DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ, KARDEMİR A.Ş.’DEN ÖNCELİKLİ MAL ALIMI İLE İLGİLİ SATIŞ POLİTİKASINI ARTIK SONLANDIRMASINI İSTİYOR

KARDEMİR A.Ş. yaklaşık 12 yıl önce yatırımlar için aldığı banka kredisi karşısında hissedarların ellerinde bulundurdukları KARDEMİR hisse senetlerini teminat olarak bloke ettirmiş ve bir süre sonra “Öncelikli Mal Alımı” adı altında bir satış politikası uygulamaya konulmuştu.

En büyük hissedar olan KARDEMİR yönetimindeki hakim aileler, öncelikli mal alım satış politikası sayesinde üretimin %80'e yakınını alıyor, üretimin geri kalan kısmı ise Karabüklü haddecilere ve demir tüccarlarına yetmiyordu.

Uzun yıllar verilen haksız rekabet davaları ve mücadelelerinin ardından KARDEMİR, satış politikasında öncelikli mal alım payını %40’lara düşürdü. Buna rağmen satış politikasında uyguladığı öncelikli mal alımından dolayı milyonlarca dolar kardan zarar ettiği de her kesim tarafından biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde yapılan genel kurulun ardından hükümetin atadığı 4 bağımsız yönetim kurulu üyesi ile yeni bir yönetim sürecine giren KARDEMİR A.Ş.’de artık şirketin menfaat ve çıkarlarının daha da ön planda tutulacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Yeni yönetim dönemi olarak adlandırılan KARDEMİR A.Ş.’de ilk olarak ciddi kardan zararlara yol açan öncelikli mal alım satış politikasını da artık terk etmesi isteniyor. Bu satış politikasının değişmesine bağımsızların öncülük etmesi beklenirken, mevcut yönetiminde öncelikli mal alım uygulamasının sonlandırılmasına sıcak baktıkları da ifade ediliyor.

Demir Çelik Sektöründe bulunan diğer üreticiler olan Haddeciler ile demir tüccarları ise KARDEMİR A.Ş’nin açık bir satış politikasına geçmesi ile çok ciddi karlar elde edeceğini net olarak vurguluyorlar.

KARDEMİR A.Ş., halen satışa sunduğu miktarın % 40'ı oranındaki miktarı, Kardemir ortaklarına öncelikli mal alım hakkı olarak tanıyor.