol açan, öncelikli mal alımı uygulamasının sonlandırılmasına rağmen KARDEMİR Yönetimindeki Yolbulan Dış. Tic. A.Ş, Çelsantaş A.Ş ve Çağ-Çelik A.Ş ellerinde %10.8 KARDEMİR hisseleri olmasına rağmen, fabrikanın ürettiği kütük demirin %76.6’sını almaları karşısında yine Murat Orhan’ın ulusal ve yerel basına verdiği ilanlar ile girişimler yapmış, Karabük Cumhuriyet Savcılığı da bunu suç duyurusu olarak kabul ederek, soruşturma başlatmıştı. Savcılık Murat Orhan'ın iddialarında belirttiği haksız rekabeti ve %80 kendi şirketlerine mal aktarıldığı şikayetini SPK'dan rapor talep etmişti. SPK Raporunda ise üç aile şirketinin kütük ham maddenin %76.6'sını aldıklarını, siparişlerin önüne geçirdiği, TTK'nın 54 ve 55. maddeleri gereği haksız rekabet yaptığı belirtilmişti. Savcılık'ta buna istinaden dosyayı mahkemeye sevk etmişti. Mahkeme görülmeye başlandıktan sonra akademisyen bilirkişilerden istenilen raporda da sanıkların eylemlerinin haksız rekabet içerdiği belirtilmiş ve karar mahkemeye bırakmıştı.

Bu mahkeme süreci devam ederken, KARDEMİR Yönetimini oluşturan üç aileye, öncelikli mal alımı ile ilgili yeni satış prosödürü adı altında %40 öncelik hakkı tanınarak, öncelikli mal alımı tekrar yürürlüğe konmuştu. Murat Orhan'ın tekrar şikayeti ile Karabük Cumhuriyet Savcılığı ikinci bir dosya açarak soruşturma başlatmıştı.

İki yılı aşkındır süren yargılamanın son aşamasına gelindiği bu süreçte, Genel Müdürlük görevinden istifa ederek giden Fadıl Demirel’in “Hani bu mahkemelerden bir şey çıkmayacaktı, kendinizle birlikte beni de yakıyorsunuz” dediği iddia edilmişti.

yolbulan-gulec‘Ateşten Gömlek’ olarak nitelendirilen KARDEMİR A.Ş Genel Müdürlük görevine şimdi kimin geleceği kamuoyunda merakla beklenilirken, sektördeki beklenti ise yeni gelecek olan Genel Müdürün, haksız rekabete giren öncelikli mal alımı gibi uygulamalara son verip vermeyeceği yönünde.

Acaba yeni gelecek olan Genel Müdür hakkaniyetli bir yöneticilik yaparak, KARDEMİR’in çıkarlarını mı ön planda tutacak, yoksa KARDEMİR’in yönetimini oluşturan Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin ait şirketlerin çıkarlarını mı ön planda tutacak.

Editör: Haber Merkezi