Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, düzenlediği basın toplantısında KARDEMİR AŞ. ve Marzinc’in çevre yatırımları ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

KARDEMİR ve Marzinc’in çevre yatırımları ile ilgili yaptığı çalışmaları kamu oyuna açıklayan Başkan Vergili, 2018 yılı sonunda Kardemir’in hiçbir ünitesinden çevre ilgili ilgili bir sorunun yaşanmayacağı taahhüdünü aldığını söyledi.

KARDEMİR’in bir dosya halinde rapor hazırlayarak yapacağı çalışmaları kendisine aktarıldığını belirten Başkan Vergili, “ Benim açıklamalarımdan sonra Kardemir Genel Müdürü ve yöneticisi ziyaretime gelerek, yapılacak çalışmaları tek tek anlattılar. 2018 yılının sonuna kadar çevre ile ilgili tüm yatırımlarını bitireceklerini söylediler, ben bir kez daha kendilerine teşekkür ediyorum. Kardemir böyle bir çalışma yaparken, Marzinc yönetimi beni ziyaret etti. Ziyarette üç cümle ile nasıl bir çalışma yapacaklarını anlattılar. Bir yıl içinde gerekli yatırımları tamamlayacaklarını söylediler. Bu açıklamaları hiçbir şeklide tatmin edici değildi” dedi.

Marzinc’in halen aynı şartlarda çalıştığına dikkat çeken Vergili, “ Halen TÜBİTAK’tan rapor bekleniyor, 2014 yılında verilen raporda her şey açıkça belirtilmiş ama ona rağmen Marzinc herhangi bir çalışma yapmamış. Bu işleri takip etmek Belediyenin işi değil. Marzinc gibi fabrikaların Türkiye ekonomisine faydası var ama bunların belirtilen mevzuat içinde çalışması gerekir. Karabük’le birlikte Kayseri, Payas ve İzmir Aliağa’da aynı durumda. Bakanlığa ÇED raporu almak için sundukları yazıda atık maddeyi yol malzemesi olarak, çimento olarak değerlendirileceği yazılmış, buradan çıkan atık zehirli atık madde, bundan ne çimento olur, ne yol malzemesi olur. Bu maddeden yol malzemesi yapıp yola dökerseniz, insanları zehirlersiniz.

Bunlar tehlikeli atık sınıfına giriyor.Bunları kamyonlara doldurup bertaraf edemezsiniz.Bertaraf tesislerinde bertaraf edilecek bir atık değil bunlar. Bunların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması gerekir. Kısacası böyle yumuşak geçişlerle olmaz. Hızlandırılması lazım. Bu fabrika Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hiç konu uzatılmadan, en kısa sürede kapatılmalıdır. Tüm düzenlemelerini yapsın, önlemlerini alsın mevzuata uygun duruma gelsin o zaman çalışmasına izin verin” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi