Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınışının 23. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında "Altın Safran Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Sergi açılışına, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanı Jandarma Albay İsa Çakmak, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Özden ve davetliler katıldı.

Serginin ardından konferans salonunda "Tecrübe Paylaşımları" söyleşisi yapıldı.

Safranbolu Belediyesi İmar Müdürlüğü Mimarlarından Başak Tombak Dökmecinin açılış sunumu ile başlayan program Diyarbakır Sinema ve Tiyatro Şube Müdürü Handan Ekici ile ve Kars Sanat ve Kültür Derneği Başkanı Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz’ün tecrübe paylaşımları ile devam etti.

Etkinlikler aynı akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğunun birbirinden güzel eserleri seslendirdiği konser ile devam etti.

Topluluk birbirinden güzel eserleri seslendirirken salonu dolduran mizsafirler türkülere zaman zaman eşlik etti.

Program öncesi Safranbolu’nun UNESCO’ya dâhil oluşunun yıldönümü nedeni ile bir konuşma yapan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, “Safranbolu’nun Dünya Miras Kenti listesine kabul edilmesinin 23.yılını kutluyor, bu kapsamda 1994 yılında Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen kentin, yüzyıllar öncesinden bu güne ve bizden sonra da gelecek kuşaklara aktarılmasında, en büyük paydayı da doğrudan Safranbolu halkına vermek gerekiyor “ diye konuştu.

Safranbolu halkının içinde yaşadığı aynı zamanda koruduğu bu kenti, gönüllülük esasına dayanarak gelecek kuşaklara aktarmakta çok büyük rol oynadığını kaydeden Ürkmezer; “ Safranbolu’nun tanınmasında ve verdikleri hizmetlerle önemli katkıları olan Yüksek Mimar Mühendis Yavuz İnce, Belgesel sinemamızın gelişmesine, tanınmasına ve yaygınlaşmasına çok önemli katkılarda bulunan değerli bir yönetmen olan Suha Arın’ı da Safranbolu’nun kıymetli vatandaşları olarak, saygı ve rahmetle anıyorum.

Burada 23 yıllık gelişmelere bakıldığında korumacılığın artması, diğer şehirlere örnek olması, burayı cazibe merkezi haline getirerek yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmasını sağlayan bu kentin vatandaşlarıdır. Manevi duygularla bağlandıkları Safranbolu’ya gerçek anlamda sahip çıktıklarını şehrin her köşesinde görmekteyiz.

Safranbolu’da yaşayan ve Safranbolu’ya hizmet eden benim gibi değerli mesai arkadaşlarım da böyle bir şehirde yaşamanın sorumluluğunun farkında olarak korumacılığın başkenti unvanına yakışır şekilde hizmet vermeyi amaçlamaktadır” dedi.

Ürkmezer konuşmasını, şu sözlerle tamamladı “Ülkemizin hangi bölgesinde olursak olalım yaptığımız hizmet önce ülkemizin geleceği için yapılmalı. Çocuklarımıza teslim edeceğimiz emaneti en iyi şekilde

koruyarak aktarmak bizlerin başlıca vazifesidir. Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasıyla birlikte gelecek kuşaklara bu emanetin daha da iyi bir şekilde aktarılacağına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasında emeği geçen ve bu gece bizlerle olan herkese teşekkür ediyorum.

Programın sonunda Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, Şef Abdullah Alper Kurbani’ye günü anısına bir plaket takdim etti.

Editör: Haber Merkezi