Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde “Disiplinler Arası Tıbbi Araştırmalar Çalıştayı ” düzenlendi. Tıp Fakültesi ve Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonları’nda gerçekleşen ve 2 gün süren çalıştayın kapanış oturumuna Rektör Prof. Dr. Refik Polat katılarak bir konuşma yaptı.

Rektör Polat disiplinler arası çalışmalar konusunda uluslararası üniversitelerle iş birliği yapmanın önemine vurgu yaptı.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat: Disiplinler arası çalışmalar konusunda uluslararası üniversitelerle iş birliği yapılmalı  

Cumartesi ve Pazar olmak üzere iki gün boyunca devam eden ve 50 sunumun yer aldığı çalıştayın Demir Çelik Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen kapanış oturumunda Rektör Prof. Dr. Refik Polat disiplinler arası çalışmaların kendileri için çok önemli olduğunu ve bundan sonra da bu tür programların desteklenerek sürekli hale gelmesini sağlayacaklarını belirtti.

Ayrıca bu alanda Uluslararası diğer üniversitelerle de iş birliği yapılabileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Refik Polat; “Bizim ziyaret ettiğimiz ve ikili iş birliği anlaşmaları imzaladığımız çok sayıda üniversite var. Bunların arasında nobel ödülü almış ve disiplinler arası çalışmalarda ön plana çıkan bazı üniversiteler de yer alıyor. Bu konuda onlarla görüşülüp iş birlikleri geliştirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Refik Polat, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Prof. Dr. Bünyamin Şahin: 2018 yılında bu çalıştayı ulusal düzeyde yapmayı planlıyoruz

Çalıştayın açış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Şahin çalıştay fikrinin çıkışıyla ilgili katılımcıları bilgilendirerek şunları söyledi: “Tıp Fakültemizde yaptığımız akademik kurul toplantısı sırasında öğretim üyelerimiz, disiplinler arası yeteri düzeyde iletişim olmaması sebebiyle tatminkâr düzeyde bilimsel çalışma çıkmadığı konusunda geri bildirimde bulundular. Biz de bunun üzerine harekete geçtik ve bu çalıştayı organize ettik.”

Çok kısa sürede öğretim üyelerinden talep ettikleri sunumların ellerine ulaştığını ve bu sunumları kitapçık haline getirdiklerini söyleyen Prof. Şahin; “Bu sunumları bir hakem incelemesinden geçirerek değerlendirdik ve nihayetinde kitapçık haline getirdik. Şu anda isteyenler bu kitapçığa tıp fakültesi sayfamız üzerinden ulaşabilir.” dedi.

Dekan Prof. Şahin konuşmasının sonunda çalıştayı düzenlemelerindeki amaca da değinerek şöyle konuştu: “Bu toplantıyı yapmamızın asıl amacı disiplinlerin birbirlerini tanımaları, üniversitemizde mevcut cihaz envanterinin buradaki dinleyicilere aktarılması ve bilgi paylaşımı ile mevcut altyapı çerçevesinde sağlığın her alanı ve onunla birlikte mühendislik, teknoloji alanlarında nasıl iş birliği yapabiliriz, hangi ürünleri çıkarabiliriz bunun üzerine odaklaşmış durumdayız.

Bundan iyi neticeler alacağımız kanaatindeyiz. Bu çalıştayı kısa sürede organize edebilmek bize ayrıca cesaret verdi. 2018 yılında bu çalıştayı ulusal düzeyde yapmayı planlıyoruz. Ben sözümün sonunda katkı sağlayan herkese teşekkür ederken özellikle bu çalıştayın düzenlenmesi noktasında desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat hocama ayrıca teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. İbrahim Kültür: Dünya’da yeni trend disiplinler arası çalışma moduna doğru gidiyor

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül de bir konuşma yaptı. Eskiden her öğretim üyesinin çalıştığı ana bilim dalı dışındaki alanlara karışamam gibi yaklaşımlarının olduğunu söyleyen Prof. Kürtül dünyada yeni trendin disiplinler arası çalışma moduna doğru ilerlediğini ifade etti.

Prof. Kürtül “Bu bağlamda böyle bir çalıştayın Üniversitemizde yapılması gerçekten sevindirici bir olay. Dekan hocam bu konuyu ulusal bir boyuta taşıyalım dedi ama bunu aslında uluslararası boyuta taşımamız lazım. Çünkü bu çok önemli bir konu.” dedi.

Çalışmalarda eksik olan noktaları bulmanın çok farklı disiplinlerdeki insanların bir araya gelmesiyle sağlanabileceğini belirten Prof. Kürtül konuşmasının sonunda şunları söyledi; “Üniversitelerde mutlaka lisans üstü düzeyinde disiplinler arası ana bilim dallarının teşekkülü çok önemlidir.

Son yıllarda Türkiye’de üniversitelerde disiplinler arası ana bilim dalları kuruluyor. Bunlar bizler için çok sevindirici gelişmeler. Ben bu bağlamda bu çalıştayın yapılmasında emeği geçen başta desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat’a ve herkese teşekkür ediyorum.”

Editör: Haber Merkezi