Anayasa değişikliği ile getirilen 600 milletvekili sayısına göre TBMM'deki milletvekili dağılımı yeniden hesaplandı. Gelecek dönemde Karabük, Ankara'da 3 milletvekili ile temsil edilecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan  Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, illerin çıkaracağı milletvekili sayıları, Anayasa değişikliği ile getirilen 600 milletvekili sayısına göre yeniden hesaplandı. İllerin nüfus dağılımına göre belirlenen değişiklik ile milletvekili sayısında en büyük değişiklik İstanbul ve Ankara'da yaşandı.

Değişiklik sonrası Gaziantep, Antalya, Mersin, Kocaeli ve Şanlıurfa'da vekil sayısı 2 artarken bazı illerde ise 1 artırıldı. Nüfus oranlarına bakılarak yapılan düzenleme ile 1 milletvekili artan iller arasında Karabük'te bulunuyor. Karabük'te nüfusa kayıtlı kişi sayısına göre milletvekili sayısı da 2'den 3'e yükseltildi.

Ayrıca 2016 yılında 236 bin 978 nüfusa sahip Karabük'ün göç veren iller arasında olmasına rağmen, son nüfus sayımına göre yaklaşık 8 bin kişi artarak 242 bin 347 kişiye ulaştı.

Son seçim öncesinde İl Nüfus Müdürü Ertuğrul Atalı tarafından üniversite öğrencilerinin nüfus kayıtlarının Karabük'e alınmasına yönelik yürütülen başarılı kampanyanın bu artışta etkili olduğu ifade ediliyor.

Batı Karadeniz’de vekil sayısı artan tek il

Öte yandan Batı Karadeniz illeri arasında yer alan Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop illeri mevcut milletvekili sayıları aynı kalırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 31 Aralık 2016 tarihi itibariyle nüfusu 242 bin 347’ye çıkan Karabük’te milletvekili sayısı 2’den 3’e yükseldi. Böylelikle Batı Karadeniz illeri arasında Karabük vekil sayısı artan tek il oldu.

İşte illere göre yeni milletvekili dağılımı;