Karabük Belediye Başkanı ve MHP Adayı Rafet Vergili bu akşam üzere makamında bir basın toplantısı düzenleyerek, AK Parti adayı Burhanettin Uysal’ı hedef aldı.

Rafet Vergili sözlerine AK Parti Karabük Adayı Burhanettin Uysal’ın bazı eleştirilerine cevap niteliğinde başlayarak “190 milyon liralık bir bütçeyle bu kesintisiz ulaşım projelerini tamamlayamayacağımızı, bunun bir devlet projesi olduğunu söylüyor. Öngörülen bütçe 190 milyon lira, gerçekleştirilen bütçe 160 milyon lira civarında olacaktır ki biz bu paralarla bu işleri yapabileceğimize inanıyoruz ve bu zamana kadar Karabük’te yapmış olduğumuz trilyonluk işler her tarafta herkesin gözüne çarpmaktadır. Tabii kendisi olayı üniversitedeki gibi düşünüyor. Üniversitede devletten gelen bütçeyi harcamak kolaydı 40 milyon liralık bir stat yaptı. Ama şu anda bu stadın iyileştirilmesi için 80 milyon lira gibi bir para harcanması gerekiyor. Kendisinin yapmış olduğu işlerden biri budur. Ve yine diyor ki kesintisiz ulaşım Karayollarının yapması gereken bir proje derken bunun Kastamonu, Bartın yollarından faydalanarak bu tip projelerini gerçekleştirebiliyor. Ama Karayolları Karabük’e hizmet etmiyor derken Burhanettin Bey’de milletvekiliydi. Bugüne kadar Karayollarından herhangi bir destek alabilmiş değildir.

Kesintisiz ulaşım projesinin ilk ayağını biz battı çıktı dediğimiz alt geçit ile tamamladık ve şu anda da bu işleri yapmaya devam edeceğiz. Bütçe kullanımı, finans organizasyonu tamamen bizim işimiz. Ki kendisi zaten şu an bu rakamlarla bu işin olmayacağını söylüyor. Daha önce de bize bu paralarla bu işi yapamaz denmişti. Ama bizim bu bütçelerle neler yaptığımızı hepiniz görüyorsunuz.” Diye konuştu.

“UYSAL’IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÖNEMİNDE TEK YAPTIĞI İŞ ÇİFTE KAVRULMUŞ MAAŞ ALMASI OLMUŞTUR” 

Vergili, Uysal’ın Milletvekilliği dönemini hatırlatarak eleştiri dozunu yükseltti ve “Onlar bu milletvekili dönemlerini yan gelip yatarak, yalnız maaşlarını alarak, Karabük’e de hiçbir hizmet etmeden geçirip, şimdi de Belediye Başkanlığına aday. Bunun için de bir şey söylemiyorum. Ama kendisi milletvekiliyken en basit şu işi yapmalıydı; Biz Karabük Üniversitesi ile bir raylı sistem merkeziyle ulaşımla ilgili bir anlaşma yaptık. Bu protokolü yaptıktan sonra biz gerekli hamlaştırmaları, yol güzergahını belirledik. Hatta bir müddet sonra da bu raylı sistem çalışmalarının başlatılacağını da, hazırlanan protokole uyulup uyulmayacağına dair kendilerinden bilgi istedik. Burada da Prof. Dr. Burhanettin Uysal imzalı verilen cevap vardır. Diyor ki; ‘Test merkezi için Karabük Tren garından üniversitemiz tesislerine kadar yaklaşık 4500 metre uzunluğundaki test yolu yapılması için hazırlanan protokol hükümleri uygulanacaktır. Bu amaçla zemin etüt işlemleri yapılmıştır. ‘Milletvekili döneminde bu işi dahi tamamlattırmamıştır. Şimdi bunun belediye bütçesi ile yapılamayacağı, ancak hükümet bütçesi ile bu işlerin yapılabileceği’ şeklinde bir iddiası vardır. Ama bizim dostlarımız da şunu çok iyi biliyor ki biz hükümet bütçesi olmadan Karabük’te ne işler yaptık. Onlar milletvekilliği yaparken bizim Karabük’ün gelişmesi ile ilgili bir sürü söylemlerimiz oldu. En sonunda Eskipazar Organize Sanayi’ne bir tabela taktırabildik. Ben kendilerinde yatırım yapmak için bir yer talebinde bulundum. Bizim Karabük’ümüzün milletvekili olduğu halde ödenek tahsislerini bile çıkaramadılar.

Sağlık konusunda yatırımlar ile ilgili çok söyledik. Şu anda hastanemiz kifayet etmemekte. On yıldan bu tarafa da Karabük’te bir kaos haline gelmiş durumdadır.

Burhanettin Bey milletvekilliği döneminde mecliste Karabük’le ilgili bir sefer konuşma yapmıştır. Ama yurt dışındaki gezilerine katılmıştır, Karabük’le ilgili hiçbir yatırım takibi ve kararı içerisinde bulunmamıştır. İkinci yapmış olduğu işlem TBMM’de çifte kavrulmuş maaş almayı gerçekleştirmiştir ve devam etmektedir. Bizim bu konuda hiçbir talebimiz olmamıştır.” diye konuştu.

“UYSAL, GÜÇ NEREDEYSE ORAYA YANAŞMIŞTIR”

Bir gazetecinin ‘Biliyorsunuz 14 Nisan 2007 tarihinde Türkiye’de bir miting yapıldı, o dönemki cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek amacıyla. Bu mitinglere Türkiye’nin çeşitli yerlerinden çok sayıda üniversite rektörü ve öğretim üyeleri katılmıştı. Bu Cumhuriyet mitingleri ile daha önceden de muhatap olmuştu Burhanettin Uysal ve ‘Ben katılmadım’ demişti. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?’ sorusu üzerine, Vergili şu açıklamayı yaptı.

“Öncelikle bu eğer sosyal medyada yayınlanmış ise kendisinin tekzip etmesi gerekirdi. Şu güne kadar bir tekzip etmiş değil. Bununla ilgili asıl kararları verecek olan da kendisi ve mensubu oluğu siyasi partidir. Ama Burhanettin Bey güç nerdeyse ben ordayım diyebilir. Onun için de ben hiçbir şey söylemiyorum. Her dönemde farklı güçlerle irtibat kurmuş olabilir. O, onun kendi tercihidir. Bizim güce göre kaymamız hiçbir zaman olmadı. Kendi yağımızla kendimiz kavrulduk. Ama hiç kimseye de minnet etmedik. Benim söyleyeceğim bu kadar.” dedi.

2011 GENEL SEÇİMLERİNDE MHP’DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMAYI KABUL ETMİŞTİ AMA

Bir gazetecinin ‘2011 seçimleri öncesinde Sayın Uysal ile MHP arasında milletvekili olmasına ilişkin görüşmeniz oldu mu?’ sorusuna yanıt olarak;

Vergili “Evet kendisi ile böyle bir görüşmemiz oldu. Teklifimizi de kabul etti. Ettikten sonra bunu kullanarak AK Parti’den aday oldu. Bu bizim açımızdan pek hoş olmadı çünkü biz orada bir aday boşluğuna düşmüş olduk.” dedi.

GAZETECİLERİN SORULARINI CEVAPLANDIRDI

Bir gazetecinin ‘Burhanettin Uysal, Şehir içerisindeki araç parklarından Belediye Başkanı olduğu takdirde ücret alınmayacağını ve buna bir çözüm bulunacağını, halkın bunu kabul etmediğini söyledi. Neler diyeceksiniz?' sorusuna Vergili;

“Halkın bunu kabul etmediğini bizde görüyoruz ama bu Türkiye’nin her yerinde olan mevcut bir uygulama. Eğer yapabiliyorsa AK Parti Belediyeleri bunu, Ankara, İstanbul, Sakarya, Kocaeli şu anda kendileri idare ediyor, yapsınlar kaldırsınlar. Bunların hepsi sosyal medya talepleri üzerine siyasi kaygı ile söylenmiş sözler. Aslında burada otopark ücretlerinden daha fazla otopark düzenlemesi yapılmakta yani. Eğer ücretli otopark olmasa burada 24 saat arabaların aynı yere park ettiğine herkes şahit olur. Şöyle söyleyebilirsiniz ‘Biz bunu elle değil de otomatik olarak tahsil edeceğiz.’ Ama Karabük’ün şehir ihtiyaçları, mevcut yapısı belli. Bu sözler yalnız oy kaygısı ile söylenmiştir. Biz bugüne kadar hiç kimseyi aldatmadık, kandırmadık.” dedi.

Bir gazetecinin ‘Sayın Uysal’ın adaylığının açıklandığı ilk günden itibaren kampanyasını Karabük Üniversitesi üzerinden kurduğunu görüyoruz. Geçmişteki vekillerin, şehrin Belediye Başkanı olarak sizin, şehrimizin eski valilerinin üniversitemizin gelişmesinde hiç mi katkısı yok?’ sorusu üzerine, Vergili;

“190 milyon liralık bir bütçeyle ancak rutin hizmetlerin yapılabileceğini söyleyen bir kişi hangi paralarla bu yatırımları yaptığını benden daha iyi biliyor ama yapmış olduğu bir gerçek var: 40 milyon lira gibi bir rakam harcayarak Ay-yıldızlı stadyum yapıp, kayma iyileştirmesi için 80 milyon lira harcamak bir program işi değildir.” dedi.

Bir gazetecinin ‘Burhanettin Bey çözüm ile alakalı 300 milyon liralık bir projeden bahsetti. Siz de geçtiğimiz günlerde Soğuksu’dan Bulak yoluna kadar 6.6 metrelik bir projeden söz ettiniz. Sizin projenizin maliyeti ne kadar ve yine Karayolları ile iş birliği içinde mi hareket edeceksiniz?’ sorusuna Rafet Vergili;

“Bir kısmını da Karayolları üstlenebilir. Yapmış olduğu projeler var. Yatırımımızın maliyetlerini, animasyonlarımızı proje tanıtım programımızda açıklarız. Ama Karayolları ister destek versin ister vermesin biz verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getireceğiz. Bizim için bir problem olmaz. Eğer biz Safranbolu ile Karabük’ü o çelik köprü ile bağlayabildiysek biz bunların hepsini yaparız. Finans yönetimimizle bir problemimiz yok. Ve şu anda Karabük Belediyesi en az 350 milyon lira mal varlığına ulaşmış, borcu olmayan, rutin işlemlerini yapabilen, yapacağı her ihalenin finansını hazırlayabilen bir belediyedir.” dedi.

Bir gazetecinin ‘İyi Parti’den adı geçen Durmuş Yalçın geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı adayları konusunda hala karar aşamasında olduğu ile ilgili. Nedenlerinden bahsetti. Bu açıklamayı siz nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusu üzerine, Vergili;

“O kendi kabiliyetine bağlı. Siyasette yeni simaların ortaya çıkmasında da fayda var. Ben kendisine de aday olmasını tavsiye ederim. Bu bir yarıştır neticede.” dedi.

Editör: Haber Merkezi