Karabük’te toplu açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Yılmaz, “Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsur okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak. Okul öncesi eğitimde 5 yaşı yüzde 90’a getirdiğimizde ondan sonra da 4-5 yaş için yüzde 90 hedefini koyacağız. Daha sonra 3 yaşı da arayacağız. Fransa devlet başkanı geçen gün açıklama yaptı. Zorunlu okula gitme yaşını 3 yaşına düşürdü” diye konuştu.

Karabük’te yapımı tamamlanan 12 anaokul, ortaokul ve lise ile 1 Akşam Sanat Okulu’nun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı. Şehit Alican Öztürk İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen törende 40 milyon liralık yatırımların toplu açılışı gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Karabük Valisi Kemal Çeber, son 15 yıl içerisinde Karabük’ün kamu yatırımlarından aldığı payın 5.5 milyar lira olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
“3 Nisan bizim için çok önemli. Hem ilimizin kuruluşu hem de ilimizin kuruluşu vesilesi olan demir çelik fabrikalarımızın temel atma günü. 81 yaş günümüzü kutluyoruz. Bu 81 yıl içerisinde Karabük ilimiz, fabrikayla beraber doğdu, büyüdü, gelişti. Yaşanabilecek her şeyi yaşadı. İyi, kötü, tatlı her türlü anısı var. Ama gelişme seviyesini hiç kaybetmedi. Bu 81 yıllık gelişme seyrimizde özellikel son 15 yılın öne çıktığını görüyoruz. Son 15 yıl içerisinde Karabük’ün kamu yatırımlarından aldığı pay yaklaşık 5.5 milyar lira. İlimizin her tarafında bu gün kullandığımız yüksek standartlı yolları, göller, orman yolları hepsini görmektedir. Bu yatırımların önemli bir payını Milli Eğitim yatırımları oluşturmaktadır. Milli eğitim anlamında temel problemlerini halletmiş bir iliz. Milli eğitim anlamında gösterge kabul edilen her konuda Türkiye’de ilk ondayız. İlköğretim ve ortaöğretimde hep ilk 3’teyiz. Bugün Karabük’te yaklaşık olarak 38 bin öğrenci, 3 bin 200 öğretmen, 187 okul ile büyük bir eğitim ailesi vardır. Bu aileyle biz Milli Eğitim hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bütün bu verdiğim istatistikler için ben de başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükumetlerimize, başbakanlarımıza, Milli Eğitim Bakanlarımıza ve bakanlık teşkilatımıza Karabük halkı adına şükranlarımı arz ediyorum. Bu gün açılacak toplam 12 tesisle de milli eğitim hizmetlerinin daha iyi verileceği garantisini de veriyorum. Bir taraftan da yatırımlarımız devam ediyor. Şu an hali hazırda 22 eğitim yatırımı gözükmektedir. Himmet ve desteğinizden hiç şüphemiz yok. Ben bu anlamda da ne kadar yol kat ettiğimizin farkındayım. Böyle bir günde bizimle beraber olduğunuz için şükranlarımı arz ediyorum. Açılacak okullarımız ve kurumumuzun ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

“Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak bir tesistir” 

Ardından konuşan AK Parti Karabük Milletvekili ve TBMM Eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretini hatırlattı. Kardemir ve Karabük’ün Türkiye için önemli olduğunu da ifade eden Şahin, “KARDEMİR’in temellerinin atıldığı gün biz bunu Karabüklüler olarak Karabük’ün de kuruluşu olarak kabul ediyoruz. Çünkü 13 hanelik bir köydü. Eğer KARDEMİR kurulmamış olsaydı herhalde Karabük bugün bu durumda olmazdı. O bakımdan bizim için 3 Nisan tarihi son derece önemlidir. Hatta 3 Nisan tarihi sadece Karabük için değil tüm Türkiye için önemlidir. Çünkü Türkiye’nin ilk ağır sanayisinin temelinin atıldığı bir tarihtir. Sadece Karabük’ün gelişmesi ve kalkınmasına katkı sağlamamış ki KARDEMİR, Türkiye’nin ilk ağır sanayi tesisi olması sebebiyle Türkiye’nin de kalkınmasına öncülük etmiş olan bir önemli tesisimizdir. 3 Nisan 2018 tarihi Türkiye için bir başka bakımdan da son derece önemli bir tarih olarak hatırlanacaktır. Türkiye’nin ilk nükleer santrali bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından temeli atılacak. Türkiye için son derece önemli bir tesistir bu. Sadece Akkuyu Nükleer Santrali İstanbul’un bugün için ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamını üretebilecek kapasitede bir tesistir devreye girdiğinde. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak bir tesistir. Ama bir siyasi parti çıkmış bugün, bunun yapılmaması için eylemler yapıyor. ‘Ölüm santralini istemiyoruz’ diyor. Ana muhalefet partisinin yetkilileri. Gerçekten bu nükleer santral ölüm santraliyse buna niye destek veriyoruz niye temel atıyoruz diye baktım başka ülkelerde var mı? Amerika Birleşik Devletleri’nde şu anda 104 tane nükleer santral devrededir. Amerika’da kaç kişi ölmüş. 59 tane nükleer santral şu anda Fransa’da faaliyettedir. 55 tanesi Japonya’da, komşumuz Bulgaristan’da 2 tane, Romanya’da 2, Ukrayna’da 2, Ermenistan’da var. Ama birileri her şeye karşı çıkmayı bir görev biliyor. Köprü yapıyorsunuz, üçüncü havaalanı yapıyorsunuz karşı çıkıyor. Şimdi de efendim bölgesinde önemli önemli sonuçlar doğuracak olan nükleer santrale karşı çıkıyor. Ama milletimizin nezdinde bunların hiçbir değerinin olmadığını da ben biliyorum” diye konuştu.

“584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik” 

Bakan İsmet Yılmaz, eğitimin öneminde olduklarını belirterek bakanlığın çalışmalarını da şöyle aktardı:
“Milli Eğitim Bakanlığı olarak eğitimin önemindeyiz, öneminin farkındayız. Türkiye’nin en önemli önceliğinin eğitim olduğunu biliyoruz. Bu önceliğin gereği olarak hükumet bütçemizde en büyük kalemi en büyük payı eğitime ayırdık. Rahmetli Özal döneminde milli gelirde eğitime ayrılan pay 1980’li yıllarda 1.2’ydi. Almanya 4.8 ayırıyordu. 1990’lı yıllarda 2.2 ayırdık, o zaman İtalya 4.9 ayırıyordu. Biz iktidara geldik. 2.9 ayrılıyordu, diğerleri 4.8-4.9 ayırıyordu. Bu gün OECD ortalaması 5.2. Türkiye ise 6.2 pay ayırıyor. Çok net olarak söylüyoruz eğitime öncelik verdik. Göstergesi de milli gelirden ayırdığımız paydır. Dün Avrupa’nın gerisinde eğitime 4’te 1 oranında kaynak ayırırken bugün Avrupa’da eğitime milli gelirden en fazla kaynak ayıran ülkelerden biriyiz. Şimdi biz 134 milyardan fazla para ayırıyoruz. Toplam hükumet bütçesinin yüzde 18’inden fazla. Allah’a hamdolsun, çok iyi bir yolda gidiyoruz. İstiyoruz ki evlatlarımız hayata hazır olsun. Sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirilsin. Bugün Türkiye’de 65 binden fazla okulda, 1 milyondan fazla öğretmenimizle 18 milyona yakın öğrencimize eğitim vermekteyiz. Kaliteli eğitim vermek istiyoruz. Herkes bugün kaliteli eğitimi konuşuyor. Alt yapı olmadan kaliteli eğitimden bahsedilebilir mi? Eğer bugün eğitimde kaliteden bahsediliyorsa alt yapının büyük ölçüde tamamlanmış olmasından kaynaklanıyor. Alt yapı bitmeden kaliteli eğitim konuşulmazdı. Hiç gördünüz mü hastanesi olmayan bir yerde ‘MR yok, röntgen yok’ denildiğini. Cenab-ı Allah’a hamdolsun biz inanıyoruz ki Türkiye’yi 21.yüzyıla taşıyacak, ülkemizi bilgi ekonomisine geçişinde eğitim şart. 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Kaliteli bir eğitim için aranan unsurlardan birisi öğretmen başına düşen sayısının makul seviyede olması lazım. Kore’de 17, Japonya’da 17, İngiltere’de 17. Bir öğretmene 17 kişi düşüyor. Dünyanın ileri gitmiş ülkeleriyle aynıyız Fransa’dan da daha iyiyiz. Nasıl yaptık, 584 bin öğretmen ataması gerçekleştirerek bunu yaptık. Bugün gördüğümüz her üç öğretmenden ikisi bizim dönemimizde atandı. Bir başka husus, kaliteli eğitim için olmazsa olmaz unsurlardan birisi derslik başına düşen öğrenci sayısının makul seviyede olmasıdır. İlkokulu Sivas’ta, liseyi İstanbul’da okudum. 70 kişilik sınıftaydık. Ders saati muhtemelen 45-50 dakikaydı. 70 kişilik sınıfa bir öğretmen girdiğinde bir öğrencisine bir dakika dahil ayıramazsa kaliteli eğitimden bahsedilebilir mi? Biz geldiğimizde 36’ydı, şimdi tüm Türkiye’de 24’e düşürdük”

“15 Temmuz bu ülke insanının değerler eğitimine sahip olduğunu gösteriyor” 

Müfredat güncellemede değerler eğitimine de önem verildiğinin altını çizen Bakan İsmet Yılmaz, “Müfredatı güncellerken sadeleştirmeye dikkat ediyoruz. Okuldaki öğrenmelerin günlük hayatla ilgisinin olmasına dikkat ediyoruz. Değerler eğitimini veriyoruz. Analitik düşünme yeteneğini de hızlandırmak istiyoruz. 15 Temmuz’da bu millet hakkına, hukukuna, evlatlarının geleceğine, seçtikleri aracılığıyla yönetilme hakkına sahip çıktığında bir insan için en değerli şeyi can varlığıdır. Ama bu ülkede canını bile feda edebilecek bu ülkenin değerleri için sokağa çıktı. 7’den 77’ye eğer bu insanların değerler eğitimi olmasaydı, ‘Bana ne hali varsa görsün’ denilebilirdi. 15 Temmuz bu ülke insanının değerler eğitimine sahip olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

“En çok öğretmen ihtiyacımız eskiden Doğu’da olurdu. Şimdi İstanbul’da” 

Bakan İsmet Yılmaz, okul sütü ve kuru üzüm dağıtımı projesinden 6 milyon öğrencinin faydalandığının altını çizdi. Öğrenci yetiştirme ve destekleme kurslarını da hatırlatan Bakan Yılmaz, okullaşma oranında da birçok gelişmiş ülkeden Türkiye’nin daha iyi olduğunu ifade etti.

Yılmaz, “Bugün burada açtığımız okullar gibi Türkiye’nin dört bir tarafına okullar açıyoruz. Eskiden Doğu’ya daha az yatırım yapılırdı. Şimdi biz Doğu’ya daha çok yatırım yaptık. En çok öğretmen ihtiyacımız eskiden Doğu’da olurdu. Şimdi İstanbul’da. Marmara’da öğretmen doluluk oranı norm kadro yüzde 85. Önümüzdeki dönem öğretmen doluluğuna dikkat edeceğiz. Karabük’te de öğretmen eksiğini tamamlayacağız. Karabük’ü daha iyi seviyeye getirelim. 2007’nin son çeyreği ile 2017’nin son çeyreğinde yani 10 yılda OECD bir çalışma yapmış. Son 10 yılda milli gelirini en çok artıran ülke Türkiye. Hiçbir başarı tesadüfen gelmez. Türkiye açık ara büyüdü. Mukayeseli üstünlüğümüz insanımız, beşeri sermayemizi nitelikli kılan eğitimdir” şeklinde sözlerini tamamladı..
Bakan İsmet Yılmaz ve beraberindekiler ardından toplu açılış törenini gerçekleştirdi. Hayır severlere plaketlerinin verildiği programda sınıflar ziyaret edildi.

Editör: Haber Merkezi