Toplumun tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle beraber Descartes’in “Düşünüyorum öyleyse varım” sloganının yerini “Tüketiyorum o halde varım” sloganı aldı.


Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat, Karabük Üniversitesi’nde verdiği “Yeni Uygarlıklar Arayışı ve İslamiyet” konulu konferansta tüketim toplumunun insanlığı ve dünyayı hızla sona doğru sürüklediğine dikkat çekti.


Üniversitenin Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Yeni Uygarlıklar Arayışı ve İslamiyet” başlıklı konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.


“İnancımız İslamiyet, coğrafyamız Anadolu’dur”


Prof. Dr. Hasan Onat konferanstaki konuşmasında “Batı dünyası tarafından oluşturulan ve özellikle gelişmekte olan devletlere dayatılan tüketim toplumu insanlığı ve dünyayı hızla sona doğru sürüklemektedir. Bu gidişata dur diyebilecek Türk milletidir, inancımız İslamiyet, coğrafyamız Anadolu’dur.” ifadelerini vurguladı.


“Sadece tüketen bir medeniyet haline dönüştük”


Aklın kullanılmamasından ve bilimsel gelişmelerden vazgeçildiği zaman Türk-İslam dünyasının gerilemeye başladığını belirten Onat “Ne yazık ki İslam dünyası Batı dünyasının bilimsel ve teknolojik unsurlarını ‘sadece tüketen’ bir medeniyet haline dönüşmüştür” dedi. Ardından bu konunun çözümü için öncelikle neden bu halde olunduğunun araştırılması ve tartışılarak ortaya konulması gerektiğine vurgu yaptı.


“Bu konuda gençlerimize büyük sorumluluklar düşüyor”


Onat sözlerine şöyle devam etti; “Bu konuda gençlerimize büyük sorumluluklar düşüyor. Gençlerimiz en iyi şekilde öğrenim görmeli, aklı ve bilimi ön plana almalı, liyakat ve istişareye önem vermeli, geçmişe takılı kalmamalı, geleceğe yönelik projeksiyonlar ortaya koyabilmeli ve Kur’an-ı Kerim’i iyi anlayabilmelidirler.”


Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Onat’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi