Safranbolu’nun tarihi Kalealtı ilk ve ortaöğretim okulu binasının restorasyonu yarım kaldı. Geçtiğimiz yıl restorasyonu için ihale edilen anıtlar kurulu tarafından tescilli okul binasının müteahhit ödenek yokluğu nedeniyle inşaatını yarım bırakıp sözleşmesini fesih etmişti.

Bir yıla yakındır inşaat halinde restore edilmeyi bekleyen 110 yıllık bina, şimdi ödenek yokluğu nedeniyle kaderine terk edilmiş duruyor.

Safranbolular “Kalealtı İlkokulumuz, Safranbolu tarihinde önemli bir yere sahip ve bu okul binasının adeta kaderine terk edilmesi içimizi acıtıyor. Yetkililerin bir an önce okulumuzun restorasyonunun tamamlanması için gereğini yapmalarını bekliyoruz” diyorlar.

KALEALTI İLKOKULU TARİHÇESİ

Safranbolu Kalealtı okulu 1909 yılında Padişah Abdülhamit Han döneminde Safranbolu Kaymakamı Cemal Bey tarafından yaptırılmıştır.

Rivayete göre asıl bina Cinci Hocanın konağı olarak yapılmıştır. Cinci Hocanın mallarına el konulduğu zaman binada milli eğitime okul olarak verilmiştir. Mahallede meydana gelen yangında bina yanmış, Safranbolu Kaymakamı Cemal Bey tarafından yeniden aslına uygun olarak yaptırılmıştır.

Kalealtı okul binası Safranbolu Mimarisine uygun ahşap yapıdır. Bina iki katlı olup 420 metrekare kapalı alana sahiptir. Bina anıtlar kurulu tarafından koruma altına alınmıştır.
Editör: Haber Merkezi