Karabük Üniversitesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arasında geçtiğimiz aylarda imzalanan “teknik iş birliği protokolü” kapsamında Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından “Demiryollarında Tahribatlı ve Tahribatsız Test Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

Seminerde Devlet Demiryolları’ndan uzmanlar öğrenciyle buluştu. Üç gün sürecek etkinlikte ilk iki gün teorik eğitim verilirken eğitimin son günü Demiryolu Araştırma Teknoloji Merkezi Müdürlüğü (DATEM)’nde uygulama yapılacak. Eğitim bitiminde katılım sağlayan öğrencilere uzmanlar tarafından hazırlanan bir sınav yapılacak ve sınavda 60 ve üstünde not alanlara TCDD tarafından katılım belgesi verilecek.

“Kazalar genelde ray ve kaynaklı birleşimin kırılmasından kaynaklanıyor”

Hamit Çepni Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde ilk konuşmacı olarak söz alan DATEM’in Makine Mühendisi Yasin Sarıkavak, program boyunca genel olarak bahsedilecek konulara vurgu yaparken DATEM’ in kuruluşu ve gelişimi ile ilgili bilgiler verdi.

Sarıkavak, Raylı Sistemlerde “Tahribatsız Muayene” konusunu anlattı. Daha sonra yolcu vagonun raydan çıkması hadisesini, verdiği hasarı ve sonuçlarını anlatarak konuşmasına devam eden Sarıkavak “Bu kaza hadiseleri Demir Yolları için yüksek maliyetlere sebep oluyor. Genelde kazalar ray ve kaynaklı birleşimin kırılmasından meydana geliyor.” şeklinde konuştu.

Makine Mühendisi Yasin Sarıkavak “Tahribatsız Muayene Metotları ve Tahribatsız Muayene Kullanım Amaçlarını” da anlattı. Tahribatsız Muayene’nin kullanım alanlarına dikkat çeken Sarıkavak “Tahribatsız muayene; laboratuvar araştırma çalışmasında, mühendislik tasarımlarında, gelişen teknolojiye paralel olarak tahribatsız muayene yöntemleri ve cihazları geliştirmede, üretim sırasındaki aşamalarda istenen kaliteyi elde etmede ve montaj işlemlerinin kontrolünü sağlamada kullanılabilir.” dedi.

Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Bölümü Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Akay, program içeriği ile ilgili verdiği bilgide seminerde tahribatlı ve tahribatsız testlerin teori eğitimi verileceğini belirterek eğitimin son gününde ise DATEM’e yapılacak gezide öğrencilerin teorik uygulamaları yerinde görme imkânı bulacağını söyledi. Akay “Bu uygulama bizim için bir ilk oluyor. Söz konusu uygulama sonunda ihtiyaç ve talepler doğrultusunda yeni eğitim ve uygulamalar yapmayı planlıyoruz.” diye konuştu.

İlerleyen dönemlerde daha farklı eğitimler yapmayı planladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Akay “Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (KABÜSEM) iş birliği ile raylı sistem elektrifikasyonu eğitimi ve yine KABÜSEM iş birliği ile raylı sistem inşaatı ve alt yapısı eğitimi planlıyoruz. Bu eğitimlerin detaylarını KABÜSEM ve TCDD ile görüşeceğiz.” dedi.

Seminer, Demiryolu Araştırma Teknoloji Merkezi Müdürlüğü (DATEM) İşletme Müdürlüğü’nde görevli olan Metalurji ve Malzeme Yüksek Mühendisi Semih Kabar ve Makine Mühendisi Önder Akgünlü tarafından “Mekanik Testler, Metalografik İnceleme ve Demiryolu Uygulamaları” konulu eğitimler ile devam etti.

Editör: Haber Merkezi