Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili bugün düzenlediği basın toplantısında açtı ağzını yumdu gözünü.

Karabük’e yapılması planlanan eğitim pisti olarak yapılması düşünülen havaalanı ile ilgili ağır eleştiriler yapan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, gereksiz olan bu havaalanına harcanacak parayı üniversiteye harcansa ülkenin sayılı üniversiteleri arasına gireceğini ifade etti ve şunları söyledi;

“Üniversite Karabük siyasilerinin çöplüğü değil. Karabük Üniversitesi’nden el çektikleri zaman üniversite büyümesini tamamlayacaktır. Bunların hepsi siyasilerin propaganda malzemesi kullanabilmesi için ya da yaptıkları hataları kapatmak için üniversiteyi sürekli kullanıyorlar. Örnek olarak birincisi bu havaalanının içinden üniversite çıkamaz. Bu havaalanına yapılacak olan masrafı Karabük Üniversitesi’ne yapsak, dünya çapında bir üniversite olur.”

Vergili Üniversite ile ilgili düşüncelerini şöyle aktarmaya devam etti;

“İkincisi, 5000 Evlerdeki doğum hastanesi yıkılıyor ve siyasilerin baskısıyla buraya Adalet MYO yapılmasına karar veriliyor ki dünyanın hiçbir yerinde gelişmiş üniversitelerde kampüs dışında eğitim yapılmaz. Ki oraya ayrılan parayla kampüs içerisinde yerleri mevcut Karabük Belediyesi 2009 senesinde 4 Bin dönümlük üniversitesi arazisi ayırdık. Burada istedikleri gibi yer temin edilir ve Adalet MYO yapılabilirdi ki yapılamamasının sebebi siyasilerin üniversiteyi çöplük olarak görmesi. Diğer bir husus hemen organize sanayinin dışında bir okul yapıldı ve bu okul hızlı bir şekilde üniversiteye devredildi işlevsiz olduğu görüldüğü zaman. Okulun bir işlevi olmayacağını söylediğimiz halde üniversite o okulun üç misli bedelinde bir masraf yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Demek oluyor ki siyasileri üniversiteden elini çekmeli ve üniversiteyi kendi çöplükleri olarak görmekten vazgeçmeli.”

Siyasi ihtiraslar uğruna yanlış kararlar ve projelerin Karabük’e yapıldığını da hatırlatan Vergili “Önceki AK Partili, Doğru Yol Partili arkadaşlarımızla da uyum içinde çalıştık. Ama bugüne kadar bu kadar tutarsız bir meclisle iş yapmadık. Karabük Belediye meclisi benim yapacağım işleri engelleyemez ve meclis bana iş yaptırmadı diye Karabüklülere bir bahanem olamaz. Söylemiş olduğum sözlerin hepsi bir bir yerine gelecektir. Ama onların bu şekildeki tavırları, hareketleri, düşünceleri Karabük’ün gelişimine etkili olur. Karabük’ü biraz daha geriye götürürler.

Mesela o tarihte ısrarlar üzerine yapılan araştırma hastanesinin şimdi gelişimi mümkün değildir. Ki çok daha büyük bir arazi üzerine yapalım dediğimiz halde siyaset üzerine alınan bir kararla yapılmıştır.  Aynı şekilde şu andaki stadyum. Dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan bir stadyum yapıldı Karabük’e ve UEFA üst katlara seyirci almayı yasakladı. Kapalı spor salonunu yıkıp güzel bir stadyum yapalım dediğimiz halde yine siyaset üzerine yapılan ve dünya kadar para harcanan stadyum bugün 5 bin kişiye bile hitap etmemekte.

Son günlerde gördüğümüz gibi iktidar partisi Karabük’te İyi Parti ve CHP ile iyi ilişkiler içerisinde devam etmekte. Ama bu beni hiçbir zaman ilgilendirmiyor. Çünkü ben hiçbir zaman yapmış olduğum icraatlar içerisinde sen AK Partilisin, sen İyi Partilisin, sen CHP’lisin diye bir ayrımım olmadı. Elimden geldiğince Karabük çevresindeki tüm belediyeler yardımcı olmaya çalıştık ve parti ayırmadık. Ama şu anda partizanlığın en üst seviyelere çıktığı bir dönemi yaşıyoruz.” Diye konuştu.

Siyasi ayrımcılıklar yapıldığını da vurgulayan Belediye Başkanı Vergili “Geçen akşam Karabük’te bir toplantı yapılıyor. AK Parti İl Başkanlığı’nın yapmış olduğu bir programda Karabük’ün valisi, milletvekilleri, bütün il başkanları davet ediliyor ama belediye başkanı davet edilmiyor.

Biz bugüne kadar yapmış olduğumuz işlerle propaganda yaptık. Yapmadığımız veya kurumu engelleyerek yaptırmadığımız işlerle propaganda yapmadık. 10 yıldan bu yana 8-9 kuruma destek verdik Karabük’te. Bu kurumların harekete geçebilmeleri için ne gerekiyorsa yaptık ve masraflarını üstlendik. SSK’ya, Meteorolojiye yer temin ettik. Tapu dairesini Kapulu’ya yapacaklardı ve Tapu Dairesi Valilikten sonra en çok kullanılan kurumdur. Kapulu’ya yapacak olan zihniyetten aldık, Merkezde yer temin ettik, inşaatı tamamlayamadılar devam ediyorlar. Soğuksu’da ki spor tesisi ile ilgili bütün planları yaptık ve yapımını sağladık. Sporcu fabrikası için güzel bir yer temin edildi ve açılışına bile davet edilemedik. Üstüne üstlük seçim döneminde karşımızdaki adaya açılış yaptırıldı. Bunlar ayıplarıdır ve eğer ki biz bunlar şimdiye kadar söylemediysek, bazı şeyleri sineye çektiğimizdendir. Yapmış olduğum işlerin tamamı neredeyse seçim döneminde bitmiş olmasına rağmen açılış yapmadık. İmam Hatip Lisesi ile ilgili çözemeyecekleri bir problem vardı. Belediyemiz çalıştı, bütün problemlerini çözdü ve yapılışı gerçekleşti. Halim deresinin yapılmasında bütün kamulaştırmaları Karabük Belediyesi üstlendi görevi olmadığı halde ve yapılmasını sağladı. Ayrıca emekli evi için tüm arazi temini ve kamulaştırma işlerini Karabük Belediyesi gerçekleştirdi. Valilik binasını valiye verdik ve içinin yapılmasındaki bütün masrafları Karabük Belediyesi karşıladı. Bunun gibi daha birçok çalışmamız vardır.” İfadelerini kullandı.

İktidar Partisi Karabük Milletvekillerine de yüklenen Rafet Vergili, milletvekillerinin şu ana kadar Karabük’e hiçbir şey kazandıramadığını ve dönem içinde de kazandıramayacaklarını savunarak konuşmalarına şöyle devam etti;

“Her nedense Karabük’te iktidar partisi dönem dönem Karabük ile ilgili işlerimizi bir türlü kabullenememekte ve Karabük Belediyesi’nin başarısızlığını ileride kendi siyasi başarıları olarak görmektedir. Kendileri de görecekler ki bu tür tavır ve düşünceleri için ileride her dönem hüsrana uğrayacaklar. Çünkü Karabük, eski Karabük değil.

Son bir yıl içerisinde Karabük’te ki kopukluk had safhaya ulaşmış şekilde. İktidar partisi önümüze engel çıkarmaya gayret etmekte. Milletvekilleri hiçbir şey yapmadıkları halde, ilçe kongrelerinde lafı eveleyip geveleyip bize getirmekte. O cümlelerin kime söylendiğini herkes bilmekte. Bu milletvekili kardeşlerimiz Karabük’te görev süreleri içerisinde hangi işleri yapmışlar ve Karabük’e açıklama yapmışlar? Öncelikle hala Kastamonu yolu tarafındaki kavşak bitmemiş ve bu kavşaktaki 1,5 milyonluk su borularının deplase işlerini Karabük Belediyesi gerçekleştirdi. Araç ve Soğanlı Çayları ile ilgili kaç kuruş ödenek ayırmışlar? Dere ıslahları tamamlanmamış. Doğum hastanesi ile ilgili ne çalışmalar yapmışlar? Sen Karabük’te tam teşekküllü uzmanlaşmış doğum hastanesini ortadan kaldırıyorsun, Adalet MYO yapmaya çalışıyorsun ve şu anda arayış içerisindesin. Ne yapmaya çalışıyorsun? Ama bunların içerisinde tayin ve terfi işlerini çok güzel beceriyorlar.

Karabük’te 8 tane okul boşaltıldı ve Karabük’te acil 11 okula ihtiyaç var. Milli Eğitimle hangi görüşmelerde bulunmuşlar. Bunlar yapılması gereken işler ama bakıyorum milletvekillerimiz ve il başkanı bütün bakan ziyaretlerini yapıyorlar, fotoğraf veriyorlar. Ama şu talepte bulunduk, şunlar yapılacak diyemiyorlar. Dönemleri boyunca da bunlarla ilgili hiçbir iş yapmayacaklar, öyle bir yetenekleri olduğunu sanmıyorum ama ilçe kongrelerinde çıkıp, isim vermeden konuşup, imalı cümlelerini tamamlayamıyorlar. O cümleler onlara çok gelecek.

En önemlisine geliyoruz. Eskipazar OSB ile ilgili ne yaptınız? Ben seçimlerde fabrika kurmak için 200 dönem arazi istedim, propaganda malzemesi olarak kullanmak için değil ciddi olarak. Ne cevap verildi ne de bununla ilgili en ufak bir girişimde bulunuldu. Net olarak söylüyorum, Eskipazar OSB ile ilgili hiçbir ilerleme sağlayamazlar. Bu programın içerisinden Karabük Belediyesi’ni dışarı çıkarttılar. İkincisi oraya o kadar yetersiz müdürler götürdüler ki en ufak bir ilerleme sağlayamazlar. Ben bakandan söz almıştım. ‘30 bin dönüm arazi ve 15 bin dönüm kamulaştırma projelerinizi, planlarınızı hazırlayın’ dedi Faruk Öz Bey, ben hemen parayı aktarayım demişti. Biz bu işi takip ederken ama mantıkları yine düştü 3 bin dönüme, sanki ufak sanayi sitesi kuruyoruz ve gelişme de olmadı. Bir bakıyorum o bakandasınız, bir bakıyorum bu bakandasınız. Bütün kurum ve kuruluşlarının içerisinde Karabük’ün sanki sahibi yokmuş gibi büyük bir lakaytlık ve vurdumduymazlık devam etmekte.”

Mehmet Ali Şahin’in Karabük’te bir dönem daha milletvekili olması gerektiğini de vurgulayan Vergili çok ciddi bir iddiada bulunarak, AK parti içinde onun milletvekili olmasını istemediklerini dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı;

“Mehmet Ali Şahin Bey benim yaptığım bu eleştirilerin hiçbir yerinde yoktur. Defalarca da söylemişimdir, Mehmet Ali Şahin Karabük’te milletvekili olup abilik yapan biriydi ve kendileri sırf Mehmet Ali Şahin Bey önümüzü açsın diye diye yapmış oldukları programlar Mehmet Ali Şahin Bey’in milletvekili olmasını engellemişlerdir. Karabük’ün bu dönemdeki en büyük kaybı Mehmet Ali Şahin Bey’in milletvekili olmamasıdır.”

Karabük Valiliği tarafından hazırlanan 3 Nisan Kutlama Programlarına da katılmayacağının işaretlerini veren Vergili “Son olarak şunları söyleyeceğim; Vali Bey’de programlarını daha düzgün ve programlı bir şekilde yapmalıdır. Benim kimseye bağımlı bir tarafım yok, yarın sabah ceketimi alır giderim. Valilik Karabük ile ilgili bir program yapıyor. 3 Nisan STK Şenliği Karabük Etkinliği hakkında. Ben siyasi bir kimliği olan ama belediyede objektif görüşü olan hiç kimseyi ayırmayan bir kurumum.

STK 3 Nisan Karabük’ün Kuruluşu Etkinlikleri

1-            Yeşilay Cemiyeti

2-            THK Karabük Şubesi

3-            Yeniceliler Derneği

4-            Memur-Sen

5-            Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM)

6-            Hayvan Severler ve Sokak Hayvanları Koruma Derneği

7-            Ensar Vakfı

8-            Kanserle Mücadele Derneği

Memur-Sen’in olduğu programda ne işim var benim. Benim de kendi sendikam var, Kamu-Sen’im var. Valinin açıklamış olduğu 3 Nisan programı. Demek ki Karabük’te, Karabük kurumları içerisinde artık koordinasyon kalmamış, Karabük’ün gelecek planlaması kalmamış, Karabük ile ilgili düşüncelerin hepsi askıya alınmış. Öncelikle siyasiler alınmış, akşama kadar Facebook’tan takip etmeye yetişemiyorsunuz çektikleri fotoğrafları. Karabük’ü düşünen kalmamış ama Karabük sahipsiz değil, ben Karabük’ü sahipsiz bırakacak değilim. Karabük ile ilgili her mücadelenin içerisinde sonuna kadar devam edeceğim. Birincisi siyasiler bundan sonra kendine çok dikkat edecek, AK Parti İl Başkanı kendisine çok dikkat edecek. Ve bundan sonraki İyi Partiyle ittifaklarını Karabük’te devam edecek. Karabük’ün menfaatleri söz konusu olduğu zaman hemen bize karşı birleşiyorlar. Bunu da bize karşı yapılan bir hakaret olarak kabul ediyorum.” Diyerek açıklamalarını sonlandırdı.