Meteoroloji Genel Müdürlüğü MeteoUyarı sistemi verilerine göre aralarında Karabük’ün de bulunduğu 18 ilde “Sarı Uyarı” yapıldı. Geçtiğimiz gün içerisinde Karabük ve bölgede süren yer yer sağanak yağışın bugün sabah saat 07:00 ile akşam 19:00 sıralarına kadar etkisini artırarak gökgürültülü sağanak yağış şeklinde gerçekleşebileceği yönünde uyarıda bulunuldu.

Potansiyel tehlikeli olarak nitelendirilen “Sarı Uyarı” durumunun gerçekleşmesi halinde metrekareye düşen yağış miktarının mevsim normallerinin üzerinde olabileceği tahmininde bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yapılan açıklamada “18.05.2019 Cumartesi günü, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri (Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu,Zonguldak ve Bartın ile Sinop, Ordu ve Samsun illerinin iç kesimleri), Marmara’nın doğusu (Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Bursa’nın güney ve doğusu), Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar ve Eskişehir ile kuzey ve batı ilçeleri başta olmak üzere Ankara’da yerel olarak kuvvetli (20-50 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.” denildi.

Karabük’te 18 ve 19 Mayıs 2019 tarihlerinde beklenen yüksek nem oranı gelecek hafta itibariyle azalsa da yağış ihtimalinin süreceği tahmin ediliyor.

RENK KODLARIYLA UYARI NEDİR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz aylarda hayata geçirdiği ve meteorolojik olaylar öncesinde risk ve tehlike durumlarını renklerle belirtme sistemi olarak açıklanan ‘meteo uyarı’ uygulamasına göre yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak belirlenen 4 çeşit renk, hava durumuyla alakalı tehlikeleri simgeliyor. Buna göre kırmızı renk çok tehlikeli durumları, turuncu renk tehlikeli durumları, sarı renk potansiyel tehlikeli durumları ifade ederken, yeşil renk ise meteorolojik olarak herhangi bir tehlike beklenmediğini simgeliyor.