Yükseköğretim Kurulu’nun uzun zamandır üzerinde çalıştığı akademisyenlere İngilizce eğitimi projesi tamamlandı.


 

20151103AW567165_01Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan, her yıl Fulbright programı kapsamında Türkiye’ye gelen otuz yabancı dil eğitimcisinin eğitici olarak görev alacağı “Akademisyenler için İngilizce Konuşma Becerisi Geliştirme Projesi” ile sanal sınıflarda Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinde görev yapan 150 bin akademisyene yurt içinde veya yurt dışında herhangi bir kursa gitmeden, ücretsiz İngilizce eğitimi verilerek, İngilizce konuşma pratiği kazandırılması amaçlanıyor.

İlk etapta uzaktan eğitim stüdyoları bulunan Karabük Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi aracılığıyla eğitimlere başlanılacak. Stüdyolarda öncelikle İngilizce gramer eğitimleri verilecek. Daha sonra bu stüdyolarda interaktif ve soru-cevap şeklinde eğitimler de verilecek.

Akademisyenler, derslere katılmak için Yükseköğretim Bilgi sistemi “yoksis.yok.gov.tr” adresinden giriş yaparak, “genel işlemler” menüsü altında “İngilizce konuşma etkinlikleri” sekmesine tıklayıp, açılan sayfadan konuşma Etkinlikleri sekmesi altından Rezervasyon yap butonuna tıklayarak istediği konuyu, saatini ve tarihine seçerek rezervasyon yaptırarak ilgili tarihte derse katılabilecektir.

Proje kapsamında, etkinlikler dönemlik olarak planlanmakta. 2015-2016 güz dönemi 2 Kasım 2015 tarihinde başlayacak ve yedi hafta sürecek.

Etkinlikler hafta içi her gün 09.00 - 17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Sisteme giriş yapan akademisyenlere eğitimleri hatırlatıcı mailler gönderilecek. Mailler sayesinde akademisyenlerin dersleri takip etmesi sağlanacak. Uzmanlar tarafından belirlenen konular dönem boyunca tekrar edilecek.

Dolayısıyla akademisyenler katılmak istedikleri etkinlik için kendilerine uygun tarih ve saatte rezervasyon imkânı bulabilecekler. Her kullanıcıya belirli bir kredi tanımlanacak ve katıldıkları etkinlik kredisi bu krediden düşülecek. Böylece akademisyenler için eşit sürede eğitim süresi dağıtılmış olacak.

Sistem, ilk etapta doçent olmaya çalışan yardımcı doçentler için YÖK başlayacak. Toplamda yaklaşık 34 bin yardımcı doçente bu imkân sunulacak. Sistemin başarılı olması halinde bütün doçent ve profesörlerin de sistemden yararlanabilmesi imkânı sunulacak.

Bu proje ile yardımcı doçentlerin, doçent olma şartları arasında yer alan yabancı dil bilme sorununun çözümüne katkıda bulunmayı amaçladığı gibi, uzaktan eğitimle bütün akademisyenlere hizmet içi eğitim verilmesi hususunda da ilk denemeyi yapmış bulunacaktır.