Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, kendi sosyal medyasından yaptığı bu akşam ki canlı yayında yine alınan tedbirlerin gecikmeli uygulamaya sokulduğundan ve tedbirlerin zayıflığından bahsetti.

Vergili, Karabük Valiliği ve bağlı resmi kurumları ile koordinasyon eksikliği içinde olduklarını Karabüklülere dile getirirken, Koronavirüs’den vefat edenlerin tedbirli defin yapılmadığının altını çizdi.

Facebook üzerinden canlı yayın yapan Başkan Vergili “Türkiye’de bu hastalık kriz boyutunu geçmiş, felaket aşamasına gelmiş. Mayıs ayında da büyük bir felaket ayına gireceğimiz herkes tarafından malum ama Bilim Kurulumuz bize hala el yıkama, hijyene uyma kurallarını empoze etmekte ve önümüzdeki büyük krizlerden bahsetmemekte ve hep gecikmeli önlemlerle bu programı yürütmeye devam etmektedir.

Biz bu krizlerin yaşanacağını biliyorduk ve önlemler almaya devam ettik. Biz bu konuda Karabük için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Şu anda Karabük’e kontrol noktalarından girip pozitif olan vakalar olduğunu biliyoruz. Uygulamalar merkezi hükümet tarafından geldiğinde gecikmeli olarak uygulandı. Biz bu durumdan son derece üzgünüz. Bizim öncelikli görevimiz Karabüklülerin bu durumu en az zararla çıkarmasını sağlamak. Ama bu fazla dikkate alınmıyor.

19 Mart’ta bakanlığa yazdığımız yazıda, Karabük’ün nüfusunun çoğunluğunun yaşlı olduğunu ve Karabük’ün hızlı bir şekilde karantinaya alınması gerektiğini, şehre girişlere izin verilmemesi gerektiğini söyledik. Bu faks bakanlık tarafından dikkate alınmadı ve yavaş yavaş bu ortama sürüklenmeye başlandık.” İfadelerini kullandı.

“MİLLETVEKİLLERİNİN GÖNDERECEK KADAR GÜCÜ VARDI DA CEZAYİRLİLERİN KARABÜK’E GELMESİNİ NEDEN ENGELLEMEDİLER?”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, geçtiğimiz hafta İstanbul Havaalanından ülkelerine gidemeyen ve Karabük’e gelen 1704 Cezayirli ile ilgili de AK Parti Karabük Milletvekillerini sorguladı.

Vergili “Milletvekillerinin madem bir hafta içinde geri gönderecek güçleri vardı da neden Karabük’e gelmelerini engelleyemediler?” şeklinde sorgulama yaparak canlı yayında şu ifadeleri kullandı;

“Biz bu telaşın içerisindeyken birde 1704 Cezayirli vatandaş yollandı. Hiçbiri sağlık taramasından geçirilmeden, nasıl hizmet edileceği düşünülmeden bir gecede alınan kararla gönderildi. Misafir edelim tamam ama öncesinde çok ciddi sağlık kontrollerinden geçmeleri lazımdı. Neticede bu hastalık havaalanlarından yayıldı ki bu vatandaşlar havaalanından, 500 km mesafeden, Karabük’e geldi. Bu süre içerisinden bir sürü mola yerinde durdular, bir sürü insanla temasta bulundular. Ki yoğun bakımda Cezayirli vatandaşlar bulunmakta. Çok sıkı sağlık kuralları uygulanmadan kaldıkları yurtta yemek dağıtım ve temizlik gibi hizmetler başladı. Şu anda da bildiğim kadarıyla daha önceden hizmet eden kişilerin hepsi işi bıraktı, üniversitemizde talebe olarak bulunanlar o vatandaşların hizmetlerini yapıyorlar. İleride bu hastalığın yayılmasına vesile olacak problemler şu anda öngörülmekte.

Bana felaket tellallığı yapıyor, siyaset yapıyor diyorlar. İsteyen istediğini düşünebilir. Ama bu şehrin milletvekilleri 1704 tane Cezayir vatandaşı gelirken engelleyemediği gibi bir gazete haberi üzerine de şov yapıyorlar böyle bir felaket ortamında. Cuma’ya kadar gidecekler diyorlar. Madem böyle bir gücünüz vardı, neden gelmeden kullanmadınız? Cezayirli vatandaşlar hangi şartlar altında dönecek, hangi şartlar altında dönmeyecek bilmiyoruz.”

“HER YERE EL DEZENFEKTANLARI KOYACAĞIZ VE 100 BİN MASKE DAĞITACAĞIZ”

Vergili alacakları tedbirler ile ilgili de “İş yerleri ile ilgili tavsiyelerimiz belediye olarak hızlı bir şekilde devreye sokmaya çalışıyoruz. Ana caddelerde hemen hemen her direğe ve reklam panolarına hijyen kutuları koymaya başlıyoruz. 100 Bin maske imalatına ulaştık. Yarından itibaren bütün vatandaşlarımıza maske dağıtmaya başlayacağız. Sokaklarda kimse maskesiz dolaşmamalı.” Diye konuştu.

VERGİLİ, VAKA SAYISINI RESMİ MAKAMLARDAN ALAMADIKLARINI BELİRTİYOR

Vergili Şu anda Karabük’te Koronavirüs hastası 10 kişi bulunuyor. Bu rakamlara resmi makamlardan değil, resmi makamlar dışından ulaşıyoruz. Bu bilgilere göre bunlardan iki tanesi Cezayir vatandaşı, bir tanesi yabancı uyruklu vatandaş, diğerleri tahmin ediyorum şehir dışından gelen vatandaşlarımız ve onların enfekte etmiş olduğu kişiler.

Bugün bu hastalıktan dolayı çok iyi bildiğimiz bir kardeşimiz vefat etmiştir. Önümüzdeki günlerde bu vakalarla sık sık karşılaşacağımız malumdur. Bunlara hazır olmamız lazım. Eğer zamanında bizi dinlemiş olsalardı, ne diyorsunuz gelin tartışalım demiş olsalardı, belki Türkiye’de bu hastalıklardan önce kurtulan vilayetlerden olabilirdik. 19 Mart’ta kapılarımızı kapatmış olsaydık bu olayı 1-2 vaka ve onların enfekte ettiği 10 vaka ile kapatmış olurduk. Ama artık biz bu işin sınırını geçmiş bulunmaktayız ki Nisan sonuna kadar bu vakaların çok fazla artacağını öngörüyorum.” Dedi.

VERGİLİ, KARABÜK’TE 70’E YAKIN SONUÇ BEKLEYEN VE 10 TANE POZİTİF VAKA OLDUĞUNU AÇIKLADI

Başkan Vergili, Covid-19 virüsünden ölen vatandaşlar ile ilgili Belediye’nin bilgilendirilmediğini ve hayatını kaybedenlerin tedbirli bir şekilde defin edilmediğini öne sürdü ve hatta defin yapılan bir köyün karantinaya alınmasını isteyerek, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Şu anda Karabük’te 70’in üzerinde sonuç bekleyen, 10 tane pozitif sonuç olan vaka var. Bir kişi 40 ila 160 kişiye virüsü yayabilir. Karabük’te enteresan bir şey oluyor. Bakanlığın açıklamış olduğu siteye göre Karabük’te 10 tane virüslü vaka var. Bugün bir vatandaşımız öldü, virüslü mü, değil mi karar verilemedi ve yarın defnedilecek. Araştırdım bu arkadaşımız kesinlikle virüsten vefat etmiş. 3 gün önce Karabük’te biri vefat etti. Bize düzgün bir bilgi verilmiyor. Ölüm sebebi salgın hastalık yazıyor. İşin tehlikesini görebiliyor musunuz? Bu vatandaşımız ilçeye defin için hazırlanıp yollanıyor. Bir köye gönderildi bildiğim kadarıyla. Hiç Kuşkusuz cenaze namazı da kılınmıştır, tabutu da açılıp defnedilmiştir. Karabük’te vefat sayısı 1 olarak gösteriliyor. Sağlık Bakanlığı size sesleniyorum. O arkadaşımızı bulun, o köyü bulun, Karabük’ü karantinaya almadınız ama o köyü karantinaya alın. Bugüne kadar 50 tane köy kasaba karantina altına alınmıştır. Herhalde sayın valimizin de bu olaydan haberi vardır. Ama bize haber verilmiyor. Karabük’te bu şartlar altında çalışıyoruz.”

“KARABÜK BELEDİYESİ OLARAK KİMSEYİ ‘AÇ KALDIK’ DEDİRTMEYECEĞİZ”

Başkan Vergili, Karabük Belediyesi olarak imkanları kısıtlı olan ailelere kumanya yardımı yapmaya başladıklarını belirterek “Kimseye aç kaldık dedirtmeyeceğiz” diyerek, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Şu anda iş yerlerini kapatan esnaf kardeşlerim, iş yerlerinden çıkışı verilmiş kardeşlerim var. Onların belki yiyecek ekmekleri 10-15 günlük. Karabük kurulduğundan bu yana yemeğini ekmeğini bölüşen bir topluluk. Karabük Belediyesi olarak bu konuda hazırlıklar yapıyoruz. Evinde bir günlük yemeği kalan insanlara Karabük Belediyesi mutlak ulaşacaktır. Bu süre içerisinde Karabük Belediyesi hiç kimseyi aç bırakmayacaktır. Bu gerçekleri bize doğru dürüst anlatacak kimse yok. Bu süreç öyle kısa bir süreç değil. Ama hiç kimse benim çocuğum aç kalacak tereddüttü yaşamasın. Bugün devletin almış olduğu tedbirler bir Vefa Grubu çalışmakta, yaşlılarımıza ve yoksullarımıza hizmet etmekte. Onların yetişemediği yere biz yetişeceğiz. Dayanışma ve birlik zamanı. Biz sizleri yalnız bırakmayacağız, sizde bugüne kadar bizleri yalnız bırakmadınız. Hiç kimse yemeğim yok, suyum kesilecek diye düşünmesin. Biz sizler için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız.”