Çözüm sürecini anlatmaları için Karadeniz Bölgesi'nde görevlendirilen Akil İnsanlar Heyeti'ni bugün geldikleri Karabük'te ellerinde bayraklar olan Bin kişilik grup protesto etti


 

akil-anafoto


 

HABERİN VİDEOSU


 



Çözüm sürecini anlatmaları için Akil İnsanlar Karadeniz bölge heyeti bu sabah Karabük’e geldiler.

Sabah saat 09:00’da basın toplantısı düzenleyen Akil İnsanlar Heyeti ardından Vali İzzettin Küçük’ü makamında ziyaret ettiler. Toplantının yapılacağı işçi lokaline geçen akil insanlar burada daha önceden belirlenmiş yaklaşık 160 kişilik gruba çözüm sürecini anlattılar.

Daha önce listesi belirlenen, Karabük’teki sivil toplum kuruluşlarını temsilen toplantıya katılan yaklaşık 160 kişilik grubun dışında kişiler toplantı salonuna alınmadı. Listede ismi olmayanlar polis engeli ile karşılaştı.

Yaklaşık Bin kişi de ellerinde bayrak ve dövizlerle toplantının yapıldığı yerin önüne yürüyerek, sloganlarla tepkilerini gösterdi.

 
akil-15BASIN TOPLANTISI
Akil İnsanlar Karadeniz Grubu'ndan Fatma Benli ve Vedat Bilgin, bu sabah Karabük Öğretmenevinde basın toplantısı düzenledi. Fatma Benli ve Vedat Bilgin, çözüm sürecinde gelinen noktayı anlattı.

PKK'nın 30 yıldır Türkiye'nin başına bela olduğunu belirten Bilgin, "2011-2012 yılları arasında PKK ile çok ciddi mücadele edildi. PKK bu süreçte 2 bin 700 üyesini kaybetti. PKK, 400 kilometrekarede hakimiyet kuracağını açıklamıştı ama bir tane bile mağarada hakimiyet kurma şansını asker ortadan kaldırdı. Yabancı servislerin yardımlarına rağmen silahlı mücadelede gidecekleri yer kalmadı. Türk devletinin yeni bir mücadele konsepti var. Sivil irade ve özel askeri birliklerle sadece Ocak ayında PKK 130 üyesini kaybetti. Çıkmaz hale geldikleri için adımlar atıldı. Arap Baharı da PKK'yı iyice çıkmaza soktu. PKK dışarıdaki dostlarını da kaybetti" dedi.

akil-8BİN KİŞİ PROTESTODA BULUNDU
Toplantının ardından heyet üyeleri Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Büyük Kulüp'te sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Akil İnsanlar Karadeniz Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, heyet üyeleri Kürşat Bümin, Fatma Benli, Bendevi Palandöken, Oral Çalışlar, Vedat Bilgin ve Yıldıray Oğur'un sivil toplum kuruluşları temsilcilerine çözüm sürecini anlattığı dakikalarda, İnönü Caddesi üzerinde bulunan MHP İl Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 800 kişi toplantının yapılacağı yere doğru yürüyüşe geçti.

Türk bayrakları açan gruba yürüyüş sırasında Türkiye Gençlik Birliği ve Alperen Ocakları'ndan da kişiler katıldı. Yaklaşık Bin kişi, "AKP'nin akili Karabük'ten defol", "Kahrolsun PKK, işbirlikçi AKP", "Türk-Kürt kardeştir, AKP kalleştir" sloganları atarak Büyük Kulüp'ün önüne kadar yürüdü.

akil-5Toplantının yapılacağı alana gelindiğinde kalabalık grup polis barikatıyla karşılaştı. Polis, Büyük Kulüp'ün çevresinde kuş uçurtmazken, bariyerleri düşüren polislere yine vatandaşlar yardım etti. Gruptan bir kişi "Merak etme bariyeri aşmayacağız" diyerek polisle birlikte barikatın demirlerini taktı.

“Bayrak Yürüyüşü” adı altında protesto yürüyüşü yapan grup Akil insanların toplantı yaptığı lokalin önünde bir süre bekledikten sonra, toplantı bitmeden olaysız bir şekilde dağıldılar.

POLİSE TEPKİ GÖSTERDİ
Heyet üyeleri toplantıyı yaparken yaklaşık 600 kişi "Akiller dışarı" sloganları attı. İstiklal Marşı'nı söylenmesinin ardından bir kişinin, bir polis memuruna "Niye hazır ola geçmiyorsun, sırıtıyorsun. Sen nasıl devletin memurusun" diye tepki göstermesi kısa süreliğine gerginliğe neden oldu.

akil-16

AKİLLER TOPLANTISI
akil-14Protesto eylemleri devam ederken, heyet üyeleri de toplantılarına devam ettiler. Yabancı servislerin yardımlarına rağmen PKK'nın silahlı mücadele ile gideceği yer kalmadığını anlatan Vedat Bilgin, devletin de terörle mücadelede yeni bir konsept belirlediğini söyledi. Bilgin, PKK'nın Arap baharı olarak bilinen gelişmelerle iyice çıkmaza girdiğini ve dışarıdaki dostlarını da kaybettiği görüşünü savundu.

İşçi Lokalindeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bilgilendirme toplantısı bittikten sonra, heyet gruplara ayrılarak Karabük’te bir dizi ziyaretlerde bulunarak, Karabük’ten ayrıldılar.

Editör: Haber Merkezi