SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YUSUF ZİYA YILMAZ, KARABÜK SİYASET AKADEMİSİNDE

BAŞKAN YILMAZ “17 MİLYON KONUTUN 7 MİLYONU YENİLENMESİ LAZIM. 7 MİLYON KÜLÜSTÜR KONUT YÜZÜNDEN 15 MİLYAR DOLAR FAZLA ENERJİ KAYBIMIZ VAR.”


20130512AW000435_01Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Karabük İl Başkanlığı tarafından 5.’si düzenlenen "Siyaset Akademisi" programına konuşmacı olarak katıldı.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan SAKEM merkezindeki programa katılan Başkan Yılmaz, Türkiye’de bulunan 17 milyon konuttan 7 milyonunun yenilenmesi gerektiğini ve bu nedenle Türkiye’nin her yıl fazladan 15 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını söyledi.

Yaklaşık 1 saat süren programda şehircilikle alakalı konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, iyi şehirler yapamadıklarını ve artan nüfusa göre konutlaşmayı iyi yönetilmediğini belirterek, “1950 yılıdna dünya nüfusunun yüzde 28’si şehirlerde yaşarken, yıllar itibariyle 2000 yılında yüzde 46, 2010 yılında yüzde 51’i, 2025 yılında yüzde 56’sı, 2050 yılında da yüzde 69’u yaşayacak gibi varsayılıyor. Koca dünya hızla şehirleşeiyor. Şimdi şehirler önemli bir hal almaya başladı. Eskiden böyle bir şey yoktu. İsteyen şehirde isteyen köyde yaşıyor. Türkiye’nin nüfusu da enteransan ve hızla artıyor. Son yılalrda biraz nüfus artışı geriledi. Başbakanımızda onun için üç çocuk diyor. Bu bilimsel bir araştırma. Bu nüfus artışının yavaşlamasından endişe duyduğundan Başbakanımız çocuk meselesine önem veriyor. 1927 yılında 14 milyon olan Türkiye’nin nüfusu hızla artıyor ama özellikle 1990- 2012 yılı arasında 20 milyon artıyor. 20 milyon dünyadaki bir çok ülkeden daha fazla” dedi.

20130512AW000435_02Türkiye’de şehirleşme konusunda güzel örneklerinin olmadıklarını da anlatan Yılmaz, “Birçok konuda başarısız. Kötü şehirleşmişlikten şikayet ederiz. Niye Türkiye’nin büyükşehirleri metropol şehirleri yaşanmaz hale geldi. Acaba bu şehirler büyürken hangi hataları yapıyoruz yada bu şehirler büyürken yapmamız gereken hangi işler varda bunarlı doğru dürüst yapıyoruz. İtiraf edeyim ki şehirlerimiz 1980’li yıllardan önce çok çirkinleştirildi. Bugünün yerel yöneticilerinin önündeki en büyük problemlerinden biri o yıllarda ülkenin bütün şehirlerine 50 ile 80’li yıllar arasında şehirlere yapılan hücumdu. Kırsal kesimdeki insanın başını sokacak bir ev yapmak için iyi niyetle yapmış oldukları çirkinlikleri gidermek, onarlı kaldırmak ve revize etmekle meşkulüz. Türkiye’de 17 milyon konut var ve bunun 7 milyonunun yeniden yapılması gerekiyor. 7 milyon konutun ülkemize çok büyük bedel ödetme durumu da var. Türkiye dışarıdan yaklaşık 50 milyar dolar civarında enerji harcaması yapıyor, dışarıdan enerji için dışardan ithal ediyor. Bu 50 milyar dolar’ın yüzde 30’u yani 15 milyar doları bu külüstür evlerden dolayı boşa gidiyor” ifadesinde bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı yeni yapılan konutlarla artık şehirlere birer kimlik kazandırılmaya da çalışıldığını sözlerine ekleyerek toplantı soru cevap ile son buldu.