Karabük Üniversitesi, Bangladeş Daffodil Uluslararası Üniversitesi ve Güney Kore Dongseo Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ksıa adı “Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı (ICONCS 2018)” başladı.

Siber güvenlik alanındaki bilimsel ve endüstriyel çalışmaların paylaşıldığı konferansta akademisyen ve uzmanlar tarafından siber güvenlik sistemleri teknik, hukuki, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alınıyor. 3 gün sürecek konferansa başta İngiltere, Malezya, Amerika, Güney Kore, Bangladeş, Ukrayna ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerden katılan 200’e yakın akademisyen konuyla ilgili bildiri ve çalışmalarını sunacak.

Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı’nın açılışı Hamit Çepni Konferans Salonu’nda yapıldı.
Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, kendi alanı olan Sağlık Bilimlerinde nöroanatomi ve kas anatomisi derslerinde sürekli Endüstri 4,0’a değindiğini belirtti. Sempozyumun çok faydalı olacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kürtül, katılımcılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sempozyumun güzel bilgi aktarımı olacağını söyledi.

“İngiliz hükumeti 80 milyar sterlin bütçe ayırdı”

İngiltere Northumbria Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şeker, “Data Analytics in Industrial”(Endüstriyel Veri Analizi) konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda Şeker, veri analizi ve yapay zekanın geleceğin konusu olduğunu belirterek devletlerin bu konu üzerinde yatırımlar yapmaya başladığını söyledi. Veri madenciliği, büyük veri analizi ve yapay zeka konularının önümüzdeki 5-10 sene içerisinde çok fazla üzerinde durulacağını ifade eden Prof. Dr. Şeker, “İngiltere’de son yapılan bir çalışmada zaten bunun önemini gösterdiler. İngiliz hükumeti bu konuda gelecek 5-10 sene için 80 milyar sterlin ayırdı.” diye konuştu.

Sunumunda endüstriyel projeleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Şeker, “GE (General Electric) ile ortaklaşa yaptığımız petrol ve gaz boru hatlarının akıllı bir şekilde analiz edilmesi ile ilgili projemiz var. Bu analizle petrol ve gaz boru hatlarındaki sızıntıyı önceden nasıl engelleyebiliriz, bununla ilgili çalışmamız var.

Bu konuda toplam 30 senelik veri var ve biz bunları akıllı hale getirdik. Senelik yaklaşık bin saatlik insan gücünü bu konuda tasarruf etmiş oluyoruz. Bu proje hem İngiliz hükumeti tarafından hem de GE tarafından desteklenmiş durumda.” diye konuştu. Prof. Dr. Şeker, verinin toplanması, analiz edilmesi ve doğru veriye ulaşmanın da çok önemli olduğunu ifade ederek İngiltere’nin akıllı tekniklerle bir takım modüller geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Programın diğer konuşmacısı Amerika’daki University at Albany’den katılan Prof. Dr. Sanjay Goel, konuşmasında Türk ve dünya çapındaki hacker saldırılar ile bunların uygulamaları ve risklerine değindi. Prof. Dr. Goel, geçen yıl ortaya çıkarak dünyada diplomatik bir siber saldırı olan “Kırmızı Ekim” saldırısı ve bununla ilgili alınabilecek önlemlerin çözümlemeleri üzerine önerilerini aktardı. Sunumunun sonunda Goel, Bilgisayar Uzmanı Edward Snowden ve onun çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

“Değerli olan analiz edilmiş bilgidir”

Programda konuşan Bangladeş Daffodil Uluslararası Üniversitesinden Prof. Dr. Touhid Bhuiyan, hali hazırdaki verinin çok büyük olması ve bu büyük verinin anlamlandırılmasının zorluğundan bahsetti. Çeşitli araçlar ve teknolojiler üzerine bilgi veren Prof. Dr. Bhuiyan, “Bir çuvalın içerisine çok çeşitli bilgileri atmak bilgiyi toplamak değil, esas ana fikir olan o bilgiyi analiz etmektir. Dolayısıyla değerli olan da analiz edilmiş bilgidir.” dedi.

Konferans, siber güvenlik ve bilgisayar alanlarındaki diğer oturumlarla devam etti.

Editör: Haber Merkezi