Safranbolu Belediye Meclisinin 15 Haziran toplantısında yapılan Encümen ve Komisyon üyelik seçimleri ile başlayan kavga bir türlü bitmiyor.

UNESCO Tarafından Dünya Miras Kenti ilan edilen Safranbolu Belediye Meclisinde Millet İttifakı kapsamında yer alan CHP ve İYİ Parti Meclis Gurubu ile Cumhur İttifakı kapsamında bulunan AK Parti ve MHP Meclis Gurubu arasındaki çatışma her geçen gün daha da derinleşiyor.

Geçtiğimiz ay 2 CHP’li üyeden oluşan Encümen üyeliklerini, bir İYİ Partili Meclis üyesinin katılamamasını fırsat bilen AK Parti ve MHP gurubu kapmıştı. Ardından komisyon üyeliklerinin 5’den üçe düşürülmesi sağlanmış ve CHP-İYİ Parti gurubu da buna karşın komisyon sürelerini üç aylığına düşürmüştü.

Mecburi Komisyonlar olan Plan Bütçe ile İmar Komisyonunun süresini bir yıldan aşağı indirilemeyeceğini savunan AK Parti ve MHP Gurubu komisyonlara üye vermemişti.

SAFRANBOLU BELEDİYE MECLİSİNDE SAYISAL DAĞILIM BIÇAK SIRTI

8 CHP, 4 İYİ Parti, 8 AK Parti ve 5 MHP’li olmak üzere toplam 25 üyeden oluşan Safranbolu Belediyesinde, Millet İttifakı olan CHP-İYİ Parti Gurubu 12, Cumhur İttifakını oluşturan AK Parti ve MHP ise 13 üyeye sahip.

CHP’li Belediye Başkanı Elif Köse ile 13-13 sayısal dengesi bulunan Safranbolu Belediye Meclisinde yasalara göre açık oylamalarda Belediye Başkanının oyu iki oy sayılıyor. Kapalı oylamalarda ise beraberlikte kura yöntemi uygulanıyor.

Başkan Köse’nin oyu ile bir oy fazlalığı yakalayan CHP’li Safranbolu Belediyesinin Meclis Toplantılarında tartışmalar bir türlü son bulmuyor ve her geçen gün meclis uyumlu çalışmaktan uzaklaşıyor.

DÜN YİNE TARTIŞMALI MECLİS TOPLANTISI YAŞANDI

Dün gerçekleştirilen Safranbolu Belediye Meclis Toplantısı gündem maddelerinden biri, Pandemi sürecinde kapalı olan Belediye mülklerindeki kiracılardan kira ve katı atık bedeli alınmamasının oylaması yaşandı.

Komisyon raporunun okunmasının ardından yapılan oylamaya AK Parti ve MHP Gurubu katılmayarak, çekimser kaldı.

CHP-İYİ Parti Gurubu ise AK Parti ve MHP’li Meclis Üyelerinin esnafı düşünmediğini savunarak, suçlamalarda bulundular.

AK PARTİ VE MHP GURUBU “KOMİSYONLAR YASAL DEĞİL, TANIMIYORUZ”

Pandemi sürecinde kapalı olan Belediye kiracılarından kira alınmaması oylamasında çekimser kalan AK Parti ve MHP Gurubuna, CHP Gurubu tarafından “Esnafı düşünmüyorlar” suçlamalarına karşı ilginç bir açıklama geldi.

MHP ve AK Parti İlçe Başkanları Karabük Net Haber’e “Biz geçen ay yapılan komisyon üyeliklerinin yeniden oluşturulması ile ilgili toplantıda alınan kararı yasal bulmuyoruz. Plan, Bütçe ve İmar Komisyonu gibi mecburi komisyonların süresi bir yıldan fazla ve az olamaz. CHP-İYİ Parti Gurubu yasaları tanımayarak bu komisyonların süresini 3 aylık yaptılar. Biz de bunun yasal olmadığından dolayı, komisyonlarında yasal olmadığını savunuyoruz. Dolayısıyla yasal olmadığını savunduğumuz komisyonlardan gelen ve komisyonlara havale edilen gündem maddelerinin oylamalarına katılmıyoruz. Hem komisyonları yasal bulmayıp hem de oylamalara katılırsak, kendimizle çelişmiş oluruz.” Şeklinde ifadelerde bulundular.

KOMİSYON SÜRELERİNİN ÜÇ AYLIK YAPILMASI HUKUKA TAŞINIYOR

Safranbolu Belediye Meclisinin 22 Haziran tarihli toplantısında oluşturulan Plan Bütçe ve İmar Komisyonlarının süresinin üç aylığına belirlenmesine karşı çıkan AK Parti ve MHP Gurubu bu komisyonlara üye vermemişti.

Bir yıldan ne az ne fazla bir sürenin belirlenemeyeceğini iddia eden AK Parti ve MHP Gurubu söz konusu komisyonların süresini yargıya taşıyor.

Yargı sürecinde Safranbolu Belediyesi Plan, Bütçe ve İmar Komisyonlarının yeniden teşkil edilip edilmeyeceği belirlenecek.

KOMİSYONLARI YASAL BULMUYORLAR, BİR KOMİSYONA ÜYE VERİYORLAR

Safranbolu Belediyesinin söz konusu tartışmalı komisyon süresinin yanı sıra ihtiyaç karşılığında kurulan Kültür, Turizm Komisyonu ile Toplu Taşıma ve Şehir İçi Ulaşım Komisyonları da kurulmuştu.

Mecburi kurulması zorunlu olmayan bu iki komisyondan Toplu Taşıma ve Şehir İçi Ulaşım Komisyonunda AK Parti ve MHP’li birer üyenin olduğuna dikkat çeken CHP Gurubu “Madem komisyonları süresinin kısaltılmasından dolayı yasal bulmuyorlar, neden bir komisyona üye verdiler?” sorgulamasını yapıyorlar.

AK Parti ve MHP Gurubu ise “Toplu Taşıma ve Şehir İçi Ulaşım Komisyonunun, Safranbolu Belediyesinin almayı planladığı şehir içi toplu taşımada kullanılacak otobüslerin belirlenmesi için bir aylığına kuruldu. Safranbolu’da en sağlıklı ve uzun bir şekilde kullanılacak otobüslerin belirlenmesi için toplu taşıma sektöründe bulunan bir AK Partili ve bir MHP’li üye verdik.” Savunmasını yapıyorlar.

SAFRANBOLU BELEDİYE MECLİSİNDE KAVGA BİTMELİ UYUM YAKALANMALI

15 Haziran’da encümen ve komisyon üyelerinin seçimi ile belirlenmesi toplantısında başlayan kavganın daha da derinleşerek devam ettiğine dikkati çeken vatandaşlar ise “Safranbolu Belediyesinin en önemli çalışma organı olan Belediye meclisinde her geçen gün partizanlık ön plana çıkıyor, uyumdan uzaklaşılıyor, kavgalar yapılıyor. Safranbolu gibi güzide bir tarihi kentimize böyle mi hizmet verecekler? Safranbolu Belediye Başkanı Sayın Elif Köse’nin sağ duyulu davranarak Meclis içindeki parti guruplarının çatışmasını sonlandırma yönünde girişimlerde bulunması ve uyum içinde çalışma yapılması sağlanmalı. Kavga ile kente ve halkına hizmet vermekten uzaklaşılıyor.” Şeklinde görüşler beyan ediyorlar.
Editör: Haber Merkezi