Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğünce 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla mesaj yayımlandı.


 
579655Mesajda, dünyada ve Türkiye'de 1987 yılından beri 31 Mayıs'ın "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlandığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tema çerçevesinde aktiviteler gerçekleştirildiği belirtildi.

Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı azalırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde arttığı ifade edilen mesajda, “Bu durum insan sağlığını tehdit etmektedir. 2000-2024 yılları içerisinde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.

Sigaranın zararları nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisine yılda 5 milyar dolar harcanmaktadır. Tütün kullanımı önlenebilir ölümlere neden olmaktadır. Yılda, dünyada 5 milyondan fazla insan tütünle bağlantılı kalp krizi, felç, kanser, akciğer rahatsızlıkları ve diğer hastalıklardan ölmektedir.

Dörtte birinden fazla çocuk ise pasif etkilenimden dolayı ölmektedir. Bu nedenlerle sigara kullanımının önlenmesi çalışmaları önemi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa' önemli bir aşamadır.

Sağlık Bakanlığının, 19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında, 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 Sayılı bu Kanunu yasalaştırmıştır. Sigarasız bir dünya için kararlı ve etkin mücadele gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bu mücadele kapsamında, 3 temel hedef öne çıkmaktadır.

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere, bireylerin sigara içmeye başlamasının önlenmesi, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasının desteklenmesi, sigara dumanının pasif etkilerinin önlenmesidir." denildi.

Editör: Haber Merkezi