AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş, 2020 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulunda konuşma gerçekleştirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi hakkında söz alan Güneş konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Diyanet İşleri Başkanlığı, 3 Mart 1924 tarihindeki kuruluş kanununda da belirtildiği üzere İslam dininin itikat, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, halkı doğru dinî bilgiyle aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek amacıyla kurulmuş, devletimizin önemli bir kamu kurumudur. Kurulduğu günden itibaren, İslam dininin iki temel esası Kur'an-ı Kerim'i ve Peygamber Efendimiz'in sahih sünnetini esas almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, hizmetlerini sunarken birleştirici, kucaklayıcı ve kuşatıcı bir anlayışı benimsemektedir. Başkanlık için bu hususlar vazgeçilemeyecek hassasiyetler arasındadır.

Kuruluşunun ilk yıllarında sınırlı imkân ve az sayıda personelle hizmet sunan Başkanlık, bugün ülkemizin en ücra köşesine varıncaya kadar kamu hizmeti götüren tek kurumdur. Diyanet İşleri Başkanlığı günümüzde sadece ülkemiz sınırlarında değil, dünya ölçeğinde hizmet vermeye çalışan bir kuruluş hâline gelmiştir. Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'dan Amerika'ya 7 kıta ve 100'ü aşkın ülkede öncelikle din hizmeti olmak üzere, insani ve sosyal yardım faaliyetleri yürütmektedir. Sayın milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığının deruhte ettiği ve periyodik olarak düzenlenen Avrasya İslam Şurası, Afrika Dinî Liderler Zirvesi ve geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 6'ncı Din Şurası Toplantısı'nda önemli kararlar alınmıştır. Alınan şura kararlarının ülkemiz, milletimiz, yurt dışındaki vatandaşlarımız, gönül coğrafyamız ve akraba topluluklarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Kararların bir an evvel hayata geçirilmesi en samimi temennimizdir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, gelişen ve değişen şartlar karşısında halkımıza yeterli, donanımlı ve daha iyi eğitimli din görevlileriyle hizmet sunmayı amaçlamaktadır. Bu ihtiyacı Başkalık bugüne kadar hizmet içi eğitim ve yüksek ihtisas merkezleriyle karşılamayla çalışmaktadır ancak hizmette etkinliği ve verimliliği arttırmak için Diyanet İşleri Başkanlığının uzun zamandır gündeminde bulunan Diyanet Akademisi konusunun biran evvel gerçekleşmesi temel arzumuzdur. Diyanet İşleri Başkanlığı, dinî bilginin doğru aktarılması ve öğrenilmesi amacıyla, kaynak eserlerden ilmî eserlere ve çocuk kitaplarına varıncaya kadar çok sayıda eser yayınlamıştır. Yayınladığı eserler, alanında uzman kişiler tarafından kaleme alınmakta, satır satır tetkik edilmektedir.

Başkanlığın bu anlayışla sunduğu eserlerin toplum nazarındaki itibarı memnuniyet vericidir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı, Kur'an-ı Kerim'in basımı, incelenmesi ve mühürlenmesine kadar izlediği usul ve ciddiyet her türlü takdirin üzerindedir. Değerli milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığının varlık sebebi halkımızın din konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak ve tesanüdü sağlamaktır. Bu hususta Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz gecesi gerçekleştirilen hain girişime karşı Din görevlileri, yurt genelindeki bütün camilerde, okuduğu salâlarla ve ezanlarla halkımızı hain girişime karşı cesurca tavır almaya teşvik etmiş, her zamanki gibi milletimizin birliğinin ve beraberliğinin yanında durmayı başarmıştır. Değerli milletvekilleri, doksan beş yıllık tecrübeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşundan bugüne çizgisini korumuştur. Bu hususta Başkanlığın durduğu yer önemlidir.

Bugün, başta yakın ve civar komşularımız olmak üzere, birçok İslam ülkesinde üzülerek izlediğimiz kaos ortamı bizlere Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun ne anlama geldiğini anlatmaktadır. Bu sebeple, Diyanet İşleri Başkanlığının niçin kurulduğunu fark edersek niçin olması gerektiğini anlamış oluruz. Bütçesinin yüzde 90'ının üzerindeki pay personel payıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığının üstlendiği, toplumun birlikteliği ve bir arada yaşama gayesi için yürüttüğü hizmetler takdire şayandır. İlk Başkan Börekçizade Rifat Efendi'den Ali Erbaş'a kadar görev yapan bütün herkese buradan hürmetlerimi, saygılarımı sunuyor, ahirete irtihal etmiş olanlara rahmet, hayatta olanlara sağlık afiyet diliyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı bütçemizin hayırlı olmasını, yüce milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, yüce heyetinizi hürmetle, saygıyla selamlıyorum efendim.”