- ÖNÜMÜZDEKİ GENEL SEÇİMLERDE MİLLETVEKİLİ ADAYLIĞINI DÜŞÜNENLER İÇİN İNTERNETTE PARA TUZAKLARI BAŞLADI


          - SEÇİM ANKETİ ADINDA BİR SİTE, ADAYLARDAN PARA KARŞILIĞI OY MANİPÜLASYONU YAPIYOR İDDİASI VAR


          - İNSANLARIN HABERİ OLMADAN, ANKETTE İSİMLERİNİN YER ALMASI BÜYÜK RAHATSIZLIKLARA YOL AÇMAYA BAŞLADI


secim-anket

7 Haziran tarihinde yapılacak olan Genel Seçimler ile ilgili milletvekili adaylığını düşünenlere ‘Şeytanın bile aklına gelmez’ cinsinden para tuzakları başladı.

Son günlerde bir hayli gündeme gelmeye başlayan ‘Seçim Anketi TV’ isimli internet sitesinde, yer alan ‘Milletvekili aday adayları 2015’ bölümlü ankette siyasi partilerin milletvekili aday adayı şeklinde isimler yer alıyor ve ‘destekliyorum’, ‘desteklemiyorum’ şeklinde oylama yapılıyor.

Ankette bir ismin yer almasını istiyorsanız, form dolduruyor ve isminizin yer almasını sağlıyorsunuz, hatta forma bir başka ismi de yazarak o ankette yer almasını sağlayabiliyorsunuz. Şahısların böylelikle haberi olmadan beklemediği bir siyasi partinin adı altında aday adayı olarak ismi yer alıyor.

Alakasız isimlerin, ilgisi olmadığı siyasi partilerin altında isminin aday adayı şeklinde oylamaya açılması büyük rahatsızlıklar oluşturmaya başladı.

ADINIZI NASIL SİLDİRECEKSİNİZ?

Haberiniz olmadan, ilginiz olmayan bir siyasi partinin adı altında isminizin oylamaya açıldığını öğrendiğiniz zaman ve isminizin kesinlikle böyle bir ankette yer almasını istemiyorsanız, iletişim bölümündeki telefon numarasını ısrarla arayın ve isminizin anketten çıkarılmasını isteyin. Eğer isminizin anketten çıkarılmadığı takdirde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına suç duyurusunda bulunacağınızı ifade edin.

Tüm bu uyarılara rağmen isminiz anketten çıkarılmıyorsa, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunun.

DELİ KEZBAN’IN BİLE ANKETTE İSMİ VAR

Karabük’ün siyasi geçmişinde Süleyman Demirel ile özdeşen ‘Deli Kezban’ isminin bile söz konusu bu sitenin Karabük bölümünde ‘Kezban Deli’ olarak yer alması anketin ciddiyetsizliğini ortaya koyuyor.

Öte yandan insanlar arkadaşlarına şaka olsun diye, arkadaşlarının isimlerini ankete önerdiği ve yer almasını sağladığı da biliniyor.

PARA TUZAĞI NASIL BAŞLIYOR VE İŞLİYOR

Ankette isimleri yer alan kişiler ile ilkönce e-mail yolu ile ardından telefonla irtibat kuran site yetkilileri, ‘ankette fotoğraflarınız, hakkında bilgileriniz, projeleriniz yer almasını istiyorsanız, banka hesap numarasına şu kadar para yatırmanız lazım’ şeklinde teklif getiriyorlar.

Bu sohbet anında anketteki oylamadan memnun kalıp kalmadığını dolandırmaya çalıştığı kişiye soran site yetkilileri, anketteki oylamanın yetersiz olduğu dile getirilince, yine aynı yolla banka hesabına para yatırıldığı takdirde oyunun istediği kadar arttırılacağını ifade ediyorlar. Dolayısıyla bu oy arttırma işlemi defalarca para verilerek tekrarlanıyor. Para vererek oyunu arttıran kişi ise kendi kariyeri açısından bu olayı gizlediğinden site yetkilileri açısından da sorun olmuyor.

ANKET HER TÜRLÜ MANİPÜLASYONA AÇIK

İnternet üzerinden yapılan her anket, ne kadar güvenli olursa olsun, her türlü manipülasyona açıktır.

Oyunu arttırmak isteyen bir kişi, bilgisayarına CC Cleaner programını kurarak, her oy kullanımından sonra bilgisayarın hafızası olan cash ve cookları bu program aracılığı ile temizleyip, internet bağlantı protokolü olan IP’sini de ilgili programlar aracılığı ile değiştirerek istediği kadar oy kullanabiliyor.

Tabi çık kısa sürede birden fazla, onlarca hatta yüzlerce manipülasyon oy kullanmanın çok çeşitli ve kolay yolları da bulunmakta.

BU TÜR ANKETLERİ HİÇ BİR SİYASİ PARTİ DİKKATE ALMIYOR

İnternet üzerinden yapılan bu tür anketleri hiçbir siyasi parti dikkate almıyor. İnsanlar yalnızca kendi isimlerini duyurma hevesi ile böyle para tuzaklarına binlerce lira para kaptırıyorlar. Sonuç olarak yalnızca kendi heveslerini tatmin ederek, ancak kendilerini kandırmış oluyorlar.

İNTERNET ÜZERİNDEN GÜVENLİ ANKET NASIL OLUR

İnternet üzerinden yapılan en güvenilir anket, oylamayı yaptıktan sonra cep telefon numaranızı girip, telefonunuza gelen ücretsiz onay kodunu yazarak oylama yapılma yöntemi ile oluyor.

Bankaların internet üzerinden müşterilerine kullandıkları bu sistem ancak güvenli bir anket olarak görülür. Bu da bir telefona ancak bir kere onay kodu izni verildiği tespit edilirse, güvenli sayılır.

Cep telefonuna gelen onay kodu ile anket oylamasında, yine bir başka numaralar girerek ve bu numaralara gelen onay kodları girilerek de manipülasyon yapılıyor.

Editör: Haber Merkezi