BU TAMAMEN SİYASİ BİR PROJEDİR


Karabük Üniversitesi Uçuş Eğitim Pisti Projesi Karabük Belediye Meclisinin Mart ayı toplantısında gündeme geldi. Projenin yalnızca bir fantezi olduğunu ifade eden Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili;

“Buraya inecek uçakların hepsini sayıyoruz, ambulans uçakları sayıyoruz, planörleri sayıyoruz, özel jetleri sayıyoruz, o zaman bende bir tane ekleyeyim, Şefik Dizdar’ın özel uçağı” dedi.

Uzun süredir kamuoyunu meşgul eden, kimilerine göre havaalanı, kimilerine göre de ‘Uçuş Eğitim Pisti” şeklinde adlandırılan Karabük Üniversitesi'nin projesi, Karabük Belediyesi'nin Mart ayı Meclis Toplantısında gündeme geldi.

İYİ Partili Meclis Üyesi Kenan Karabacak; “Devletin bütün birimleri çalışmış ve civarda başka uygun bir alan olmadığını belirtmiş, burada bir yatırım yapılacaksa buna hayır demenin bir anlamı yok.

Ama buraya gelecekte bir yolcu uçağı filan indirilmek isteniyorsa bu da önlenmiş ve kayıt altına alınmış, bu sadece bir eğitim alanıdır. Yerel bir sponsor da ‘ Ben altyapısını yaparım’ demiş. Biz komisyon üyeleri olarak olumsuz bir karar koyamıyoruz, devletin tüm birimleri çalışmış ve ‘evet’ demiş,

Belediye Başkanımız koyabilir, bizim ‘uygundur’ diyenlerin üzerinde teknik bir kapasitemiz yok” dedi.

AK Partili Meclis Üyesi Osman Köşker ise; “ Bizim görüşümüz kabul yönünde. Yok, ağaç kesilir filan sözleri bıktırıcı geldi, yok devlet yapamazmış, bu devlet neler yapmadı ki bunu yapmayacaklar.

Ha, yapmazlarsa yapmazlar, biz burada bu yönde oyumuzu kullanıyoruz” şeklinde konuştu. Köşker, MHP’li Meclis Üyesi Harun Cebeci’nin bir sorusu üzerine; “Ağaç kesilmesini hikâye olarak görüyoruz” yanıtını verdi.

İYİ Partili Meclis Üyesi Mehtap Başaran ise; "Burası yolcu uçaklarının ineceği bir havaalanı olsa bile günde birkaç kere bu uçaklar iner, geri kalan zamanda da eğitim için kullanılır, bu haliyle burası atıl bir şey olmaz mı, kaldı ki burası hem fabrikaya, hem de üniversiteye çok yakın bir yer, oradan yolcu uçağı da kalkamayacak, sadece oradan özel bir şeyler kalkıp iner,  bu bir milli servet, milli servet denilen şeyi de unutmamak lazım” şeklinde duygularını paylaştı.

MHP’li Meclis Üyesi Ahmet Arslan’da Belediye Meclisinde yaptığı konuşmada; “5 yıldır bekledik, Sayın Başkanın da ifade ettiği gibi birileri Eflani’de ya da bir başka yerde havaalanının yapılmasını savunur diye düşündük, bu iş bu kadar basit ” dedi.

HAVAALANI SİYASİ BİR KARARDIR


Karabük Belediyesi olarak bugüne kadar gerek Karabük Üniversitesinin, gerekse de merkezi hükümetin herhangi bir yatırımını engellemediklerini belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili;

Bu güne kadar üniversitenin hiçbir talebi engellenmedi. Burhanettin Bey bana geldi; ‘Lokomotiflerle ilgili laboratuvar kuruyoruz, dünyada bu üretimleri sertifikalandıran iki-üç tane yer var, biz bu laboratuvarı kurarsak Türkiye bu işin merkezi olacak’ dedi.

Bende İmar Müdürümü yolladım, kamulaştırmalar başta olmak üzere, hat için gerekli tüm işlemleri yaptırdım ancak bu iş fantezi olarak kaldı, düşünce doğruydu ancak yapılamadı, üniversite her istediğini yapabilecek diye bir şey yok.” dedi.

HAVAALANI YALNIZCA BİR FANTAZİ !


Konuşmasının devamında havaalanı projesinin yalnızca bir fantezi olduğunu savunarak konuşmasını sürdüren Başkan Vergili şöyle devam etti;

"Şimdi havaalanı projesinin de fantezi olduğunu ve neden gerçekleşmeyeceğini size anlatayım; Meclis gelen konular siyasi amaçlı olursa ne Karabük’e, ne de Karabüklülere faydası olur. Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer seçimi tamamen yanlıştı.

Sağlık Bakanlığının üniversite kampüsü içerisinde 80 dönüm yer varken, o tarihteki rektör geldi ‘ Hastane burada olursa biz eğitim yapamayız bizi bu işten kurtar’ dedi ve ben kabul etmediğim halde onun söyledikleri doğru olduğu için Şirinevler’i onayladım.

Ama o dönem ki tüm siyasilere de şunu söyledim; Gelin size Öğlebeli bahçelerinden 200 dönüm yer kamulaştırayım ve hastaneyi oraya yapın. Şuanda ek üniteler yapılacak ama yer bulunamıyor.

Aynı şeyi stadyum yapılırken de yaptılar. O zamanda dedik ki; Arka taraftaki Gençlik Merkezi ve salonu yıkalım, düzgün bir stadyum yapalım. Kabul etmediler, mevcut haliyle yaptılar, UEFA’da geldi ve üst katlara seyirci alınamaz" dedi.

"Havaalanı konusu siyasi bir karardır. Ak Partili arkadaşlarımın hepsi evet diyebilirler, ama ben sonuna kadar mücadeleme devam edeceğim. Kenan Karabacak Bey ‘Bütün kurumlar izinlerini vermiş’ diyor, kurumlar HES projelerine de izin verir, Karayolları, DSİ ve diğer kurumlar o bölgede bir projesi yoksa olumlu görüş verebilir.

"Bu alanın 798 bin 109 metrekaresi orman alanı, Orman teşkilatı şu anda ‘bin için bir mahsuru yok’ diyor ama yarın bu alan kullanılmak istendiğinde farklı bir cevap verecek, siyasiler onun mücadelesini yapsın. Bu alanın yalnızca 57 bin 603 metrekaresi Hazine arazisi.

134 bin 576 metrekaresi KARDEMİR’in ve 262 bin 314 metrekaresi de şahısların. Yani bu alanda eğitim pisti yapılması için KARDEMİR’den yer talep edecekler ve 262 bin 314 metrekare de şahıslardan kamulaştırma yapacaklar.

Pist alanının büyük bölümü orman. Biz bir akasya kesiyoruz problem oluyor, yarın siyasiler bununla da uğraşacaklar. Burayı yapacağını söyleyen şahsın üstlendiği yatırım yalnızca bir pist.

Burada 1 milyon metreküp hafriyat ve vasıflı dolguya ihtiyaç var, 262 dönüm kamulaştırmaya ihtiyaç var, bana göre biz burada birilerinin fantezisini yerine getiriyoruz. Devletin burada bir eğitim pisti için harcayacağı para 150 milyon lira, bu şahsında üzerine yapacağı pistin bedeli de 20-30 milyon arası.

Eğitim pistinden yararlanacak olanda yalnızca o ve özel uçağı. Biz bu 150 milyonu siyasilerimizle adam gibi bir havaalanı için kullanabiliriz.

Havaalanları çalışır veya çalışmaz. Komünist ülkelerin hemen hemen tamamını gezdim, çok farklı bir şehircilik planlaması yapmışlar. Öncelikle size Rusya’yı anlatayım; 5 bin nüfus olan her yerden demiryolu geçirmişler, 10 bin nüfus olan her yere de mutlaka bir havaalanı kurmuşlar.

Bunlar o kadar yüksek maliyetli bir iş değil. ‘Karabük büyük havaalanını kaldırır mı, kaldırmaz mı?’ tartışması bana göre yanlış. Çünkü artık 600 bin turist sayısına ulaşan Safranbolu’nun ve 50 bin öğrenci sayısına ulaşan üniversitenin olduğu bir şehirde havaalanı mutlak surette ihtiyaçtır.

Ama bu durum yanlış planlamalarla yıllarca problem olacak bir mesele haline gelebilir. Şuanda Çaycuma’daki havaalanı rantabl bir havaalanı değildir. Oraya bir tane havaalanı yapmışlar ve halen dağı kesip uçakların kalkışını sağlamaya çalışıyorlar. Bu gerçekten son derece abuk-sabuk bir şey, dağ kesmekle biter mi?

Efendim neymiş, eğitim pistiymiş, yok efendim hava araçlarıymış. Bunların kalkış mesafeleri zaten bellidir. Bunu, 300-400 metre mesafelerde de yapabilirsiniz.

Bu konu gündeme gelince araştırdım, normal bir uçağın iniş ve kalkış yapabilmesi için en az 1800 m pist olması lazım. 1200 metre bir eğitimden bahsediyoruz!

Buraya 1 milyon metreküp dolgu yapacaksınız, 262 bin metre kamulaştırma yapacaksın ve 134 dönüm KARDEMİR’den yer alacaksın, ormanın ve hazinenin de yeri verip vermeyeceği belli değil.

Bu planlamayı Karabük Üniversitesi belediye sınırları dışarısına çıkartabilirdi, bizi hiç bu işe bulaştırmayabilirdi. Ama bize şunun için getiriyorlar; “Olmayacak bir işe Karabük Belediyesi onay verdi” demek istiyorlar. Verin oyları, hiç önemli değil.

Nasıl Araştırma Hastanesi siyaset yapıyoruz diye ellerine yüzlerine bulaştı, nasıl stadyum siyaset yapıyoruz diye ellerine yüzlerine bulaştı, şimdi de havaalanı konusu gündeme geldi ve tamamen bir fantezidir. 

Benim şahsi görüşüm; üniversite böyle bir projeyi yapamaz da, gerçekleştirmez de, kendi kendisine oyun oynuyor, elinizi vicdanınıza koyun ve ona göre oy kullanın” dedi.

Editör: Haber Merkezi