Karabük Üniversitesinde öğrenim gören 44 ülkeden öğrenciler, Kocaeli’de çekimleri devam eden Sultan 2. Abdülhamid’in hayatını konu alan “Payitaht Abdülhamid” dizisinin çekildiği Seka Film Platosu’nu ziyaret etti.

Sultan Abdülhamid Han’ın etki ettiği ve elçiler gönderdiği ülkelerin öğrencilerinin de aralarında bulunduğu İran, Irak, Ürdün, Mısır, Pakistan, Afganistan, Somali, Sudan, Malezya, Yemen, Çad, Japonya, Malavi, Cibuti, Libya, Moğolistan, Kenya, Mali, Balkan ve Türk Cumhuriyetlerindeki ülkelerden kafile, İzmit’teki Seka Film Platosu’nda tamamen yenilenen, döneme uygun hale getirilen setleri ile Yıldız Sarayı’nın ve ve İstiklal Caddesi’nin birebir inşa edilen yapılarını gezdi.

Karabük Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Kulübü’nün organize ettiği gezide öğrenciler platodaki tarihi mekanları ziyaret ederek, fotoğraf çektirdi. Öğrenciler, dizinin oyuncuları ve yapım ekibi ile görüşerek, dizi hakkında bilgi aldı. Dizide Damat Mahmud Celaleddin Paşa’yı canlandıran Hakan Boyav ile tanışan öğrenciler, kendisine çini tabak hediye etti, günün anısına fotoğraf çektirdi.

“Abdülhamid, Türkiye-Japonya dostluğunun ilk adımını atan kişidir”

Babası Türk, annesi Japon olan Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Leyla Matsuzaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Payitaht Abdülhamid dizisinin çekildiği platoyu gezmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Platonun çok güzel bir yer olduğunu ifade eden Matsuzaki, daha önce Abdülhamid ile ilgili biraz bilgisinin olduğunu, setleri gezince daha çok şey öğrenmek istediğini dile getirdi.

Matsuzaki, 2. Abdülhamid’in, Türkiye-Japonya dostluğu için ilk adımı atan kişi olduğunu ve biraz tarihe meraklı olan tüm Japonların bunu bildiğini kaydederek, “1887 yılında Japon İmparatorunun yeğeni gelmişti İstanbul’a. Abdülhamid’e hediyeler sunmuştu. Daha sonra Abdülhamid Ertuğrul Gemisi’ni Japonya’ya göndermişti. Japon halkı, özellikle tarih okuyanlar Abdülhamid’e çok hayranlar. Çok seviyorlar.” diye konuştu.

Annesinin tarih okuduğunu, Sultan Abdülhamid hakkında çok bilgisi olduğunu anlatan Matsuzaki, şunları kaydetti:

“Annem Türkiye’yi de çok seviyordu. Türkiye’ye merakı vardı. İstanbul’a tatile gelmiş. Topkapı Sarayı’na gidecekmiş ama yerini bilmediği için yolda bir adama ‘Topkapı Sarayı’na nasıl gidilir?’ diye sormuş. O kişi de benim babam. Kendisi Elazığlı. Birbirlerini görür görmez aşık olmuşlar. Babam, anneme Topkapı Sarayı’nı gezdirmiş. Sonra annemin Japonya’ya dönme günü gelmiş. Babam, annemle beraber gitmek istemiş. Hemen evlenme teklifi etmiş. Sonra Japonya’ya giderek evlenmişler. Orada yaşıyoruz. Babam Japonya’da Türk döneri satıyor.”

“Abdülhamid, Filistin’i vermedi”

Filistinli Miktad Khdour ise Hemşirelik Bölümü 3. sınıfta okuduğunu, Sultan 2. Abdülhamid’in Filistin için özel bir yeri, farklı bir anlamı olan önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Theodor Herzl’in geldiğini ve Filistin’den toprak istediğini anlatan Khdour, “Ama Abdülhamid bunu kabul etmemiş. ‘Bu vatan bana ait değil, milletime aittir. Bu vatan kanla alındı ancak kanla verilir.’ demiş. Filistin’i vermemiş. Bundan dolayı Sultana özel bir sevgi besliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diziyi daha önce izleyemediğini ancak bundan sonra seyredeceğini belirten Khdour, “Tarihi mekanları gezdik. Osmanlı yapıları ile Kudüs’te bazı benzer yapılar var. Tarihi seviyorum.” dedi.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Çadlı Yakup Hasan, Payitaht Abdülhamid dizini severek izlediğini, dizinin çekildiği mekanları gördüğü için çok mutlu olduğunu belirtti.

Platoda İstiklal Caddesi’ni diziden hatırladığını, adeta tarihe yolculuk yaptığını aktaran Hasan, “Eskiyi yaşıyor gibi hissediyorum. Abdülhamid’i lisede tarih dersinden biraz biliyordum ama şimdi diziyi izlerken daha çok öğrendim, daha yakından tanıdım. Şimdi ikinci sezon başladı. Yeni bölümleri merakla bekliyorum.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi