AB destekli ‘Tarihi binaları yangından koruma’ projesi start aldı

Dünya Miras Şehirleri listesinde yer alan Safranbolu’da tarihi evlerin yangınlara karşı korunmasına ilişkin AB destekli proje start aldı.

Karabük Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan ve proje ortakları arasında İtalya, Danimarka ve Slovenya’nın yer aldığı "Tarihi ve Kültürel Mirasın Yangınlara Karşı Korunması" konulu AB destekli proje başlangıcı gerçekleştirildi.

Safranbolu’da gerçekleştirilen projenin açılışında konuşan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, Safranbolu’nun Türkiye’nin korumanın ve restorasyonunun başkenti olduğunu söyledi.

Tarihi Safranbolu evlerinin belirli formlarda ve yapı tekniklerine göre yapıldığını ve hala içinde insanların yaşadığını kaydeden Ürkmezer, “ İnsanların yaşadığı yerlerin korunmasına katkı sağladığı gibi, daha başka tehlikelerinde yaşanmasına da sebep oluyor.

Bu bazen bacadan bazen de elektrikten çıkan yangınlar oluyor. Maalesef bu nedenle yangınlar sonucu bu evleri kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Buna yönelik belediyemizin çalışmaları var. İtfaiyelerin geliştirilmesi ve dar sokaklara girebilecek şekilde yeni itfaiye araçları kazandırdık. Bunlar yeterli değil. Türkiye’de afet yönetimi genelde afet sonrası yönetim şekli vardır. Bizim için öncelikle afet öncesi olması.

Bu birazda ona yönelik bir çalışma. Bizim toplumumuzda yardımlaşma duygusu çok yüksek. Bizler afetten sonra bütün herkes bu duruma duyarsız kalmayarak taşın altına elini koyan bir milletiz. Asıl olan afet öncesi faaliyetleri ve hazırlıkları tam olarak yapmak.

Bunun için deprem, yangın, doğal afet öncesi bütün hazırlıkların en ufaktan en büyüğe kadar özellikle okul çağındaki çocuklara mutlaka verilmesi gerekiyor. Amacımız Safranbolu evlerinin korunmasını, Safranbolu’yu Safranbolu yapan değerlerin korunmasını sağlamak” dedi.

AFAD Müdürü Gazanfer Erbay ise, Safranbolu’nun dünya kenti bir mirası olduğunu belirterek, “Burada Osmanlı mimarisini taşıyan bir sürü çok değerli yapılarımız var. Son zamanlarda ne yazık ki, bu yapılar yangınlardan dolayı zarar görüyor. Son olarak iki tane ahşap yapımız yandı. Bunlar geri gelmiyor, bunlarda insan gibi. Artık bunları yerine koruması imkansız. Bizde bu durumu ele alarak ‘AFAD olarak ne yapabiliriz’ diye düşündük.

Genelde afetlerde en önemli aşama zarar azaltma aşamasıdır. Elbette müdahale aşaması önemlidir ama biz zarar azaltma çalışmalarını ne kadar iyi yapabilirsek, afet olmadan önce o afetten zarar görmemeyi becerebiliyorsak, oluşan bir tehlikeden zarar görmüyorsak o kadar çok başarı var demektir. Artık doğa ve insan kaynaklı tehlike bu değerlere zarar vermesin.

Bu proje sonunda yabancı ortaklarımızın tarihi kültürel varlıkları kendi ülkelerinde nasıl bir koruma yapıyorlar, biz neler yapıyoruz, bunları irdeleyip inceleyeceğiz. Onların yaptığı çalışmaları biz buraya nasıl uygulayabiliriz, nasıl bir faydası olabilir? Çalıma sonunda güzel bir eser ortaya koyacağız. Artık yangın olmadan önce yangını önleme. Yangın sırasında müdahale, yangın sonrası neler yapabiliriz bütün bunlar çalışılacak” dedi.

Editör: Haber Merkezi