Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, hava ve çevre kirliliği konusunda şartları sağlamadığı ve uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle MARZINC'e karşı başlattığı mücadeleyi sürdürüyor.

Gündemde kalmaya devam eden hava ve çevre kirliliği noktasında eline ulaşan son analiz sonuçlarını göstererek, zararlı madde içeren atık suların belediyeye ait kanalizasyon hattına bıraktıklarını belirterek, bu sonuçlara göre encümen kararıyla söz konusu kanalizasyon bağlantısının kesilerek mühürlendiğini dile getirdi.

Başkan Vergili yaptığı açıklamada işletme atık suları ile ilgili analiz sonuçlarının ellerine ulaştığını belirterek, "Bu analiz sonuçlarına göre, hemen hemen olması gerekenden yüzlerce kat fazla zararlı madde içeren bu suların, belediyemizin kanalizasyon hatlarına bırakmaktadırlar. Tam Karabük’ten başlayarak (Atık Su Arıtma tesislerimizin çıkışından başlayarak), Filyos nehri boyunca Karadeniz’e ulaşıncaya kadar çevreyi zehirlemektedirler. Bu konu aslında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın konusu olmasına rağmen bu güne kadar bu bakanlıklar tarafından hiçbir inceleme yapılmamış, adeta göz yumulmuştur." dedi.

"YAPTIRIM KARARI ALDIK VE UYGULAMAYA GEÇTİK"

Vergili, analiz sonuçlarına göre bugün Karabük Belediyesi Encümen toplantısında bir karar aldıklarını ifade ederek, "Kanalizasyon hatlarımıza bırakılan bu işletme atık suları ile ilgili yaptırım kararı aldık ve uygulamaya geçtik. Tesisin kanalizasyon bağlantısını hatlarımızdan ayırarak mühürledik. Artık bu zehirli suları nereye deşarj edeceklerini merak ediyorum. Gerçekte bu firmanın yapması gereken şu idi; Tesisin kendi iç arıtmasını yaparak bu suları en
başından bu güne kadar arıtılarak hatlara deşarj etmesi gerekirdi. Bu şekilde hiçbir zaman kanalizasyona deşarj etmemesi gerekirdi. Bu davranışları tamamen çevre sağlığını ve doğal hayata zarar veren bir uygulamadır. Bu işlem MARZİNC firması yöneticileri tarafından bilerek yapmaktadırlar." dedi.

İLGİLİ KURUMLAR VE SAVCILIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI

"İlgili kurumlar ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından, MARZİNC firması yöneticilerinin ve diğer sorumluların hakkında gerekli soruşturmalar yapılarak cezalandırılması için ilgili tüm kurumları ve cumhuriyet savcılığını göreve davet ediyorum" diyen Belediye Başkanı Vergili, "Bizim belediye olarak 1. Etapta yapmış olduğumuz; kanalizasyonumuz aracılığıyla çevre sağlığını ve doğaya verdiği zararı engellemek için MARZİNC fabrikasının kanalizasyon bağlantısı belediyemiz tarafından kesilerek mühürlenmiştir.

Firma yetkilileri ile aylar önce yapmış olduğumuz görüşmelerde defalarca, bu sakıncalı durumları düzeltmeleri gerektiğini, düzeltmedikleri takdirde ilgili makamlara haklarında suç duyurusunda bulunacağımızı söylememize rağmen hiç ilgilerini çekmedi. Düzeltilmesi ile ilgili de hiçbir gelişme sağlanmadı. Bu konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın altı ay süre vermesi de son derece sakıncalı ve manidardır. Bu güne kadar yapacağı tahribatları yeterince yaptılar. Daha fazla tahribat olmaması için, bir an evvel bu fabrikanın üretiminin durdurulması, gerekli iyileştirilmeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra üretimine devam etmesine izin verilmesini temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi