20140305AW025487_03Deprem Haftası dolayısıyla Karabük İl Sağlık Müdürlüğü binasında İl Acil Afet ve Durum Müdürlüğü ekiplerince gerçeği aratmayan tatbikat yapıldı.

Sivil Savunma Haftası dolayısıyla, senaryo gereği Bolu'nun Gerede ilçesinde meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü binasında hasar oluştu. Binada mahsur kalanlar olduğu ve gaz kaçağı olduğu bilgisi üzerine İl Acil Afet ve Durum Müdürlüğü, UMKE ekipleri, itfaiye ve polis bölgeye sevk edildi. Tatbikatta ilk olarak KARGAZ ekipleri binada gaz kaçağı kontrolü yaptıktan sonra AFAD’ın Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) elbiseleri giyen iki görevli binada ölçüm yaptı. AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri tarafından binada mahsur kalan ve yaralananlar dışarı çıkarıldı. Binanın üst katlarında mahsur kalanlar ve yaralı olanlar ise AFAD tarafından sedyeye konularak halatla aşağı indirildi. Tatbikatta binada mahsur kalan bazı vatandaşlar ikinci kattan kurulan hava yastığına atlayarak kurtulurken, yakınlarına ulaşmak isteyenler polis ekipleri tarafından önlendi. Olay yerine ulaşmaya çalışan vatandaşlar geçirdikleri kazada sıkıştıkları araçtan ekipler tarafından çıkarıldı.

Tatbikatta ayrıca, AFAD bünyesinde bulunan Buufi adlı arama kurtarma köpeği enkaz altında yaralı araması ve eğiticisinin komutasında yaptığı hareketlerle alkışlandı. Tatbikatın başarıyla geçtiğini ve yapılan tatbikatta kurumlar arası koordinenin hızlı bir şekilde sağlandığını söyleyen İl Acil Afet ve Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay, şöyle konuştu: "Herhangi bir afet ve acil durumda arama kurtarma faaliyetleri büyük önem arz etmekte olup, etkin ve hızlı müdahale etme sonucu bir çok vatandaşımız sağ salim kurtarılmaktadır. Müdahale içinde bu tür tatbikatlarla olaylara hazır olmakta. Bu konuda Türkiye'de arama kurtarma ekiplerimiz olan AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri büyük başarılı çalışmalar yapmaktadır."

İl Acil Afet Durum Müdürlüğü, UMKE, İtfaiye ve Emniyet Müdürlüğü ile KARGAZ ekiplerinin verdiği destekle bir tatbikat yaptıklarını anlatan Erbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başarıyla yapılan bu tatbikatla biz ekipler arası koordinasyonu ve kaynaşmayı sağlamak ve bundan sonra ilimizde olabilecek bir acil afet durumunda en hızlı ve etkin bir şekilde müdahale etmek amacıyla bu tatbikatı gerçekleştirdik."