Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girişinin 25. yılı sebebiyle mesaj yayımladı.

Ürkmezer mesajında şu ifadelere yer verdi;

"Bir Dünya Markası olan Safranbolu’muzun UNESCO Dünya Miras Listesine girişinin 25. Yıl dönümünü hep birlikte kutlayacağız. Osmanlı döneminde Anadolu’nun şehir yaşam tarzı ve mimarisi Safranbolu’nun aynısıydı. O dönemdeki tarihi dokuyu ve kültürü bugünlere getirebilen nadir şehirlerden biri olan Safranbolu gelişen teknoloji ve zamana karşı kendini koruma anlamında çetin mücadelelerle karşı karşıya kalmıştır. Mimariye uygun bir şekilde yapılan restorasyonlar ve bilinçli korumacılıkla, 1970'li yıllarda başlayan Safranbolu'nun koruma altına alınma süreci, 17 Aralık 1994'te UNESCO tarafından koruma altına alınarak zirveye ulaştı.

Çeyrek asırlık bu serüvende Safranbolu’nun sahip olduğu zengin kültürel mirasını kent ölçeğinde korumadaki başarısı onu “Dünya Kenti” yapmıştır. Safranbolu bir çok medeniyetin bilhassa Osmalı’nın parmak izlerini taşıyan, han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra genellikle 3 katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanarak estetik biçimde şekillendirilmiş geleneksel evleriyle, doğal güzellikleriyle ve zamana karşı verdiği savaşla ün kazanmış Dünya’nın en iyi korunan 20 kentinden biridir.

Safranbolu’nun UNESCO listesinde yer alması kente turizm anlamında da büyük ivme kazandırmıştır. Bu sayede sadece Safranbolu’nun değil Karabük ve Türkiye’nin de ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. Her geçen gün artan turist potansiyeli ile her kesimden insanın ziyaret ettiği gelişen bir şehir olma yolunda ilerliyor.

Tarihe ışık tutan bu özel kentte görev yapmanın gururu içerisinde bizler de Safranbolu’muzun değerine değer katacak tüm girişimleri yapmaya, tarihi dokusu ve yaşam mimarisi ile tanıtımına katkı sağlayacak projelerde yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesine girişinin 25. Yılını kutlar, bu süreçte büyük katkısı olan tüm vatandaşlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.
Editör: Haber Merkezi