Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Karabük genelinde faaliyet gösteren dokuz meslek odası başkanı ile birlikte bu sabah basınla bir araya geldiler.

1 Mayıs tarihinde yapılan Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı kongresinin ardından daha iki ay geçmeden olağan üstü kongreye gidilme talebi ile ilgili açıklamalarda bulunan Nurettin Tümen "Yönetim kurulu üyelerimiz ile daha yeni göreve başlamışken, şahsi hırslar uğruna birileri istedi diye iki ay sonra olağan üstü kongreye gitme talebinin ne kadar mantıkla bağdaştığını siz yorumlayın." diye konuştu.

Tümen yaptığı açıklama da şu görüşlere yer verdi;

"Öncelikle ülkemizin bu kadar yoğun ve sıkıntılı bir süreçten geçtiği bugünlerde, esnaf ve sanatkarlarımızın da birçok sorunları dururken böyle bir gündemle karşınıza gelmemiz bizleri ziyadesiyle üzmüştür.

Bilindiği üzere Karabük Esnaf Odaları Birliğimizin genel kurulu yapılalı henüz iki ay olmuştur. Bu kadar kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen bazı muhalif oda başkanı arkadaşlarımız ve daha düne kadar beraber hareket ettiğimiz arkadaşımızın kendi duygularına yenik düşerek ve diğer arkadaşlarla birlikte hareket ederek, noter imzasıyla birliğimizi genel kurula çağırmak istemeleri başkan ve yöneticilerimize yakışmamıştır.

Bize ulaşan noter imzalarında ‘’Birliğin iyi yönetilmediği, bazı odalara ayrım yapıldığı, gerekli hizmet ve gayret gösterilmediği‘’ gibi maddeler yer almaktadır. Henüz iki aylık bir süreçte seçilen yeni yönetim kurulumuzun bu kısa zamanda ne yapabileceğini siz değerli yönetici ve esnaflarımızın taktirlerine bırakıyorum. Bu yapılan olayın tamamen siyasi ve bencil duygulardan ileri geldiğini düşünüyorum ve görüyorum. Bu arkadaşlarımızın kişisel hırsları bitene kadar bu seçim sürecinin tekrar etmesi mi gerekecektir diye de sormak istiyorum.

Bizlerin elinde daha geniş imkan olmasına rağmen, bu arkadaşların imza toplayarak bizleri genel kurula getirmeye çalışması, kamuoyu karşısında esnaf ve sanatkarlarımızı rencide edici bir durum olduğundan, bizler asla böyle bir yola başvurulmasını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki bu olay iki ay önce yapılmış olan genel kurulumuzda, kendi hür iradeleriyle her iki tarafa da oy vermiş olan genel kurul üyelerimize yapılmış olan bir saygısızlıktır.

Konu olan tüm iddialar; 1 Mayıs’ta 2018 de gerçekleştirdiğimiz birlik genel kurulumuzda delegelerimize sunulmuş ve oy birliği ile yönetim kurulu ibra edilmiştir.

Bir diğer bahsi geçen konu da, üyelerden fazla ücret alındığı konusudur. Gönüllülük esasına göre üyelerden kayıt sırasında bağış alındığı doğrudur. Bu uygulamayı yapan bir çok odamız da vardır ve kendileri de bu konuyu bilmektedirler. Her alınan para makbuzludur ve banka hesabına yatırılmıştır. Elde edilen bu gelirler ve yapılan tasarruflar; personel maaşları ve birliğimizin diğer tüm ihtiyaçlarına ilave olarak kullanılmış, ayrıca özel idare binasının bitişiğinde olan iş merkezinden yeni bir ofis alınarak esnaf ve sanatkarımıza kazandırılmıştır.

Bazı başkanların iddia ettiği; bir kısım odalarımızın üyelerinin, Karabük Esnaf ve Sanatkarları Odası’na usulsüz şekilde aktarıldığı iddiası doğru değildir. 2007 yılında yapılan mutabakat sonucunda odalara üyeler aktarılmış, her şey mevzuata uygun olarak yapılmıştır. Son zamanlarda yapılan yeni üye kayıtları ise NACE meslek gruplarına uygun bir şekilde otomatik olarak ilgili odalara yönlendirilmektedir

2015 yılında belediyemizin tahsis ettiği Zübeyde Hanım Kütüphanesi’nin eksikleri giderilerek, esnaf ve sanatkarımıza daha iyi hizmet verebilecek hale getirilmiştir. Birliğimiz yeni yerine geçtikten sonra geliri iyi olmayan birçok odamıza, eski hizmet binamızda kira almaksızın yer tahsisi yaptık. Yine acil ihtiyacı olan bazı odalarımıza birliğin imkanları dahilinde demirbaş temini yaptık.
Karabüksporumuza, kamu kurum ve kuruluşlarına, yardımlaşma derneklerine birliğimizin imkanları dahilinde maddi ve manevi yardımlarımız yapılmıştır. Geçmiş dönemde de bu dönemimizde de birliğimizi ufku açık bir yönetim şekliyle yönetip ivmeyi hep yukarıda tutmaya çalıştık. Bizler için esnaf ve sanatkara hizmet etmek en önemli görevimizdir.

Sonuç olarak iki ay önce seçilmiş olan yönetimimizin tekrar genel kurula çağrılmasının hiçbir mantıklı sebebinin olmadığını ve bu gereksiz olayın son bulup sürecimizin artık normal işleyişine biran önce dönmesinin gerektiğini siz değerli basınımıza, esnaf ve sanatkarlarımıza ve değerli Karabük halkına söylemek isterim."

Tümen, daha sonra gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.