1722’de yapılan tarihi İstanbul'daki Üsküdar Ahmediye Külliyesinin 4 Milyon bedelli restorasyon skandalı ülke gündemine “tarihi eser restorasyon skandalı” olarak düştü.

Tarihi Ahmediye Camii ve Külliyesinin yapılıp bitirilen restorasyonundan sonra ortaya çıkan manzara tüm uzmanları adeta isyan ettirdi.

Restorasyonu yapanın Karabük’te tanınmış bir firma olan Ünal Mühendislik’in olduğu ortaya çıktı. İş yapım tabelasında da yer alan Ünal Mühendislik logosu sonrasında, böyle skandal bir restorasyonu nasıl yaptığı şimdi sorgulanıyor.

Aslına uygun yapılmayan restorasyon sonrası tarihi Ahmediye camii ile külliyenin adeta tüm tarihi özelliklerinin ortadan kalktığını savunan uzmanların görüşü sonrası, Vakıflar Genel Müdürlüğü kontrol teşkilatını görevden aldı ve soruşturma başlattı.

Hürriyet Gazetesinde Ömer Erbil’in haberi ile ortaya çıkan tarihi eser restorasyon skandalı, tüm ulusal gazetelerde yer almaya başladı ve haber kanallarında da tartışma programlarına konu oldu.

Merkezi Karabük’te olan ve bölgenin tanınmış siyaset, cemiyet ve iş insanı Cengiz Ünal’ın sahibi olduğu Ünal Mühendislik firmasının böyle bir restorasyon skandalına imza atması ise Ünal Mühendisliğe gözlerin çevrilmesine neden oldu.

Ayrıca Safranbolu TSO Meclis Başkanlığı görevini yürüten, AK Parti Karabük eski il başkan yardımcısı Cengiz Ünal’ın sahibi olduğu Ünal Mühendisliğin ülke genelinde çok sayıda önemli tarihi eser restorasyonları yaptığı bilinirken, Safranbolu’da da üstlendiği restorasyonlar bulunuyor.

Ünal Mühendisliğin tarihi Ahmediye Camii ve Külliyesinde yaşattığı restorasyon skandalından sonra, şimdi üstlendiği restorasyon işleri de büyüteç altına alınmaya başlanması bekleniliyor.

İşte konuyla ilgili yayınlanan bazı haber linkleri:

KEŞKE HİÇ ELLEMESEYDİNİZ...

RESTORASYON SKANDALI

ÜSKÜDAR AHMEDİYE KÜLLİYESİNDE RESTORASYON SKANDALI

 

Editör: Haber Merkezi