Karabük Belediyesi ve Belediye İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imza töreni düzenlendi.

Büyük Kulüp’te gerçekleştirilen imza törenine Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Belediye İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Hüseyin Doğan ve sendika üyesi işçiler katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Sayın Sendika Genel Başkanımız, değerli çalışan arkadaşlarım, değerli hanımlarımız hepinizi saygıyla selamlarım. Çalışma şartlarının ne kadar zor, ne kadar ağır olduğunu bilen bir arkadaşınızım. Hayatımın 10 yılı işçilik ve ustalıkla geçti. 10 yıllık beraber çalışma süremiz içerisinde hiçbir arkadaşımızla en ufak bir problem yaşadığımızı hatırlamıyorum. Çalışma hayatında bazen oturabilirsiniz, bazen çay içebilirsiniz, bazen uyuyakalabilirsiniz. Bunların hepsini biz çalışma hayatımızın içerisinde yaşadık.

“İşçilerimizin En Önemli Hakkından Birisi Sendikadır”

Size şöyle söyleyeyim işçilerimizin en önemli hakkından birisi sendikadır. Sendikalar işçilerimizin toplu olarak haklarını korur. Şuanda belediye gelirlerimizin %55 gibi bir oranı yalnız çalışanlarımıza ayrılmakta. Belediyemizin durumu ne kadar iyi olursa çalışanlarımıza ayıracağımız haklarımız o derecede artamaya başlar. Ben çalışanların yaşamını ne kadar zorlukla sağladığını bildiğim için Belediye Başkanı olduğumda ilk talimatım "belediye işçilerimizin, personellerimizin maaşı bir gün dahi geç yatırılmayacak" oldu. Şükürler olsun 10 yıldan bu tarafa 1 gün dahi gecikmeli maaş yatırılmamıştır. Aynı şekilde taşeron işçilerimizde dahi bu problem yaşandığında hızlı bir şekilde belediyemiz olaya el atıp müteahhitlerin parasından keserek taşeron işçilerimize ulaştırılmıştır. Kıdem tazminatında da aynı hassasiyetle davranılmıştır. Belirli bir program içerisinde hiç kimse mağdur olmadan kıdem tazminatlarını almıştır. Sizin almış olduğunuz maaş bir ay sekmeye uğrarsa yaşamınızda bir sürü düzensizlikler başlar. Baktığımızda 10 yıl içerisinde beraber yapmadığımız iş kalmadı. Ben işçimizin göstermiş olduğu performans ve özveriden son derece memnunum bunu her yerde de sık sık vurgulamışımdır.

Ben personelimizin içerisinde hiçbir zaman siyaset yapmadım, siyasi ayırımcılık yapmadım, sen hangi partidensin diye sorgulamadım. Herkes istediği partiden olabilir. Sağ olsun biraz önce Sendika Başkanımız bizimle ilgili hoş şeyler söyledi ama ben buradan yine tekrar edeyim herkes özgür iradesiyle istediği yere oy verebilir, istediği şekilde oyunu kullanır. Bizi incitmeden istediğini yapabilir.

"Benim Arzum Şirket Kurulmadan, Belediye’nin Kadrolu İşçisi Olmanızdı”

Sendikal haklarınızla inşallah 2020 senesinden sonra kavuşacaksınız. Bu taşeron işçisinin kadrolaşması mevzusu ortaya atıldığı zaman çok büyük bir toplantı yapıldı. Orada benim devlete olan önerim şuydu "biz tekrar taşeron işçileri ile ilgili şirket kurmayalım direk kadroya geçirelim" dedim. Devletin bazı zaafları oluyor burada bir norm kadro ayarlaması yapılsaydı, mevcut işçilerin norm kadroyla ilave edilerek sınırlandırılıp deyip herkesi belediyenin personelli yapabilirlerdi. Ama burada devletteki bürokratların yanlış çalışmaları oldu. Benim arzum hepinizin belediye işçisi olup şirket olmadan Karabük'e hizmet etmeniz. Bu güne kadar buradaki arkadaşlarımız Karabük'ün her noktasına yetişti. Kaldırımları yaptınız, asfalt attınız, kanalizasyon ile uğraştınız ki bizim başarılı olmamızda sizlerinde emeği tartışılmaz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Biz sizinle ilgili bir şeyler yapabildik mi? o kadar fazla bir şey yaptığımıza inanmıyorum. Önünüze belirli bir standart ihale formları geliyordu bu ihale formlarının içerisinde ihaleler yapılıyor. Bu ihaleler neticesinde de ücretler ödeniyor. Böyle bir çark kurulmuş devam ediyordu ama sendika ile uyumumuzu hiç kaybetmedik. Sendikal hakların maksimum derecede verilebilmesi içinde elimizden gelen her türlü gayrette de bulunduk. Lafı fazla uzatmak istemiyordum. Dün akşam da, daha önceki günler de böyle bir toplantı düzenleneceğini biliyordum. Biz belediye işçimizi biraz fazla ihmal ettik düşüncesi ile neler yapabiliriz diye düşünmeye başladım. Sendika ile beraber belediye işçimize mutlaka bir şeyler yapmalıyız diye düşündüm. Nasıl Karabük için çalışmalarımız varsa belediye işçilerimiz ile ilgili de çalışmaları mutlaka iyi bir düzene sokmamız gerekiyor.

“Belediye İşçimizi Konut Sahibi Yapabiliriz”

Size buradan şöyle sözler verebilirim. Nasıl biz Karabük'te kentsel dönüşümlerden herkesi faydalandırabiliyorsak sendikamızın yapacağı bir liste ile beraber TOKİ'den, ucuz konutlardan belediye işçimiz adına 300-500 konut talep edip sizi konut sahibi yapabiliriz.

“Yapılacak Olan Sağlık Merkezinden Belediye İşçimiz Ücretsiz Faydalanacak”

Diğer bir olay inşallah bir Sağlık Merkezi yapılacak ki belediye işçimiz bu Sağlık Merkezi'nden tamamen ücretsiz faydalanacaktır.

“Belediye İşçilerimizin Üniversitede Okuyan Çocuklarına Burs”

En önemli hadiselerden birisi bundan sonra şuanda bulunan mevcut eğitim derneğimizin %30 payı belediye işçilerimizin 4 yıllık üniversite öğrencileri için burs olarak ayrılacaktır. Bu olay ben Belediye Başkanı olayım olmayayım devam edecektir.

Biz sizler ile beraber 10 yıl gönül birliği yaptık ki inşallah bu muhabbetimiz Belediye Başkanlığımızdan sonra da devam eder. Bizde size bu eğitim derneğinden hizmetleri vermeye devam ederiz. Belediye işçilerimizin sendikalı olması çok önemliydi, zamanlaması da çok önemliydi. Belediye işçilerimiz sendikalı olmuş, toplu sözleşmelerimiz imzalanmış. Burada emeği geçen Sendika Başkanlarımıza, Genele Başkanlarımıza ayrıca çok teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum” dedi.

Tören, karşılıklı imzaların atılması, çiçek ve plaket takdimi ile sona erdi.