İki gün önce Safranbolu Belediye Meclis toplantısında gerçekleştirilen Encümen üyelikleri seçimi, ihtisas komisyon üye sayıları ve üyelerin belirlenmesi ile ilgili yapılan oylamada İmar, Plan Bütçe ile Kültür ve Turizm Komisyon üyelerinin beşten üçe düşürülmesi konusu hala belirsizliğini koruyor.

Hafta başı Safranbolu Belediye Meclis toplantısında gündemin 17. ve 18. sırasında olan Encümen seçimleri ile ihtisas Komisyon Üyelerinin belirlenme maddelerini AK Parti ve MHP grubu, İyi Parti'li bir Belediye Meclis Üyesinin katılmaması ile çoğunluğu fırsat bilerek, ertelenme ihtimalini kaldırmak için gündemin birinci ve ikinci maddesine aldırmışlardı.

25 Belediye Meclis Üyesi sayısı bulunan Safranbolu Belediyesinde, Millet İttifakını oluşturan CHP-İYİ Parti Belediye Meclis üyeleri 12, Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti-MHP üyeleri ise 13 kişiden oluşuyor. Belediye Başkanının oyu ise beraberlikte iki oy sayıldığından, CHP'li Safranbolu Belediyesinde beraberlik halinde +1 oy ile CHP çoğunluk sağlıyor.

Bu matematiksel denge kapsamında, AK Parti ve MHP Grubu, İyi Parti'li bir belediye meclis üyesinin toplantıya katılmamasını fırsat bilerek çoğunluğu elde etti. İki CHP'li Belediye Meclis Üyesinden oluşan Encümen Üyeliğini AK Parti ve MHP ele geçirdi. Encümen Üyeliğine AK Parti'den Abdullah Ünal, MHP'den de Orhan Kaynar seçildi.

17. ve 18. Maddelerin önerge ile gündemin 1. ve 2. sırasına alınmasının şokunu yaşayan, hemen ardından da Encümen Üyeliklerini kaptıran Belediye Başkanı Elif Köse, seri bir şekilde gelen ikinci önerge karşısında çaresiz kaldı.

İmar, Plan Bütçe ile Kültür ve Turizm Komisyonları 2 CHP, 1 İyi Parti, 1 AK Parti ve 1 MHP'li üyeler olmak üzere, 5 üyeden oluşuyordu. Komisyon üye sayılarının AK Parti ve MHP Grubu tarafından verilen önerge ile sayıları 5'den 3'e düşürülmesi oylandı. Böylece komisyonlarda çoğunluğu elinde tutan CHP'li Belediye Başkanı Elif Köse, üye sayısının 3'e düşürülmesi ile 1 CHP, 1 AK Parti ve 1 MHP'li üyelerden oluşması ile azınlığa düşmüş oldu.

Belediye Meclis toplantısında AK Parti ve MHP'nin ihtilal gibi peş peşe önergeleri karşısında, komisyon üyelerinin belirlenmesine müsade etmeden toplantıyı tatil eden Başkan Köse, böylece adeta Başkanlık iktidarını Cumhur ittifakı ile paylaşma durumuna düşmekten kurtulamadı.

Yaşanan tüm bu seri gelişmelerin ardından, Safranbolu Belediyesi CHP Grubu, komisyon üyelerine isimlerin  belirlenmeden toplantının tatil edilmesinden dolayı, oylamanın geçersiz olduğunu ve böylece komisyon üye sayılarının 5'den 3'e düşmediğini savunuyorlar.

AK Parti ve MHP Grubu ise toplantı videoları ile tutanakların ortada olduğunu belirterek, kesinlikle komisyon üye sayılarının artık 3'e düştüğünü şiddetle savunuyorlar.

BAŞKAN KÖSE "HUKUKSAL İNCELEME YAPIYORUZ"

Safranbolu Belediyesinde Encümen üyeliklerinin AK Parti ve MHP'ye geçtiğini kabul eden Başkan Elif Köse, komisyon üye sayılarının 5'den 3'e düşüp düşmediğinin hukuk müşavirliği tarafından incelendiğini söyleyerek, Karabük Net Haber Sorumlu Editörü Ergün Başkaya'ya şu açıklamalarda bulundu.

"Komisyon üye sayısının ve üyelerin belirlenmesi ile ilgili oylamanın geçerli olup olmadığını hukuksal olarak inceliyoruz. Bir çok yerden görüş istedik ve ortaya çıkacak sonucu bekliyoruz. Şu anda üye sayısı düşmedi veya düştü diyemem."   

Safranbolu halkı şimdi merakla sonucu bekliyor.

CHP'Lİ SAFRANBOLU BELEDİYESİNİ, AK PARTİ VE MHP İSTESE KİLİTLER Mİ?

CHP'li Safranbolu Belediyesinde 2 Encümen Üyeliği AK Parti ve MHP alsa da, Başkan ve Belediyede iki daire müdürü de üye olduğundan, oylama çoğunluğu yine Başkan Elif Köse'de bulunuyor.

Fakat önceden Encümen'den oylanarak geçirilen tüm konular, iki CHP'li encümen üyesi olduğundan pek sorun yaşanmıyor ve dışarı sızmıyordu. Şimdi Encümen'den geçen tüm konulara AK Parti ve MHP'li üyeler olduğundan pek içeride kalmayacak ve Encümen kararları sorunsuz geçmeyebilir.

Öte yandan komisyon üyeliklerinin üçe düşürülmesi kesinleşirse, Belediye Başkanı Elif Köse beraberlik halinde bir oyla çoğunluğu elinde tutan CHP-İYİ Parti Belediye Meclisi Grubunda mücadele etmesi gerekecek.

Editör: Haber Merkezi