Son aylarda piyasalarda yaşanan mali sıkıntıların aşılabilmesi için, hükümet başta banka faizleri olmak üzere bir dizi önlemler alıyor.

Geçtiğimiz aylarda banka faizlerinin, özellikle ticari kredi faizlerinin, aylık %1.10 ile 1.30 bandından %2.5’lere çıkması, ticari piyasaları son derece olumsuz etkilemişti.

Bankalarda ticari kredileri olan esnaf ve tüccar yüksek faizlere maruz kalınca, ülke genelinde olduğu gibi Karabük piyasalarında peş peşe iflaslar ve konkordato açıklayanlar olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve girişimleri ile banka kredileri yine aylık %1.20’lere kadar geriledi. Özellikle devlet bankaları, hükumet politikaları doğrultusunda düşük faiz istikrarını sürdürmesiyle diğer bankalarda faizlerini geri çekti.

Yüksek faiz mağduru olan esnaf ve tüccar, şimdi ticari kredi borçlarını düşük faiz ile yeniden yapılandırmaya başladı. Aylık %2.5’i bulan kredi faizlerini, %1.30’lara kadar geri çekerek, esnaf ve tüccarın kredi borçlarını yeniden yapılandırma yapan bankalar, bu oranlardan da yeni krediler açmaya başladı.

Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankası gibi devlet bankaları, düşük faiz politikalarını uygulamaya devam ediyor.

ESNAF VE TÜCCAR HALK BANKASI KARABÜK ŞUBESİNDEN ÇOK ŞİKAYETÇİ

Fakat Karabük esnaf ve tüccarı düşük faiz ile yeniden borç yapılandırma noktasında Ziraat ile Vakıf Bank’ın son derece yardımcı olduğu belirtilirken, Halk Bankası Karabük Şube Müdürünün katı tutumlar uyguladığı öne sürülüyor.

Karabüklü esnaf ve tüccarı “Halk Bankası Karabük şube müdürü, genel merkezinin uygulamasına rağmen borç yapılandırmalarında faizleri %1.80’in altına indirmiyor. Başka illerde ki Halk Bank şubelerinin %1.29 gibi yeni faiz uygulaması yaptığını duyuyoruz. Vakıfbank ve Ziraat Bankası Karabük şubeleri de esnaf ve tüccara elinden geldiği kadar yardımcı oluyor ama Halk Bank Karabük Şube müdürümüz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ticari piyasaların rahatlaması için verdiği mücadeleyi sanırım umursamıyor.” Şeklinde ifadeler kullanıyorlar.

Karabük esnafı şikayetlerini şu ifadeler ile detaylandırıyor; “Halk Bankası Şube Müdürümüz işini mi yapıyor, yoksa kendi uygulaması mı bilemiyoruz ama ticaret ve imalat yapan esnaf, tüccarımıza kredi vermemek için adeta bin dereden su getiriyor. Kredi verse de yanında pos cihazı, kredi kartı, emeklilik ile çeşitli hayat sigortalarını mecbur kılıyor. İşletme veya imalat kredisi ile ticaretimizi döndürme peşindeyiz ama şube müdürümüz bizim halimizden anlamıyor.”

Editör: Haber Merkezi