Geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Korona Virüs küresel salgın hastalığı ile ilgili Karabük il genelinde rakamlarla son güncel durum iyiye gidişimizi gösteriyor.

Karabük İl Genelinde Covid-19 salgınının ülkemizde görülmeye başladığı Şubat ayından bu zamana kadar edinilen resmi bilgilere göre 178 kişi pozitif vaka olarak tespit edildi.

Bu vakalardan 9'u vefat ederken, 143 pozitif vaka ise taburcu edildi. Şu an itibarı ile 8 Pozitif vaka hastanede tedavi altında tutuluyor. Bu 8 kişiden 2'si yoğun bakımda ve biri entübe durumda.

18 kişi ise Covid-19 tedavisi görüp, taburcu edildi, fakat bulaşıcı riski nedeniyle bir yurtta gözlem altında tutuluyor.

 

KARABÜK İLİNDE PANDEMİ ÇALIŞMA RAPORU


Karabük İl Sağlık Müdürlüğünün, bu zamana kadar pandemi mücadelesi ile ilgili yaptığı çalışmaların son güncel raporu ise şöyle;

Bilindiği üzere, ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Dünya’da hızla yayılarak birçok ülkede ölümlere neden olan COVID-19 pandemisinin, Ülkemizde de görülmesi ve vaka sayısının artmasına bağlı olarak hastalığın yayılımının önlenmesi amacıyla alınan sıkı tedbirler ülkemiz geneliyle birlikte ilimiz Karabük'te de eksiksiz olarak uygulamaya konuldu ve hala devam ediyor.

İlimizde de İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bakanlığın talimatları doğrultusunda bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla tüm imkanlar seferber edildi.

Hastalığın dünya üzerinde görülmeye başlandığı ilk andan itibaren toplumda ve özellikli kesimlerde bilgi seviyesini artırmaya yönelik eğitim faaliyetleri yapılmış ve bu kapsamda Karabük il genelinde çeşitli kurumlarda toplam 4 Bin 936 kişiye eğitim düzenlendi.

Bir pandemi (küresel salgın) esnasında en önemli hareket noktası hastalığın bulaşmasını ve topluma yayılmasını önlemenin temel unsur olduğu bilgisi çerçevesinde, COVİD-19 pozitif çıkan bir vakanın tüm temaslılarını kontrol etmek, gerekirse bu temaslıların hastaneye yatırılmasını sağlamak, hastalığın topluma yayılmasını önleyici en önemli tedbirdir. Bu çalışmaya sürveyans ve filyasyon çalışması deniliyor.

Bu amaçla İl Sağlık Müdürlüğünde bulaşıcı hastalıklar birimi başta olmak üzere, diğer birimlerde görevli personel ile koordineli olarak, toplam 21 saha ekibi ve 76 sağlık çalışanı görev aldı ve hala çalışmaktalar.

Kurulan saha ekipleri, gece gündüz Karabük il genelinde tespit edilen pozitif vakaların yakınları ve bu vakalara korunmasız bir şekilde 14 gün içinde bir saatten fazla yakın temas edenlerin, muayeneleri ve takibini yapmakta. İl genelinde pozitif vaka tespit edildiği anda temaslı şüphesi yüksek olan tüm vatandaşlar, Bakanlık Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) İl Sağlık Müdürlüğü sürveyans ve filyasyon takip birimine bildirilmekte. Bu vatandaşlar, saha ekipleri tarafından evlerinde ziyaret edilerek, kontrolleri ve muayeneleri yapılmakta. Karabük ilinde Bin 173 kişi bu amaçla sorgulandı. Buna göre Karabük’te Filyasyon oranı %99,8 olarak ortaya çıkıyor.

Pandemi ilan edildiğinden bu yana 24 saat çalışma prensibiyle köylerde ve ilçelerde emniyet ve jandarma ekipleriyle birlikte Karabük’e il dışından gelenler günlük olarak tespit edilmekte ve ziyaret gerçekleştirilmekte. Bu kapsamda, bu zamana kadar il dışından gelen 8 Bin 809 tespit edildi ve ziyaret yapıldı.

Ayrıca Sağlık Bakanlığının aile hekimliği bilgi sistemlerine aktardığı toplam 21.898 kişilik takip listesinde ve Aile Hekimleri tarafından günlük olarak aranmış ve takiplere devam edilmekte. Bu takiplerde Aile hekimleri %90 takip oranı ile Türkiye’deki en iyi takip oranlarından birine sahip.

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Laboratuarı ülkemizde PCR yöntemiyle COVİD-19 RNA çalışılmasına izin verilen 114 tanı laboratuvarından biridir. Covid-19 test Laboratuvarında 6 Klinik mikrobiyoloji uzmanı ve 12 sağlık çalışanı görev yapıyor. Kurulduğu günden bu yana laboratuvarlarda Karabük il geneline ait  2 Bin 300’ün üzerinde test yapıldı. İlk yapılan testler daha önce Ankara, Ulusal Referans Laboratuvarında çalışılırken sonuç alma süresi ortalama 90 saatti. Karabük'te test çalışılmaya başlandığından bu yana, bu süre 6 saate kadar düştü. Ayrıca bahsi geçen laboratuvarda, Bartın iline ait COVİD 19 numuneleri de çalışılmakta ve Bartın’a da hizmet verilmekte.

Ülkemizde ilk vaka tespit edildiği günden itibaren, Karabük Valiliğinin aldığı kararla Karabük’e giriş-çıkış noktalarında emniyet ekipleriyle birlikte 7/24 esasına dayalı olarak sağlık denetimi yapılıyor. Bu kontrol noktalarında il sağlık müdürlüğü tarafından 32 sağlık personeli görevlendirildi. İl dışından gelen araçlar emniyet ekipleri tarafından durdurulup kayıt altına alınmakta, sağlık personelleri tarafından ateşi ölçülmekte, ayrıca diğer illerden COVID-19 vakalarını engellemek amacıyla bilgilendirme onam formu imzalatılarak, hastalık hakkında bilgi verilmektedir. İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda iller arası otobüs taşımacılığında sınırlamalar getirilmiş olup, bu genelge doğrultusunda şehirlerarası terminaline sağlık tarama noktası kuruldu ve 7 sağlık personeli bu noktada görev yapıyor.