Karabük Üniversitesi Çevre ve Sağlık Kulübü tarafından Hamit Çepni Konferans Salonunda ‘’3. Havalimanı İnşaatında Sürdürülebilirlik‘’ konulu konferans düzenlendi.


İstanbul 3. Havalimanı Çevre ve Sürdürülebilirlik Proje Direktörü Ülkü Özeren’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, bazı akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Ülkü Özeren konferansta, İstanbul 3. havalimanı için çevre ve sürdürülebilirlik konularında yapılan projelere yer verdi. Sunumunda Çevre Yönetimi, İşletme ve Sürdürülebilirlik, Ekoloji Yönetimi, Yaban Hayatı Yönetimi ve Sosyal Hayat Yönetimi gibi konularda bilgi veren Özeren, 3. havalimanında çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında yapılan projelerin standartlara uygun olarak gerçekleştirildiğini de söyledi.


Ülkü Özeren ayrıca İstanbul Grand Airport (IGA)’un ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni havacılık sektöründe ve diğer karşılaştırmalı sektörlerde Türkiye’de alan ilk şirket olduğunun altını çizdi.


Kuş türlerinin izlenmesi ve korunması projesine de değinen Özeren, 2013’ten beri, 4 noktada göçmen kuş araştırmalarının devam etmekte olduğunu, çalışmaların 6 kuş araştırmacısı tarafından gerçekleştirildiğini ve 2016 yılında Uluslararası Danışman (BML) öncülüğünde Kuş Yönetim Programı için çalışmaların başlatıldığını söyledi.


Yıllık 200 milyon yolcu kapasiteli


İstanbul 3. havalimanının tanıtım videosunun izletildiği konferansta, havalimanının 76. 5 milyon metre karelik bir alana kurulduğu bilgisi verilirken, yeni havalimanının ilk fazının tamamlanmasıyla birlikte 29 Ekim ‘de hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.


Konferansta, ilk fazda 90 milyon, tüm fazlar tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı ve 350’den fazla noktaya uçuş imkânıyla 3. havalimanının havacılığın yeni merkezi olacağı vurgulanırken, İstanbul’un yeni havalimanındaki terminal tasarımı İstanbul’un kültürel mirasından esinlendiği bilgisi paylaşıldı.