Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Konferans Salonunda “Suriye’deki Güncel Gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri” konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansa konuşmacı olarak Suriye Türkmen Meclisi Eski Başkanı Dr. Emin Bozoğlan ve Suriye Türkmen Meclis Üyesi Mehmet Türkhan katıldı.

Açış konuşmasına teşekkürlerini sunarak başlayan  Dr.Emin Bozoğlan 15 gün önce yapılan seçimle Suriye Türkmen Meclisinde başkanlık görevini devrettiğini söyledi. 2011 Mart ayında başlayan ve 7 yıldır rejime karşı direniş gösteren Suriye halkını anlatan Bozoğlan, gerçekleşen savaşta milyonlarca Suriyeli’nin hayatını kaybettiğini ve 13 milyon Suriyeli’nin de iç ve dış göçe maruz bırakıldığını ifade etti.

Dr. Emin Bozoğlan konuşmasının devamında şunları söyledi: ” Baas rejimi kendi halkına yıllardır insanlık dışı muamelelerde bulunuyor ve  insanlar zulüm altında. Şu an burada gerçekleşen bu  zulmü saatlere sığdırarak anlatamam. Türkiye Cumhuriyeti bu süreçte yaklaşık üç buçuk milyon Suriyeli’ye kapı açarak destek oldu.

Türkiye  bu süreçte Suriyeli’lere karşı ‘ensar’ ve ‘muhacir’ görevini üstlendi. Yıllar önce Osmanlı İmparatorluğu’nu yıkan sömürgeci devletler bugün aynısını Suriye’ye yapmaya çalışıyor.”

“Baas rejimi terör örgütlerine yardım etti”

Dr. Emin Bozoğlan, Suriye’deki Baas rejiminin yıllardır Türkiye’ye musallat olan ASALA,PKK/PYD/YPG,DHKPC örgütlerine yardım ettiğini ve onları beslediğini söyleyerek, “Bu sebeple Suriye harabeye döndü. Suriye halkı, özellikle de Türkmenler çok ağır bedeller ödedi.” diye konuştu.

“Batı’nın maskesi düştü”

Fırat Kalkanı ve şu anda hala devam eden Zeytin Dalı Operasyonları’na Türkiye’nin destek olmasından ve öncülük etmesinden  dolayı Suriye’de kirli oyunların önüne geçildiğini vurgulayan Dr.Emin Bozoğlu, bu sayede Batı’nın maskesinin düştüğünü ve oyunlarının bozulduğunu ifade etti.

Bozoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin milli iradesi sayesinde Amerika’nın projeleri yerle bir oldu.Terörün ve şiddetin Suriye topraklarında son bulmasını, Suriye’nin toprak bütünlüğü için yabancı güçlerin, milis güçlerin ve sömürgeci devletlerin Suriye topraklarını terk etmesini ve Suriye’nin Suriye halkına bırakılmasını temenni ediyoruz.”

“Türkiye kaybolan huzurumuzu, geleceğimizi, umutlarımızı geri verdi”

Suriye Türkmen Meclisi Eski Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, Türkmen Meclisi ve Suriye Türkmenleri olarak hiçbir mezhebin hiçbir etnik kimliğin üstünlüğünü kabul etmediklerine dikkat çekerek bütün etnik kimliklerle eşit vatandaşlık ve anayasal hukuka dayalı bir şekilde yaşamaktan şeref duyacaklarını ifade etti. Bozoğlan, gerek Fırat Kalkanı gerek de Zeytin Dalı Operasyonlarında Türkiye’nin verdiği destekten ötürü duygularını ifade ederek, “Türkiye kaybolan huzurumuzu, geleceğimizi umutlarımızı geri verdi.” şeklinde konuştu.

Suriye Türkmen Meclisi Eski Başkanı Dr.Emin Bozoğlan’ın ardından sözlerine başlayan Suriye Türkmen Meclis Üyesi Mehmet Türkhan teşekkürlerini sunarak öğrencilerin sorularını dinledi ve Dr.Emin Bozoğlan ile birlikte öğrencilerin konu ile ilgili merak ettikleri soruları cevaplandırdı.

“Türkiye güçlenen bir ülke”

Öğrencilerden Türkiye- Suriye ilişkisine dair soru gelmesi üzerine Dr.Emin Bozoğlan, Türkiye’nin günden güne güçlenen bir ülke olduğunu, bazı rejimlerin ise bunu sindiremediğini, Türkiye’nin Suriye’de gözünün olmadığını, sınırları korumak amacıyla Suriye’ye yardım ettiğini belirtti. Ayrıca Bozoğlan, “Türkiye dışında hiçbir dış kuvvet Suriye’ye yardım etmedi. Rusya, İran, Türkiye Suriye’nin bütünlüğünü istiyor fakat hepsinin yaklaşımı farklı. Sadece Türkiye bu konuda net.” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi