Karabük Üniversitesi Azerbaycan Öğrenci Temsilciliği ve Genç Kadem Kulübü iş birliğiyle “Hocalı Soykırımı” konulu panel düzenlendi.

Azerbaycan’da, Ermenilerin 26 Şubat 1992’de yaptığı Hocalı Soykırımı’nın ele alındığı panelde kısa film gösterimi ve şiir dinletisine de yer verildi. 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde konuşmacı olarak Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker, Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli,  Yrd. Doç. Dr. Umut Kedikli yer aldı.

Kuran tilaveti ile başlayan programda açış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar yaptı. Tarihin kara lekesi olarak nitelendirdiği Hocalı Soykırımı’nı unutturmamak adına düzenlenen konferans için emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Yaşar, katliamda yüzlerce insanın katledildiğini, yaralandığını ve bunların arasında yaşlı ve çocukların da yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Yaşar’ın ardından konuşan Azerbaycan Öğrenci Temsilcisi Cavidan Kerimli de “Dün Karabağ’da savunmasız insanları katleden teröristler bugün de Türkiye’nin güneyinde masum sivilleri katletmektedir. Dün Çanakkale’de Türkiye’nin yanında olduğumuz gibi bugün Zeytin Dalı Harekâtı’nda da Türkiye’nin yanındayız.” dedi.

“Hiçbir milletin alnı Türk milletinin alnı kadar ak değildir”

Panelin ilk konuşmacısı Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı  Doç. Dr. Ali Asker, Hocalı Soykırımı’nın geçmişte yaşanan en kanlı cinayet olduğunu ve bu cinayetin eşi benzeri olmadığını aktardı. Doç. Dr. Asker, bu cinayette insanlık dışı yöntemler kullanılarak katliam gerçekleştirildiğini; ölmüş insanların gözlerinin tornavida ile çıkartıldığını anlattı.

Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı  Doç. Dr. Ali Asker, Türklerin hiçbir zaman Ermenilere soykırım yapmadığına vurgu yaparak, “Biz bir milletin düşmanlığını yapmıyoruz, yapmadığımız cinayetle suçlandık yıllardır. Ermenistan yönetiminin başında duran insanlar bu cinayetleri yapan insanlardır. Hiçbir milletin alnı Türk milletinin alnı kadar ak değildir. Ermeniler soykırımı bize yaptılar. Hiçbir şey bizi yıldıramaz.” şeklinde konuştu.

“Ermenilerin Türklere olan nefreti değişmiyor”

Panelin bir diğer konuşmacısı Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli ise Hocalı Soykırımı’na ilişkin sürecin tarihsel boyutuyla ilgili konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Memmedli, Ermenilerin Kafkasya’nın yerel halkı olmadığını ve Ruslar tarafından 1828 yılında Karabağ’a yerleştirildiklerini, Kafkasya ile Ermenilerin ilk kez bu şekilde tanıştıklarını kaydetti.

Bu süreç sonrasında Ermenilerin kendine müttefik aradığını ve 19. yüzyılda Hristiyanların kışkırtması ile Osmanlı toprakları içinde Ermenilerin ayaklanmaya başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Marziye Memmedli, sözde soykırımın bu süreç sonunda ortaya atıldığını Türklerin hiçbir zaman Ermenileri katletmediğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Memmedli, Ermenilerin katliamlarını anlatırken sadece Hocalı Soykırımı’nda değil daha önceki 5 yıllık süreçte sivil halk da dahil olmak üzere binlerce Azerbaycanlı’nın öldürüldüğünü söyledi. Memmedli, “Ermenilerin pişmanlık duygusu yok. Şu an ellerine fırsat geçse yine katliam yaparlar. Türklere olan nefretleri değişmiyor. Türkiye’yi Cumhuriyet olarak kabul etmiyorlar.” diye konuştu.

“Uluslararası sözleşmeye rağmen Müslümanlara defalarca soykırım yapıldı

Panelin son konuşmacısı Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Kedikli ise Hocalı’da, Ermeniler tarafından Azerilere yapılan soykırımı değerlendirirken şunları söyledi: “Azeri kardeşlerimize yapılan şey, dünyanın gözünün içine baka baka yapılan bir soykırımdır.

Uluslararası belgelerle ve sözleşmelerle soykırım suç olarak kabul edilmiş, savaş suçunun tanımı yapılmış ve yine bu işlemlerle ilgili neler yapılacağı  hukuksal olarak belirlenmiştir. 1948 yılında iki yüze yakın devletin imzaladığı, bizim de imzaladığımız, soykırımın engellenmesi ve cezalandırılması ile ilgili uluslararası sözleşme bulunuyor. Bu sözleşme sonrasında özellikle Müslümanlara defalarca soykırım yapıldı. Yapılanların hepsi 1948 soykırım sözleşmesine aykırı, herkes bu konuda bilgilenmeli.”

Panelin sonunda Karabük Üniversitesi Azerbaycan Öğrenci Temsilciliği ve KADEM Gençlik Kulübü’nün hazırladığı ‘Hocalıya Adalet’ temalı kısa video gösterildi. Karabük Üniversitesinde eğitim gören 6 farklı ülkeden öğrencilerin yer aldığı videoda Azerbaycan’da yaşanmış katliamlara ve zorunlu göçlere yer verildi. Öte yandan 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nun fuaye alanında sergilenen Hocalı Soykırımı’nın anlatıldığı fotoğraflar da katılımcılar tarafından gezildi.

Editör: Haber Merkezi