Karabük Üniversitesi yerleşkesinde, trafikte yaya önceliği bilincinin ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla emniyet ve üniversite ortaklığında uygulama yapıldı.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla bugün 81 ilde 12.00-13.30 saatleri arasında uygulama gerçekleştirildi.

Yaya geçidi kullanımıyla ilgili farkındalığın oluşturulması amacıyla Karabük Üniversitesinde de uygulama yapıldı. Kampüs içerisinde en yoğun kullanılan yaya geçiş noktasında gerçekleştirilen uygulamaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Özkan ve İl Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurları ile üniversitenin güvenlik personeli katıldı.
Yapılan eylem ile 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik yılı ilan edilişi, kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyurulması hedeflendi. İlgili kanunun 74. Maddesi gereği ile artık araç sürücülerinin, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak işaret veya levhalarla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlaması, buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayaya ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale geldi.

Emniyet ekipleri ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar yayalara kampüs içindeki yolun güvenliğinin emin olunmasının ardından yaya geçidini kullanarak karşıya geçmelerini, geçiş hakkının kendilerinde olduğu bilgisini verdi. İlgili kanundan da bahseden ekipler uygulamanın devamında yerleşke içinde seyir eden araçları durdurdu ve gerekli kanun sürücülere de anlatıldı. Yayalara öncelik verilmesi gerektiği üzerinde duran emniyet personeli bu kurallara uymayanlara Karayolları Trafik Kanununun 74. Maddesi gereğince Trafik İdari Para Cezası uygulanacağını hatırlattı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar Külliye Gazetesi ve 3 Nisan TV’ye yapmış olduğu açıklamada yaya hakkının her şeyin önünde olduğunu belirtti. Kazada en çok ölenlerin yaya geçitlerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar bunu önlemek amacıyla ülke olarak çok güzel bir hamle yapıldığını, üniversite olarak da bugün bunu uygulayacaklarını kaydetti.

Yaşar konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Karabük Üniversitesi sahası içerisinde bu uygulamayı yaya ve sürücülere her yerde bulunan levhalarla gösterdik. Bizim için yaya ve insan hayatı her şeyden önemli. Bugün de hem yayaları hem de sürücüleri bilgilendirmek ve onlara bununla ilgili kanunu aktarmak için buradayız. Hem öğrencilerimizin hem sürücülerimizin bunların bilincinde olmasını istiyoruz.”

Uygulamayı çok verimli bulan sürücü ve yayalara bilgilendirici broşür ve çanta dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi