AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Burhanettin Uysal, bugün bir açıklama yaparak Vergili’nin hava alanı tartışmasına açıklık getirdi.

Uysal “Karabük Demir Çelik Fabrikaları neden Karabük’te kurulmuştur? Bunun tek bir cevabı var. 1930-1935 yıllarında yapımı tamamlanan Irmak, Zonguldak demiryolunun Karabük’ten geçiyor olmasıdır. İki demir parçası bir fabrikanın kurulmasına sebep oluyorsa, bu fabrika bir şehri doğuruyorsa, ulaşımın ne kadar önemli olduğu apaçık ortada.

Rektör olduktan sonra en büyük hedeflerimden biri Karabük’ü havaalanı ile buluşturmaktı. Ancak bir rektörün yapabileceği bir çalışma değildi. Bu nedenle ilk önce Karabük Üniversitesi’nde Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun açılması için çok mücadele ettik. YÖK senin üniversitenin bulunduğu yerde havaalanı yok. Bu nedenle de Sivil Havacılık Yüksekokulu’nu açamayız dediler. Uzun gayretler neticesinde açtık. Daha sonra üniversitemizin tatbikat alanı olan yerlerini belirledik. Ulaştırma Bakanlığı ile görüşme yaptık. Alt Yapılar Genel Müdürlüğü ön fizibilite raporlarını hazırladı. Daha sonra da çok büyük bir heyet Karabük’e gelerek havaalanının yapılacağı yerde incelemelerde bulundular. Uçakların iniş kalkışını engelleyecek şeylerin olup olmadığını, rüzgar yönünü, günün belirli saatlerinde sis olup olmadığını, oradaki uluslararası uçak trafiğini engelleyecek yapı olup olmadığını yerinde incelediler ve raporlarını verdiler. Bu 2013 yılı içerisinde gerçekleşen bir hadiseydi. Sürekli yazışmalarımız görüşmelerimiz devam etti. Zemin etütlerini gerçekleştirdik. Bunların hepsi kayıtlarda. Havaalanı projesini çizdirdik. Proje alanının büyük bir kısmı vatandaş arazisi. Bilmeyenler çıkıp bakabilirler. Bir kısmı hazineye ait, bir kısmı üniversiteye ait, bir kısmı da OGM’ye ait. Hazineye ait olan arazileri üniversiteye devri sağlandı, ormanla anlaşma imzalandı ve tahsisi üniversiteye gerçekleştirildi ve kamulaşma çalışmalarına devam edilmektedir.

Bu yapılacak havaalanı özel bir firmanın 10 kişilik uçaklarının inip kalkacağı bir havaalanı olmayacaktır. Diyor ki, ‘Özel firmalar para kazansın diye devletin para harcamasına müsaade etmeyeceğim.’ Bu havaalanı örnek bir havaalanı olacak. Üniversitenin pilot, pilotaj eğitiminin, aynı zamanda uçak bakımıyla ilgili teknik eğitimin uygulama alanı olacak. Üniversitenin Safranbolu’da konakları var. Buralarda eğitim yapılır. Müşteri gelirse orada yemeğini yiyebilir, konaklamasını sağlayabilir. Buraya havaalanı yaptığımız zaman öncelikli olarak üniversite uçakları kullanacak. Yangın uçakları, ambulanslar, devletimizin üst kademelerinin gelip gideceği, tarifeli uçakların yapıldığı bir havaalanı haline gelecektir. Burada öncelik eğitim ama ihtiyaç duyulduğunda her türlü ini kalkacağı ve neticesinde üniversiteye para ödeyeceği şekilde yapıldığını belirtmek istiyorum.” Dedi.

AK Parti Adayı Uysal konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bugün Rafet Bey bir basın toplantısı düzenleyeceğini ve Eflani’ye havaalanı yapılması konusunda açıklamada bulunacağını belirtti. Ben şunu sormak istiyorum. Bu havaalanının buraya yapılabilmesi için on tane ayrı kuruluştan görüş aldık. Buraya havaalanı yapılmasında bir sakınca olmadığını, bilakis kamu açısından yararlı olacağını belirtmişlerdir. Bunlara istinaden il genel meclisi plan değişikliği yapmış ve onaylamıştır.

Yalnız Rafet Bey buna itiraz ediyor. Havaalanının buraya yapılmasının uygun olmadığını belirtiyor. Bildiğim kadarıyla Rafet Bey’in uzmanlık alanı sivil havacılık veya hava taşımacılığı değil. İkincisi belediyenin böyle bir biriminin olmadığını da biliyorum. Havaalanının buraya uygun olmayacağına dair elinizde hangi doneler var? Yahut hangi kurumlardan hangi raporları aldınız? Eğer elinizde bu tür raporlar varsa üniversiteye neden bildirmediniz? Bir diğeri, havaalanı Eflani’ye yapılsın diyorsunuz. Nereye ve nasıl yapılacağı ve krokisi belli mi yoksa Eflani halkını kandırmaya yönelik bir siyasi atraksiyon mu? Bunu daha önce de söylediniz. Hangi seçim dönemi gelirse havaalanının Eflani’ye yapılmasını arzu ettiğinizi, bu nedenle de elinizden gelen gayreti göstereceğinizi belirtiyorsunuz. 10 yıldır belediye başkanısınız. Bu gayreti şimdiye kadar neden göstermediniz? Hangi kurumla irtibat halindesiniz? Hangi çizimleri hangi raporları aldınız? Eflani’ye bu yapılabilir mi?  Değerli Eflanili kardeşlerim, ne zaman bir seçim yaklaşsa Rafet Bey bu tür atraksiyonları gerçekleştiriyor. Bugün bunun adı Eflani olur, yarın Eskipazar. Değerli Karabüklü hemşehrilerime söylüyorum. Bir şehrin ekmeğini aşını büyütecek bir yatırımın siyasi amaçlarla engellenmesine asla müsaade etmeyin. Havaalanı ile ilgili bütün çalışmalar yapılmış, bütün onayları alınmıştır.

Rafet Bey’in itirazları üç başlıkta toplanıyor.

  • Karabük’te hava kirliliği çok fazla. Siz orada ağaç keseceksiniz, o da Karabük’ü olumsuz etkileyecektir.

  • Uçaklar kalkıp inerken gürültü yapacak. Ses kirliliği oluşacak.

  • Havaalanının buraya yapılmasıyla trafik problemi çözülemez hale gelecektir.


Rafet Bey’e şunu sormak istiyorum. OGM kendi ağaçlarını koruyamamışta bunu siz mi koruyacaksınız?

Ses kirliliğinden bahsediyorsunuz. Buna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hiçbir etkisinin olmayacağını on ayrı kuruluş bildirirken siz bunu hangi ölçümlere dayanarak söylüyorsunuz?

Sizde şunu kabul etmiş oluyorsunuz. Karabük’te havaalanı yapılacak olursa ekonomik, ticari, eğitimsel faaliyetler artacak ve Karabük büyüyecek. Ben bu büyümeyi istemiyorum demenin gerçek şekli bu olsa demek.

Önce de belirttim. Bir demir yolu bir şehrin doğmasına vesile olduysa, bu şehir havayoluyla birleşirse ekmeği aşı büyüyecektir. Üniversitemiz uluslararası bir üniversite olacaktır. Ticaret Karabük’te dönecektir. İlçelerimizin turizm potansiyeli artacaktır. Böylelikle Karabük rekabet eden bir şehir konumuna gelecektir.

Rafet Bey diyor ki ‘Ben üniversitenin gelişimine her zaman katkı sağladım. Evet Rafet Bey. Sivil Havacılık Yüksekokulu’nun açılmasında ve pistin yapılmasında sağlamış olduğun destek gibi sürekli köstek oldun. Bunu bir seçim yatırımı olarak değerlendirebilirsiniz. Rafet Bey’i üzülerek dinliyorum. Karabük’e yapılacak olan bir yatırımı engellemiş olması beni derinden üzüyor. Burhanettin Uysal başarılı olmasın, kazanmasın, ben ne gerekirse yaparım anlayışıyla seçim kazanmak mümkün değildir. Burhanettin Uysal kazanacak, Karabük’e havaalanı yapılacaktır.

Belediye Başkanımız Rafet Vergili Eflani ile ilgili en ufak bir çalışma yapmış mıdır? Yoksa sizleri seçim dönemi tetikleyip Karabük’e havaalanı yapılmayacağını hatırlatmak isterim.“

Editör: Haber Merkezi