KBÜ'nin düzenlediği 1. Uluslararası Enerji Sistemleri Mühendisliği Konferansı başladı.


Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özalp, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güngör, 1. Uluslararası Enerji Sistemleri Mühendisliği Konferansı Komite Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özkaymak ile çok sayıda ulusal ve uluslararası akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

Prof. Dr. Mehmet Özkaymak: Kendi elimizle kirlettiğimiz çevreyi temizlemek için sürdürülebilir çözümler bulmak yine bize düşer

Konferansın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Özkaymak kendi elimizle kirlettiğimiz çevreyi temizlemek için sürdürülebilir çözümler bulmanın yine insan olarak bize düştüğünü söyleyerek “Var olan enerji verimliliği teknolojilerinin konut ve endüstride uygulanması, aynı zamanda küresel ısınma ve çevresel faktörler üzerinde ciddi anlamda bir etkinlik gösterecektir. Aşırı hava değişimleri olaylarının en büyük sebeplerinden biri olan küresel ısınmanın önüne geçmenin en kolay yolu, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının arttırılması olsa da, mevcut fosil yakıtlı sistemlerinin verimli çalıştırılmasının katkısı da büyük olacaktır.” dedi.

Enerji verimliliği çalışmaları aynı zamanda direkt ve dolaylı olarak Türkiye gibi enerji bağımlısı ülkelerin enerji güvenliği üzerinde katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Özkaymak konuşmasını şöyle sürdürdü;” Tüm bunların ötesinde konutlarda enerji verimliliği çalışmaları, yaşam alanlarında termal konforu sağlayacağından astım ve benzeri düşük kaliteli hava nedeniyle oluşan kronik hastalıkların da önüne geçilebilir.”

Konuşmasının sonunda konferans hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Özkaymak şunları söyledi: “Konferansımız, yenilebilir enerji kullanımı, temiz fosil yakıt kullanımı, sürdürülebilir enerji sistemleri, konutlarda, sanayide, taşımacılıkta enerji verimliliği, enerji ekonomisi, alternatif yakıtlar, sistem kontrol ve optimizasyonu gibi bir çok alanda faaliyet gösteren araştırmacıları bir araya getirmiştir.

Konferansımız henüz birincisi düzenlenmesine rağmen uluslararası ve ulusal katılımcılardan oldukça fazla rağbet görmüştür. 150’den fazla özet, 100’den fazla tam metin, sözlü sunum, davetli konuşma, poster sunumlar ve istişareler ile dolu dolu bir konferans bizleri beklemektedir.”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat: Güneş enerjisinden en verimli şekilde yararlanmak Karabük Üniversitesi’nin stratejik hedefleri arasında

Açış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat göreve geldiği ilk günden beri, Karabük Üniversitesi’nin uluslararası sempozyum ve kongre merkezlerinden biri olması için çalışma arkadaşlarıyla birlikte büyük gayret gösterdiklerini ifade ederek konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Uluslararası sempozyum ve kongre sayımızı her yıl ikiye katlayarak 2017 Kasım ayının ilk haftasına geldik.

Açılışını yaptığımız Birinci Uluslararası Enerji Sistemleri Mühendisliği Konferansı ile birlikte görüyoruz ki uluslararası sempozyumlar ve kongreler için, bugün artık bize; günler, haftalar yetmez oldu. Bu konferansla birlikte, yarın açılışını yapacağımız Türkiye-Ukrayna Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı Sempozyumu ve paydaşlarından biri olduğumuz Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi, bu durumun apaçık göstergesidir.”

Karabük Üniversitesi’nin mühendislik ve tıp bilimleri alanındaki uluslararası oturumların yanı sıra, bu yıldan itibaren sosyal bilimler alanında da uluslararası sempozyum ve kongrelere ev sahipliği yapıyor olmasının sevindirici olduğun söyleyen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, akademisyenlerimizin olağanüstü emek ve çabalarıyla, Karabük Üniversitesi’nin uluslararası bilimsel ve akademik çalışmaların da merkez üssü olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasının devamında dünyanın geleceğinin enerjide, enerjinin geleceğinin de yenilenebilir enerjide olduğunu dile getiren Rektör Polat “Kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer gibi yenilenemeyen enerji kaynakları, bilimin, sanayinin, teknolojinin hızla gelişmesine büyük katkı sağladı, sosyal, kültürel, ekonomik olaylara hız kazandırdı, insanların konfor anlayışını ve konfor seviyesini zirve noktalara taşıdı. Ancak yaşadığımız gezegende büyük bir tahribata ve yıkıma da yol açtı.

Enerji savaşları nedeniyle, milyonlarca insan öldü, yaralandı, evinden, yurdundan kopartıldı. Gezegenimiz büyük bir çevre kirliliğiyle karşı karşıya kaldı, ozon tabakası delindi, iklimler değişti. Bugün artık yenilenemez enerji kaynaklarının gezegenimiz için sürdürülemez olduğunu hepimiz görüyoruz ve biliyoruz. Ülkeler, hızla yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye sokmaya çalışıyorlar ve bu minvalde enerji sistemleri geliştiriyorlar.” diye konuştu.

Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidrolik enerjisi, jeotermal enerji, dalga enerjisi, biyokütle enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynakları içinde, temel enerji kaynağımız güneş enerjisinden maksimum seviyede faydalanılması gerektiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Refik Polat şunları da söyledi: “Güneş enerjisi üretimi, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer almaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıda, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 10 bin megawat rüzgâr, 10 bin megawat güneş enerjisi üretme hedefinde olduğunu söyledi.

Sayın Bakanımızın ortaya koyduğu Türkiye hedefleri, bizleri daha da motive etti. Neden derseniz, Türkiye, 2016 Mart sonu itibariyle 388 megawat güneş enerjisi kapasitesine sahip de ondan. Güneş enerjisi sistemlerini geliştirmek, daha verimli kılmak ve 10 bin megawat rakamına ulaşmak için çok çalışmamız gerektiğini hepiniz takdir edersiniz.”

Konuşmasının sonunda güneş enerjisinden en verimli şekilde yararlanmanın Karabük Üniversitesi’nin stratejik hedefleri arasında yer aldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Refik Polat, “Şu an, içinde bulunduğumuz Demir Çelik Kampüsü’nü, ‘Çevre Dostu Yeşil Kampüs’ ilan ettik ve bu alanda güneş enerjisi sistemlerine geçmek için kollarımızı sıvadık.

Karabük Üniversitesi’nde bulunan 5 ana binamızın çatısına 1000kWe Fotovoltaik Güç Santralini kuruluş aşamasına getirdik. Ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun. Yine üniversitemizin teşvikiyle, büyük yatırımcıların Karabük ve Safranbolu’da güneş enerjisi santralleri kurduklarını ve kurmaya devam edeceklerini biliyoruz. Bu yatırımları yapan iş adamlarımızı da tebrik ediyoruz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından konuşma yapmak üzere konferansa davet edilen Güney Kore Chung-Ang Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ho-Young Kwak, ‘Sonoluminesans Olaylarının Özellikleri ve Uygulamaları’ konusunda bir sunum yaparak sonoluminesans konusunda kendisine ait bazı teorilerin deneysel ortamlarda ispatlanması üzerine yapılan çalışmalarını anlattı.

University of Split – Crotia’dan Prof. Dr. Frano Barbir, PMU-Sudi Arabista’dan Prof. Dr. A Chamka ve Romanya Techniccal Üniversitesi’nden Prof. Dr. A. A. Minea’nın da konuşmacı olarak davet edildiği konferans 4 Kasım Cumartesi gününe kadar sürecek.