Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun Safranbolu Demokrasi Meydanında düzenlediği yöresel ürünler fuarına Safranbolu Belediyesi ilk önce izin verip, sonra stantların kaldırılması yönünde karar verilince, Türkiye’nin dört bir yanından yöresel ürünlerini satmak için gelenler mağdur oldu.

Safranbolu Belediyesi’ne “Engelsiz Anadolu Festivali” adı altında Safranbolu Demokrasi Meydanında 15 günlük etkinlik yapmak isteyen Türkiye Sakatlar Konfederasyonunun Safranbolu Belediyesi’ne başvuru yazısında, Başkan Elif Köse’nin de bu gün yaptığı açıklamada olduğu gibi; halk oyunları, modern danslar, çocuk oyunları, tiyatro gösterimleri, engelli hakları seminerleri, tekerlekli sandalye dağıtımı, engelli ve ailelerine yemek ikramı gibi etkinliklerin yapılacağı belirtilmiş ve stant kurarak yöresel ürün satışından bahsedilmemiş.

Bu nedenden dolayı Safranbolu Belediyesi kurulan stantların aynı gün kaldırılmasını tebliği etmesine rağmen stantlar kaldırılmayınca, yöresel ürünlerini satmak için yurdun dört bir yanından gelen esnafların stantlarına elektrik ve su verilmedi.

SAFRANBOLU ESNAFI ŞEHİR DIŞINDAN GELEN ESNAFA DESTEK VERMEYE ÇALIŞIYOR

Safranbolu Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu arasında yaşanan anlaşmazlıktan dolayı Zabıta ekipleri Demokrasi meydanında kurulan yöresel ürün satış çadırlarının etrafına arabaları çekerek vatandaşların girişini engelledi.

Belediye elektrik vermeyince, satış için yurdun çeşitli yerlerinden getirilen yöresel gıda ürünleri bozulma tehlikesine girdi ve Ata Merkez de bulunan esnaflar kendi dükkanlarından elektrik verdi. Civar iş yerlerinden seyyar kablolar ile verilen elektriğin kesilmesi için Zabıta Müdürlüğü müdahale etti ve bazı iş yeri sahipleri verdiği elektriği kesmek zorunda kaldı.

KONFEDERASYON YETKİLİLERİ “SÖZ VERDİĞİMİZ ETKİNLİKLERİ DE YAPACAĞIZ AMA YAPTIRMIYORLAR”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu yöneticileri “Safranbolu Belediyesine yapacağımıza dair bahsettiğimiz kültür ve sanatsal etkinliklerimizi gerçekleştireceğiz fakat daha ilk gün çadırlarımızı kurduk, aynı gün meydanı boşaltmamız için tebliği gönderildi. Biz söz konusu kültür ve sanatsal etkinliklerimizi yapmayacağız demiyoruz ki, yapacağız ama müsaade etmiyorlar.” İfadelerini kullanıyorlar.

KONFEDERASYON “BELEDİYENİN BOŞALTIN KARARINI YARGI İLE DURDURDU”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu adı altında yapılan etkinliğin amacı dışına çıkarak, ticari faaliyete dönüştürüldüğü için meydanı boşaltma tebliği gönderen Safranbolu Belediyesinin bu kararını yargıya taşına Konfederasyon yetkilileri, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinden Safranbolu Belediyesinin meydanı boşaltma kararı ile ilgili ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı aldı.

SAFRANBOLU BELEDİYESİ MAHKEME KARARINI TANIMIYOR MU?

Kastamonu Bölge İdare Mahkemesinin ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını avukatları ile tebliğ etmek için Safranbolu Belediyesine giden Konfederasyon yetkilileri, belediyede “Biz bu mahkeme kararını tanımıyoruz” ifadeleri ile karşılaştıklarını iddia ettiler ve halen meydanı boşaltmak için elektrik ile suların kesildiğini, vatandaşların stantlarda alışveriş yapmasının engellenmeye çalışıldığını belirtiyorlar.

SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI “BİZİ KANDIRMAYA KALKTILAR”

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise bugün yazılı bir basın açıklaması yaparak, şu ifadelere yer verdi;

“31.08.2019 tarihi itibari ile ilçemiz Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında kurulan ve 'Türkiye’nin engelliler alanında en büyük çatı örgütü olan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş olan Türkiye Sakatlar Federasyonu; bağlı federasyonları ve üye dernekleri ile birlikte amacımıza uygun Eylül ayı içerisinde 15 günlük Engelsiz Anadolu Festivali organizasyonu yapmak istiyoruz’ başlığı ile Belediyemize verilen dilekçenin hiçbir satırına uyulmadığı görülmüştür.

Bununla birlikte adı geçen festival kapsamında gerçekleştirilecek olan halk oyunları, modern danslar, çocuk oyunları, tiyatro gösterimleri, engelli hakları seminerleri, tekerlekli sandalye dağıtımı, engelli ve ailelerine yemek ikramı gibi etkinliklerin de hiçbir şekilde yerine getirilmediği, yalnızca göstermelik olarak iki afişin kullanıldığı Zabıta Müdürlüğü ekiplerimizce tespit edilmiştir.

Yapılması için izin istenen fakat amacının dışına çıkan ve tamamen ticaret amaçlı olduğunu tespit ettiğimiz, esnaflarımızın satış ve tanıtımlarını da olumsuz yönde etkileyeceği bu oluşum içerisinde olmak istemediğimizi de belirtmek isteriz.

Gerek şahsım gerekse Safranbolu Belediyesi olarak engelli kardeşlerimizin rant kapısı olmasına asla göz yummayacağımızı, yine belediye olarak engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, daha çabuk adapte olmaları, günlük yaşamlarını daha rahat idame ettirebilmeleri ile ilgili çalışmaların yapıldığının bilinmesini isterim.

Bu bağlamda; Vatandaş odaklı, sosyal belediyecilik anlayışımızın hiçbir şekilde suistimal edilmesine izin vermeyeceğimizi ve gereken işlemlerin derhal yapılacağını kamuoyunun bilgisine sunarım.”

OLAN, SATIŞ YAPMAK İÇİN GELEN ESNAFA OLDU

Safranbolu Belediyesi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ile yaşadığı polemikler devam ediyor. Safranbolu Belediyesi, Demokrasi Meydanına kurulan çadırları söküp, meydanı boşaltmaya çalışıyor. Konfederasyon yetkilileri ise “izin vermiştiniz, sonra vazgeçip bizi mağdur edemezsiniz” diyerek, mahkeme kararı ile belediyenin boşaltma kararını durduruyor.

Belediye Başkanı Elif Köse de talimat vererek meydanın elektriğini, suyunu kesiyor.

Burada olan, yurdun dört bir yanından yöresel ürünlerini satmaya gelmiş olan esnafa oluyor. Her iki kurumun arasındaki yaşanan anlaşmazlık sürecinden dolayı mağdur olan ve kilometrelerce uzaklardan gelen esnafın suçu nedir? Binlerce TL tutarındaki gıda ürünleri bozulduğu zaman bu esnafın zararını kim karşılayacak.

Satış için şehir dışından gelen ve çadırlarda stant kuran esnaflar “Sayın Belediye Başkanı bize acımıyor, buradaki esnaf bize acıyor. Yapılan bu eziyeti biz hak etmiyoruz. Bizi buraya çağırdılar ve biz de ürünlerimizi satmaya geldik, bir dünya masraf ettik. Şimdi bozulmaya yüz tutan Binlerce TL tutarındaki gıda ürünlerimizi biz ne yapacağız?” şeklinde, mağduriyetlerini dile getiriyorlar.
Editör: Haber Merkezi