atik-amerika

 
Birkaç gün önce Amerika'da meydana gelen bir olay tüm Amerika'yı ağlatmış, bir ilkokulu basan şahıs 27 kişiyi öldürmüş, ülkede 3 gün yas ilan edilmiş, başkan Obama konuşma yaparken ağlamış...

Bu olay toplumsal duyarlılığın göstergesidir.

Geçtiğimiz hafta ABD Büyükelçisi Safranbolu’daydı.  Varlığı  Safranbolu'muz için bir kazanım olan Gülevi Otelinin işletmecileri olan Sayın Gül ve İbrahim Canbulat çifti her zamanki nezaketiyle işletmemizi arayarak önemli bir konukları olduğunu, başta tarhana çorbası olmak üzere mantı, peruhi ve yaprak sarma hazırlamamızı söyledi, ardından teşekkür ederek telefonu kapattı.

Az sonra kapıdan bir aile girdi. Ünlü büyükelçi Riccardione eşiyle ve kızıyla Eyvan’a gelmişti, hemen tanıdığım bu ünlü konuğu nezaketle karşılayıp, siparişlerini aldım. Ardından gelen iki sivil korumanın da siparişlerini alarak hemen servise koyulduk. Akıcı Türkçesi ve dingin bir ruh haliyle bir yandan da bizimle sohbet ediyordu, yemeğin ardından aşure ve çay ikramı başladı, o arada bahçemiz ürünü Ayva’dan soyup konuklara ikram ettik. İçimden muzip bir espri yapma fikri geçti “ABD büyükelçisi Safranboluda ayvayı yedi”  ama yapamadım. Tabiî ki önce Safranbolu konukseverliğine, sonra da bize yakışmazdı.

Ama dikkatimi çeken olay şudur ki; son derece mütevazi tavırları ve güzel Türkçesiyle korumalardan uzak halkın arasında gezmesi bende hem sevinç, hemde hüzün oluşturdu.

Sevindiğim taraf, konuk, sanki kendi ülkesinde gezer gibi güvende hissediyordu kendini.

Üzüldüğüm taraf ise, bizim böyük devlet adamlarımızın yaptığı ziyaretlerde ortalığın toz duman olması, yolların kesilmesi ve halkın esaret altında tutulmasıydı. Yüzlerce korumanın yarattığı gerginlik de cabası..

Kendi kendime şunu sordum, yabancı konuğun duyduğu güvenin sebebi neydi..?

Ya da bizim böyük adamların yüzlerce koruması kimi kimden koruyordu, kendi ülkesinde ve kendi halkının arasında. Bu ikilemlerin cevabını okuyucuya bırakıyorum.

Tabiî ki yukarıdaki okul baskınında ölen 27 kişinin ülkede yas ilan edilmesine sebep olan duyguyu, bizim ülkemizde yitip giden yüzlerce kınalı kuzunun yaratamadığı o toplumsal bilincin nedenini de...

Yazımızı ABD'nin efsane dışişleri bakanı Hanry Kissenger’in bir sözüyle bitirelim.

Biz, Amerika olarak neden güçlüyüzdür biliyor musunuz..?

Vatan hainlerini asla affetmeyiz. Onları hemen cezalandırırız. Fakat başka ülkelerin vatan hainlerini de destekler, onları en önemli görevlere getiririz.