KARDEMİR A.Ş. YÖNETİCİLERİNİN YARGILANDIĞI MAHKEME TARAFINDAN TAYİN EDİLEN BİLİRKİŞİ RAPORU’NDA HAKSIZ REKABET YAPILDIĞI AÇIKÇA ORTAYA KONULDU


SPK’NIN ‘HAKSIZ REKABET YAPILIYOR’ RAPORUNDAN SONRA HUKUK PROFESÖRLERİNİN HAZIRLADIĞI BİLİR KİŞİ RAPORUNDA DA ‘HAKSIZ REKABET YAPILMIŞTIR’ SONUCUNA VARILDI


1D

KARDEMİR A.Ş Yönetimine karşı ‘Haksız Rekabet’ yaptıkları iddiası ile uzun yıllardır mücadele veren Karabük Haddeciler Derneği Eski Başkanı Murat Orhan’ın da müdahil olduğu, Karabük Asliye Ceza Mahkemesindeki dava karar aşamasına geldi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2012 Eylül ayında yayınladığı raporda, KARDEMİR A.Ş Yönetimini oluşturan Yolbulan Dış Ticaret A.Ş, Çelsanta A.Ş ve Çağ-Çelik A.Ş Yöneticilerinin Türk Ticaret Kanunun 54. ve 55. Maddelerini ihlal ettikleri, yani ‘Haksız Rekabet’ yaptıkları belirtilmişti.

Karabük Asliye Ceza Mahkemesinde görülen ve artık karar aşamasına gelen dava sürecinde,  mahkemenin belirlediği Marmara Hukuk Fakültesi, Ticaret ve Ceza Hukuku Akademisyenleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarında, tıpkı Eylül 2012 tarihinde SPK’nın raporunda da belirtildiği gibi KARDEMİR Yönetiminin ‘haksız rekabet yaptığı’ kanaati açıkça ortaya konuldu.

KARDEMİR Hisselerinin %10,8’ini ellerinde bulundurmalarına rağmen başta kütük olmak üzere, üretimin %76,6’sını örtülü bir şekilde kendi şirketlerine aktardıkları yönünde iddiayı adeta tescillendiren bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Mahkeme tarafından tayin edilen bağımsız bilirkişi raporunda, KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu, Genel Müdürü ve Satış Müdürünün yaptıkları için “Rekabeti tehlikeye sokan veya rekabetten beklenen sonuçları boşa çıkaran, rekabetin işlevsel fonksiyonel kurallarına aykırı davranış olarak nitelendirilmesi gerektiği kanaatine varıldı." denildi.

Bilirkişi raporunda, KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu, Genel Müdürü ve Satış Müdürü ile ilgili özetle şu açıklamalara yer verildi

“Gerek eski Ticaret Kanunu Madde 57’de yer alan, hüsnüniyet kaidelerine aykırı bir şekilde elde ettiği veya öğrendiği imalât veya ticaret sırlarından haksız yere faydalanmak veya onları başkalarına yaymak; Rakipler hakkında da cari olan kanun, nizamname, mukavele yahut mesleki veya mahalli âdetlerle tâyin edilmiş bulunan iş hayatı şartlarına riayet etmemek”, Yeni Ticaret Kanunu Madde 55’de yer alan, Üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek; özellikle, gizlice ve izinsiz olarak ele geçirdiği veya başkaca hukuka aykırı bir şekilde öğrendiği bilgileri ve üretenin iş sırlarını değerlendiren veya başkalarına bildiren dürüstlüğe aykırı davranmış olur. İş şartlarına uymamak; özellikle kanun veya sözleşmeyle, rakiplere de yüklenmiş olan veya bir meslek dalında veya çevrede olağan olan iş şartlarına uymayanlar dürüstlüğe aykırı davranmış olur, hükümlerine aykırılık teşkil ettiği sonuç ve kanaatine varmış bulunulmaktadır.”

Mahkemenin talebi ile hazırlanan bilirkişi raporu, KARDEMİR Yönetimini hukuk sürecinde daha da köşeye sıkıştırdı.

Genel Müdür Fadıl Demirel’in, karar aşamasına gelmiş mahkeme arifesinde istifa etmesinin ise KARDEMİR Yönetimini oluşturan Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin nasıl bir endişeye kapıldıklarının da bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.