Safranbolu Belediyesine bağlı Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen geleneksel El Nakışı kursu gün yüzüne çıkarılıyor.

Aslanlar SAKEM’de gerçekleşen El Nakışını katılan kursiyerler, Eğitmen Şerife Ağar’dan edindiği bilgileri uygulamaya koyuyor. Kursiyerler, Antep işinden tel kırmaya, hesap işinden Maraş işine kadar geçmişin en nadide el nakışlarını ilmek ilmek işleyerek gelecek nesillere bırakıyor.

Kursta basit nakış olmak üzere Türk işi, hesap işi, file işi, Antep ajuru, Maraş işi gibi geleneksel el işlerinin yapıldığını anlatan Ağar, genelde ev hanımı ve emeklilerden oluşan kursiyerlerin ustalaştıktan sonra sipariş üzerine yaptıkları eserlerinin de satışlarını yaparak aile bütçelerine katkı sağladıklarını kaydetti.

Geleneksel işleme sanatlarının başında yer alan el sanatlarının hem yüzyıllar önceki orijinal haline sadık kalınarak hem de modernize edilerek yeniden işlendiğini ifade eden Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Dr. Fatih Ürkmezer, " Kursiyerlerimiz ninelerimizin sandıklarından çıkan güzelim işlemeleri örnek alıp yeniden işleyerek modern hale getiriyor. İşlemelerini de gelecek nesillere bırakmanın hazzını yaşıyor" dedi.

SAKEM unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları yaşatmanın yanı sıra modern eğitim sistemiyle Safranbolu’da 7’den 70’e ücretsiz kurt eğitimlerine devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi