Öz Çelik İş Sendikası’nın, İskenderun Demir Çelik Fabrikasında 2015-1018 yılları arasında yaşadığı yetkisizlik yılları ile ilgili sendikacılık tarihine kara lekeler ile geçecek olayı Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Yalçın Bayer gündeme getirdi.

Karabük’te de KARDEMİR A.Ş. ile 2020-2021 toplu iş sözleşme sürecine giren Öz Çelik İş Sendikası, 2015 yılında İskenderun D.Ç’de yaşadığı sendikal yetki mücadelesinin hukuksal süreci 2017’nin sonunda sona ermişti.

İSKENDERUN ÇALIŞANI3 YIL ZAM KAYBINA UĞRADI

Mahkeme, yargı sürecinin sonunda Öz Çelik İş Sendikası’nın İskenderun D.Ç’de yetkili sendika olmasına karar vermişti.

2015, 2016 ve 2017 yıllarında toplu sözleşmesiz kalındığından, bu yıllarda dahil olmak üzere 2018 yılı toplu iş sözleşme yetkisini alan Öz çelik İş Sendikası, 2015-2017 yıllarında işçinin saat ücretine en az enflasyon artı yüzde 2-3 zam istemesi gerekirken, bu yılların pas geçilmesi işçinin büyük bir kayıp yaşamasına neden oldu.

İSKENDERUN D.Ç. 3 YIL İŞÇİYE ZAM İSTEMEYEN SENDİKAYA 17 MİLYON TL VERDİ

2018-2020 Toplu iş sözleşmenin bağıtlanması ile birlikte İskenderun D.Ç., Öz çelik İş Sendikasına 2015-2017 yılları arasında dayanışma aidatı alınmadığından sendikanın zarara uğradığı gerekçe gösterilerek bir defaya mahsus olmak üzere 17 Milyon TL ödeme yaptı.

HÜRRİYET YAZARI YALÇIN BAYER “SENDİKACILIKTA KARA LEKE”

İskenderun D.Ç’de yaşanan işçinin üç yıllık hak kaybına karşın, sendika hesabına işverence 17 Milyon TL para yatırılmasını Hürriyet Gazetesinin usta kalemlerinden olan köşe yazarı Yalçın Bayer konuyla ilgili özetle yazısında şu ifadelere yer verdi;
“İskenderun Demir Çelik Tesisleri işçilerini örgütlemiş ve toplu sözleşme yetkisini almış olan Öz Çelik İş Sendikası, yaptığı toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihini, işverenin önerisi üzerine bir dönem, yaklaşık bir yıl ileri almayı kabul etmesi sonunda işçiler bir dönem ücret zammı alamamış.

Fakat sendikaya alamadığı sendika üyelik aidatlarının karşılığı olarak, işverence 17 milyon lira bağış yapılmıştır. Bir kere sendika üyeleri istifa etmedikçe sendikasına üyelik aidatı ödemek zorundadır.

Yapılan bir sözleşmenin yürürlük tarihini ileri almakla sendikanın üyelik aidatı kaybı yoktur ama işçinin ücret zamlarından yararlanamama gibi ciddi bir kaybı vardır. Bu düpedüz ‘sarı sendikacılık’, patron emrinde sendikacılık demektir ki asla kabul edilemez.

Bu olay mutlaka Aile ve Çalışma Bakanlığı tarafından araştırılmalı ve eğer doğru ise savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.

İşverenden böylesine protokole bağlı alınması sendikacılığımıza sürülmüş bir kara lekedir ve mutlaka bunun örnek teşkil etmemesi için ciddi adımlar atılmalı, 6356 sayılı yasaya yeni hükümler konulmalıdır.”

KARDEMİR A.Ş.’DE DE SENDİKAYA GÜVEN AZALACAK MI?

İskenderun Demir Çelik Fabrikasında yaşanan tüm bu olumsuz süreçlerden sonra sıkıntılı günler yaşayan Öz Çelik İş sendikası, Karabük’te de KARDEMİR A.Ş’de bu yıl sonu başlayacak toplu iş sözleşme sürecinde acaba nasıl bir performans sergileyecek?

Sendika, KARDEMİR işçisinin beklentisini karşılayabilecek mi sorusu şimdilik cevap beklerken, İskenderun D.Ç. de pas geçilen 3 yıl karşılığında sendikaya ödenen 17 Milyon TL çelik işçisinin sendikasına olan güvenini ne kadar sarstı?

Konuyla ilgili şu ana kadar sessizliğini koruyan Öz Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci başta olmak üzere, sendika yöneticilerinin bir açıklama yapması bekleniliyor.

 
Editör: Haber Merkezi